Skip to main content

De Nike React Infinity Run Flyknit raast als een wervelwind over hardloopland. Nike’s nieuwe innovatie geeft een nieuwe kijk op stabiliteit en antipronatie. De Infinity wordt geïntroduceerd als hardloopschoenen ter voorkoming van blessures. Natuurlijk voorkom je blessures niet enkel met een goed paar schoenen. Maar als je hardloopschoenen daar al een grote rol in spelen, maakt dat het leven van een hardloper wel makkelijker. In deze review vertel ik je meer over de Nike React Infinity Run Flyknit.

Shop nu de Nike React Infinity Run Flyknit

Neutrale schoenen en antipronatieschoenen, die scheidingslijn was altijd vrij duidelijk. De Air Zoom Structure was Nike’s populaire antipronatieschoen. Deze verdwijnt uit het assortiment en de Infinity maakt haar intrede. Hiermee creëert de Infinity een grijs gebied. De samenwerking van meerdere technologieën zorgt ervoor, dat de Infinity je voeten zodanig begeleidt dat het overpronatie enigszins corrigeert. Een zwaar overpronerende loper zal wellicht niet genoeg correctie ervaren. Maar de gemiddelde overpronerende loper zal wel voldoende begeleiding en stabiliteit ervaren. Nu stelt Nike dat de Infinity niet enkel voor overpronerende lopers geschikt is, maar ook voor neutrale lopers. Hoe zit dat nu precies?

Lace up and run

#keepsyourunning

Het silhouette van de Nike React Infinity Run Flyknit heeft iets weg van de bekende Epic React Flyknit 2. Toch zijn de schoenen eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Op het eerste gezicht hebben ze iets van elkaar weg qua uiterlijk. Maar als je ze naast elkaar zet, zie je toch echt duidelijk verschil. Waar de Epic zowel een smalle pasvorm als een smalle zool heeft, staat de Infinity Run op een veel bredere basis. Het bovenwerk en de pasvorm is smal, zoals we wel gewend zijn van Nike. Maar de brede zool is duidelijk zichtbaar, zeker als je van bovenaf op je voeten kijkt. De voorvoet krijgt veel meer ruimte in de Infinity dan in de Epic. Voor iedereen die een vaak een knellend gevoel ervaart bij de voorvoet in Nike schoenen zal de Infinity een verademing zijn.

Up, up, up we go

Tijdens het aantrekken van de schoenen ervaar je direct hoe comfortabel het Flyknit Loft bovenwerk aanvoelt. Het is alsof je een soepele sok aantrekt. Dit komt door het vrijwel naadloze ontwerp van het bovenwerk. De nauwsluitende pasvorm geeft steun zonder te knellen. In het Flyknit Loft is gebruik gemaakt van verschillende garen. Bij de geïntegreerde tong, onder de veters en bij de voorvoet is het bovenwerk flexibeler. Dit biedt veel gemak bij het aantrekken van de schoenen. De rest van het bovenwerk bevat iets stuggere garen. Hierdoor behoudt het bovenwerk structuur voor de middenvoet en rondom de tenen, wat ik geregeld mis bij hardloopschoenen met eenzelfde soort bovenwerk.

“Don’t run your socks off.”

Neutraal? Antipronatie?

Let’s get down to business. Het gaat er immers niet enkel om hoe de schoenen aanvoelen bij het aantrekken. We willen er natuurlijk op hardlopen. Ikzelf ben een neutrale loper, land overwegend op de midden-/voorvoet en heb lange tijd met een zware enkelblessure gelopen dankzij beschadigde enkelbanden. Die gekke enkel zorgt ervoor dat ik wel stabiliteit en ondersteuning zoek in mijn hardloopschoenen. Die stabiliteit maakt de Infinity voor mij geheel waar. Ook tijdens het lopen over klinkerstraatjes bleef ik met vertrouwen lopen.

Genoeg magie?

Het geheim van de stabiliteit in de Infinity zit hem in drie technologieën, te noemen de brede basis, het React-foam (24% meer foam dan de Epic React heeft) en de Rocker-geometrie. Zoals gezegd ben ik een neutrale loper die stabiliteit zoekt. Om ook de antipronatie kant van het verhaal te belichten, neem ik de ervaring van mijn collega Sarina mee. Zij is een overpronerende loper en loopt normaal gesproken op de New Balance 860v10 die met een Medial Post werkt om overpronatie te corrigeren. Ze testte de Infinity op onze loopbaan waar je loopstijl op geavanceerde wijze wordt gescand en gemeten. Het resultaat; de Infinity geeft haar genoeg ondersteuning om haar overpronatie te corrigeren. Een ander onafhankelijk onderzoek liet 226 lopers 44 trainingen lang op de Nike Air Zoom Structure 22 lopen en een net zo grote groep op de Infinity. De groep op de Infinity had 52% minder last van blessures dan de groep die liep op de traditionele antipronatieschoen van Nike. Toch een interessant feitje.

De brede basis

De zool van de Infinity staat op een brede basis. Dit is duidelijk te zien van boven- of onderaf. Bij de voorvoet en hak loopt de zool wijder uit. Bij de middenvoet is de zool juist smaller. Die brede basis geeft een heel stabiel gevoel tijdens het lopen, wat ook voor overpronerende lopers een ondersteunend gevoel geeft.

React-foam

Het React-foam geeft een springend gevoel. Tijdens mijn voorvoet landing ervaar je dit heel duidelijk. Het is minder direct dan je zou ervaren bij bijvoorbeeld de Pegasus Turbo, waar ik voorheen op liep. In plaats van een snelle energieteruggave ervaar je een bouncy, soepel gevoel.

Rocker-geometrie

De Rocker-geometrie is een lichte bolling in de tussen- en slijtzool. Deze lichte bolling laat je voeten heel soepel afwikkelen bij een hak- of middenvoet landing. Dit resulteert in een heel soepel en efficiënte loopervaring. Alsof het hardlopen minder moeite kost en als vanzelf gaat.

A new definition of running shoes.

Jack of all trades

Een springend, licht en relaxt gevoel is wat de Infinity je geeft. De combinatie van de brede zool van React-foam en de Rocker-geometrie zorgt voor een stabiel en ondersteunend gevoel. Nu blijft het React-foam een zachter dempingsmateriaal. Dit zal niet voor iedere loper een even goede match zijn. Ben je fan van een iets traditionelere hardloopschoen met meer ‘body’ in het bovenwerk en meer ondersteuning in de tussenzool, dan zal de Infinity niet geheel bij je passen. Hou je van een lichtgewicht en veelzijdige hardloopschoen, maar zoek je wel die stabiliteit en brede basis? Dan is de Infinity zeker het proberen waard. Je kunt deze hardloopschoenen inzetten voor korte en middellange afstanden, maar ook een marathon op een gemiddeld tempo zou prima kunnen. Wil je echt op snelheid lopen? Dan is een schoen uit de Zoom-serie van Nike een betere keuze.

Je shopt de nieuwe Nike React Infinity Run Flyknit hier in onze webshop. Wil je ze liever eerst even passen? Maak dan een afspraak in één van onze winkels. Mochten er toch nog vragen zijn, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Nieuw

Nike React Infinity
Run Flyknit

Dames

Nike React Infinity Run Flyknit
Shop dames
Nieuw

Nike React Infinity
Run Flyknit

Dames & Heren

Nike React Infinity Run Flyknit
Shop heren
Zie ook

Alle Nike
schoenen

Overzicht

Nike logo
Shop alle Nike-schoenen