Skip to main content

Ik ben niet zo’n doorzetter en laat me door de winterse regenbuien vaak demotiveren. In de herfst en winter ren ik dan ook niet zo vaak als ik zou willen. Om het Odlo Zeroweight Dual Dry Waterproof Jasje te testen zit ik nu voor het eerst in mijn hardloop carrière te wachten op een regenbui. Maar ik hoef gelukkig niet lang te wachten deze winter en wanneer het regent komt het ook met bakken uit de lucht. Prachtige omstandigheden om het jasje eens goed te testen.

Shop voor damesShop voor heren

Het jasje

Het Odlo Zeroweight Dual Dry Waterproof jack is een mooi lichtgewicht jasje wat je helpt droog te blijven in onstuimige weersomstandigheden. Eigenlijk heeft het jasje alles wat je van een kwalitatief hoogwaardig hardloopjasje mag verwachten: het jasje weegt maar 53 gram, is waterdicht (zelfs in extreme omstandigheden) en heeft een comfortabele pasvorm.

Ademend vermogen

Een groot probleem met waterdichte kleding is dat het vaak ook luchtdicht is. Dit resulteert in oververhitting en vochtopbouw aan de binnenkant van de kleding. Wat het Odlo Zeroweight Dual Dry jasje zo uniek maakt is dat het zowel hoog scoort op waterdichtheid, maar ook heel hoog scoort wanneer het gaat om ademend vermogen. Het Zeroweight jasje houdt je droog door water wat van buiten naar binnen wilt af te weren en het vocht wat zich aan de binnenkant van de jas opbouwt actief af te voeren naar de buiten zijde. Zo blijf je droog ongeacht de weersomstandigheden en ongeacht je inzet.

Waterdichte sluitingen

Bij waterdichte of water afstotende kledingstukken zijn het vaak de naden en sluitingen die als eerst water doorlaten. Om dit probleem te verhelpen heeft het Odlo Zeroweight Dual Dry Waterproof jasje geen gestikte maar gelijmde naden en zijn de ritsen dusdanig aangepast dat ze ook waterdicht zijn. Lees gauw verder om meer te leren over de waterdichte kwaliteiten van dit jasje.

Odlo

Odlo is een van origine Noors merk wat inmiddels in Zwitserland is gehuisvest. Het houdt zich sinds de oprichting meer dan 70 jaar geleden bezig met het innoveren van sportkleding voor verschillende sporten. Duurzaamheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en milieu staan hoog in het vaandel bij het merk. Odlo neemt deze verantwoordelijkheden omdat zij het belangrijk vinden dat toekomstige generaties ook van sportactiviteiten in de prachtige natuur (en dus ook de regen) kunnen genieten.

Waterdicht vs Waterafstotend

Het Odlo Zeroweight Jasje is waterdicht en heeft een water column waardering van 20,000 mm. Maar wat betekent dit precies? Bij een water column meting wordt gemeten hoeveel mm water een stof aankan voordat het water door gaat laten. Vaak wordt dit getest d.m.v. een kolom water in een (reageer)buis op de stof te zetten en te zien bij hoeveel water de stof vocht begint door te laten. Omdat buizen van 20 meter of langer wat onhandig zijn wordt de waterdruk meestal machinaal nagebootst. De stof van dit Odlo jasje kan 20,000 mm aan waterdruk aan, ofwel een kolom van 20 meter water, voordat het water door laat. Zoals de tabel hieronder laat zien betekent dit dat de stof water buiten houdt in de meest extreme weersomstandigheden.

Tot 1,000 mm
de stof is waterafstotend
1,000 - 5,000 mm
de stof is waterdicht, maar kan vrijwel geen druk aan.
5,000 - 15,000 mm
de stof is waterdicht en blijft waterdicht bij verschillende vormen aan druk en tijdens slechte weersomstandigheden.
15,000 - 30,000 mm
de stof is volledig waterdicht. De stof kan tegen zware regenval voor een langdurige periode, natte sneeuw vormt ook geen probleem en blijft zelfs korte tijd waterdicht wanneer het volledig onder water geraakt.
Vanaf 30,000 mm
volledige solide materialen die nooit water door zullen laten.
Odlo Dual Dry Jacket Pocket

Waterdicht borstzakje

Is groot genoeg is voor een smartphone. De opening van het zakje is niet heel ruim waardoor de inhoud dichter op het lichaam blijft zitten en minder stuitert.

Odlo Zeroweight Dual Dry Jacket Reflection

Reflecterende details

Het jasje heeft reflecterende details aan de voor en achterzijde en aan de zijkanten. Hierdoor blijf je goed zichtbaar en veilig in donkere omstandigheden.

Odlo Zeroweight Dual Dry Jacket Capuchon

Verstelbare capuchon

De capuchon is ook waterdicht en heeft een klep voor extra bescherming. Hij heeft ook een trekkoord waardoor het geen windvanger wordt.

Mijn ervaringen

Ik moet bekennen dat ik in eerste instantie wat sceptisch was over de kwaliteiten van het jasje. Ik kon moeilijk geloven dat het jasje zowel ademend als goed waterdicht zou zijn. Daarnaast was het jasje zo dun, dat ik niet verwachte dat het echt langdurig het water buiten de deur zou houden. Niets bleek minder waar. Het jasje hield mij bovenlichaam volledig droog gedurende mijn trainingen in de regen. Om de proef op de som te nemen heb ik het jasje ook even onder de douche aangehad en wonder boven wonder; mijn ondershirt bleef weer volledig droog. Zelfs nadat ik het jack onderhanden nam met de massage stand van de douchekop.

Omdat ik wat langer ben heb ik gekozen voor een maat L. Het jasje valt wat ruim om mijn lichaam, maar dat vind ik fijn omdat ik hem dan ook makkelijk over andere kledinglagen kan dragen en omdat mijn lange armen dan bedekt blijven. Ook heb ik hierdoor veel bewegingsvrijheid. Door de elastieken in de boorden aan de zijkant sluit het jasje evengoed mooi aan op je lichaam. Deze elastieken zijn helaas niet verstelbaar.

Doordat het jasje zo dun was verwachte ik ook dat ik het koud zou krijgen, veel andere jasjes zijn gemaakt van een wat dikkere stof en houden je daarom ook goed warm in winterse temperaturen. Nadat ik een keer met extra ondershirt had getraind en het erg warm kreeg, heb ik toch geprobeerd hoe het was in mijn gewone winter outfit: een t-shirt, een lange mouwen shirt en het jasje. Dit was een succes! Ik kreeg het niet overdreven warm of koud, maar bleef gewoon goed op temperatuur.

It’s a keeper

Wat een geweldig jasje! Dit jack wordt zeker onderdeel van mijn hardloop outfit. En, omdat het zo dun is en daarom klein is op te vouwen, zal hij zeker niet alleen als hardloopjas fungeren. Ik neem hem mee tijdens het fietsen en wandelen, maar ook wanneer ik naar een festival of op vakantie ga. Het jack is weliswaar wat prijzig, maar het levert ook unieke prestaties. Met dit jasje ben je werkelijk alle weersomstandigheden de baas.

Shop het Odlo Zeroweight Dual Dry Waterproof Jasje
Nieuw

Odlo
Waterproof Jacket

Dames

Odlo Zeroweight Dual Dry Jacket Women
Shop Dames
Nieuw

Odlo
Waterproof Jacket

Heren

Odlo Zeroweight Dual Dry Jacket Men
Shop heren
Zie ook

Alle
Odlo
Kleding

Overzicht

Odlo logo
Shop alle Odlo kleding