Skip to main content

Het doel bij hardlopen is vaak persoonlijk, omdat men het opneemt tegen de historische versie van zichzelf. Duursport gaat vaak over jezelf pushen zover als je kunt zonder over het randje te gaan, maar hoe weet je nou wanneer je moet pushen of juist rustiger aan moet doen? De Stryd sensor with Wind Detection is in deze je beste vriend! Een gadget die jouw helpt om de effectiviteit van je trainingen te maximaliseren, zodat je er alles uit kunt halen.

Shop de Stryd with Wind Detection

De Stryd sensor with Wind Detection biedt een extra dimensie voor hardlopers die hun prestatie willen verbeteren. Wil jij beter worden dan je historische zelf? Lees dan verder.

#How will you PR this year?

First things first

Om je training te kunnen maximaliseren is het belangrijk om te weten hoeveel inspanning je levert. Tijdens het hardlopen wordt de kracht geabsorbeerd wanneer de voet de grond raakt en geproduceerd wanneer de voet zich afzet. Een deel van de energie die wordt geabsorbeerd kan worden opgeslagen in elastisch weefsel en kan dus later gebruikt worden. Dit resulteert in een traditioneel gemeten netto mechanisch vermogen en het metabolische vermogen bij het hardlopen. Ik hoor je denken, wat betekend netto mechanisch- en metabolisch vermogen? Met netto mechanisch vermogen wordt het vermogen bedoeld dat moet worden geleverd door de spieren voor een lichamelijke activiteit, verminderd met het vermogen dat geleverd wordt door de zwaartekracht, zonder rekening te houden met het feit dat spieren elkaar kunnen tegenwerken (antagonisten). Het metabolisch vermogen is de uitvoering van de beweging. Dit tezamen houdt in hoeveel energie je lichaam in een bepaalde tijd moet verbruiken om de activiteit goed uit te kunnen voeren. Nu kan ik me voorstellen dat je je afvraagt hoe de Stryd dan effectief de inspanning meet bij het hardlopen. Dit zal ik je haarfijn uitleggen. Hoe zwaar een activiteit aanvoelt en hoe ver je kunt gaan bij een bepaalde snelheid wordt bepaald door hoeveel energie/tijd het kost de activiteit uit te voeren. Dit wordt uitgedrukt in hoeveel joule je per seconden verbruikt, wat wordt gedefinieerd als metabolisch vermogen en wordt uitgedrukt in watt. Het kan natuurlijk zo zijn dat individuele spieren vermoeid of geblesseerds zijn of kunnen raken. Dit kan invloed hebben op hoe zwaar een activiteit aanvoelt of hoe goed je de activiteit uit kan voeren. Maar de bepalende overkoepelende factor is het metabolisch vermogen.

Stryd Air Power

De voorgang van de Stryd sensor with Wind Detection kon de meeste componenten die een bijdrage leveren aan het vermogen tijdens het hardlopen meten. Wat deze sensor nog niet deed, is het meten van de wind en het berekenen van het effect van de wind op je training. Wat is eigenlijk het effect van de wind? We weten allemaal dat wind het hardlopen beïnvloed. Een rustige duurloop wordt ineens veel zwaarder als de wind komt opsteken. Maar hoe weet je nu hoe je je inspanning moet aanpassen aan die wind om over- of ondertraining te voorkomen? De tijd waarin je je training wilt voltooien, is misschien helemaal niet zo realistisch met windkracht 5 tegen. En eerlijk is eerlijk, toegeven doen we vaak liever niet. Dus ren je door, met het risico op overtraining of blessures. Heeft de wind zoveel invloed op de inspanning van hardlopers? Het antwoord; ja. De wind maakt echt een groot verschil.

It starts with precision technology

De Stryd sensor with Wind Detection werd getest in zowel verschillende gecontroleerde als ongecontroleerde windomstandigheden. Zo werd de gadget getest in meerdere windtunnels over de hele wereld, in de buitenlucht, op hoogte en op de loopband. Het doel hiervan was om de sensor aan alle verschillende weertypes bloot te stellen, maar ook aan verschillende soorten trainingen. De proefpersonen liepen lange duurlopen, intervalsessies, op atletiekbanen, paden en wegen. Het resultaat is dat de Stryd een zeer goede schatting kan maken van het luchtvermogen, maar het ook nog eens verbeterd door rekening te houden met individuele input (zoals snelheid, loopdynamica, vermoeidheid, grondcontact-tijd en gelopen afstand) wat meer persoonlijke nauwkeurigheid verklaart.

Start your running power journey in seconds

Maar wat doet de Stryd sensor with Wind Detection nou precies? Stryd bepaalt het vermogen van elke stap tijdens het hardlopen. Hij meet onder meer je snelheid, loopdynamica, vermoeidheid, de hellingsgraad, grondcontact-tijd, de cadans, gelopen afstand middels GPS en houdt rekening met omgevingsfactoren zoals wind, temperaturen en vochtigheid. Met al deze gegevens berekent de Stryd jouw vermogen (metabolisch vermogen), bijvoorbeeld hoeveel extra vermogen en kracht er nodig is om de luchtweerstand te overwinnen. Ook meet de Stryd hoeveel energie er wordt bespaard als je met de wind mee loopt of als je in een groep tegen de wind in loopt. Door dit inzicht kun je als hardloper de wind omtoveren tot een meetbare en prestatie verhogende kracht. De informatie wordt realtime aan je doorgeven via jouw horloge of app. Al deze gegevens dragen bij aan het verhogen van je trainingsefficiëntie, waardoor je je trainingsintensiteit gericht kan aanpassen. Door deze informatie kan jij het juiste tempo bepalen, zodat je weet of je een tandje bij kan zetten of wat rustiger aan moet doen.

Training is precise when you receive guidance

Add Stryd to upgrade your watch

Vergeleken met de oudere Stryd Footpod heeft deze nieuwe Stryd sensor 64 keer meer opslaggeheugen om gegevens voor langere tijd te verzamelen en dit ook met meer precisie te doen, zodat de gadget jou goed kan leren kennen. Je klikt de Stryd sensor gemakkelijk vast op je schoenveters. Dankzij het slanke en lichte ontwerp zit de sensor niet in de weg tijdens het lopen. Met een gewicht van 8 gram merk je niet eens dat hij er zit. Via een licht indicator geeft de sensor onder andere aan wanneer de batterij volledig is opgeladen en of een koppeling via een draadloze verbinding goed is gegaan. Via Bluetooth koppel je de Stryd aan je smartphone of je sporthorloge. De Stryd is te verbinden met vele verschillende sporthorloges van Garmin, Polar en Suunto, maar ook met een Apple Watch. Ook is het compatibel met zowel Android- als iOS-systemen.

Power plans personalized after every run

Zoals eerder aangegeven, is de Stryd compatibel met alle grote horlogemerken, waardoor je nu alle gegevens realtime in een overzicht hebt. Hierdoor beschik je over informatie zoals; het meest responsieve tempo, de nauwkeurig gemeten afstand en het vermogen op de juiste intensiteit. Zo kun jij het perfecte tempo lopen, ongeacht externe factoren. Tevens kun je de Stryd koppelen aan de Stryd Workout App, waardoor je dus niet perse een horloge nodig hebt om deze informatie in te zien. Met de Stryd Workout App kun je alle informatie over je loopvermogen terug zien. Wil je toch meer? Met de Styd Membership zal je hardlooptraining een stuk makkelijker, sneller en effectiever worden. Het voordeel van een lidmaatschap is dat het trainingsplannen, begeleide workouts en extra analyses toevoegt. Dankzij de app kun je profiteren van data gestuurde trainingen, zodat je zelf niet alle data over je loopvermogen hoeft te analyseren. Er worden trainingen op maat voor je gemaakt op basis van je wedstrijddoelen. Deze worden steeds aangepast op basis van je veranderende fitheid, welke wordt gemeten door Stryd’s Race power Calculator. Hierdoor krijg je inzicht in geschatte tijden die je kunt lopen. Doordat de trainingen op maat gemaakt zijn en met je mee veranderen, kun je jezelf steeds verbeteren. Dankzij de app kun je snel en gemakkelijke zien of je de doelen voor je run/workout hebt bereikt en waar er nog verbetering te behalen valt. Het lidmaatschap is gratis tot de eerste helft van 2021, so hurry up!

Maak kennis met de Styd sensor with Wind Detection

A power plan based on your running style and goals

All4running expert Daan geeft tips

Als hardloper ben je altijd op zoek naar verbetering. Zo streef je naar snellere tijden, maar hoe word je sneller en wanneer weet je dat je op schema ligt? De Stryd vermogensmeter is hier uitermate geschikt voor. De kleine sensor die je heel makkelijk op je schoen vast klemt, geeft het vermogen weer waarmee je loopt. Trainen op vermogen is in de wielerwereld al jaren normaal, maar in het hardlopen is het een nieuwe trend.

Trainen op vermogen

Zoals gezegd kan je de Stryd sensor makkelijk vastmaken aan iedere hardloopschoen. De sensor wordt geleverd met twee clips (één zwarte en één oranje). Binnen twee seconden heb je dit bevestigd en kan je beginnen met trainen op vermogen. Het is verstandig om de Stryd app op je mobiel te downloaden. De app geeft je inzichten over jouw trainingen en biedt leuke suggesties voor trainingen en trainingsplannen. Als je de Stryd nu aanschaft kan je de Stryd app upgraden naar Premium. Dit kan je dan een half jaar gratis gebruiken. In de app vind je veel uitdagende trainingen en trainingsplannen voor zowel de 5 kilometer als voor een marathon.

Critical power

Stryd werkt met een CP waarde. CP staat voor: critical power. Dit is snelheid die je maximaal kan volhouden voor circa 10 kilometer hardlopen.
Op het moment dat je CP hoger wordt, verbetert je prestatieniveau en snelheid. Je CP wordt continue aangepast aan je niveau. Heb je bijvoorbeeld een nieuw PR gelopen? Dan gaat je CP automatisch omhoog!

Connect

Sinds 2017 train ik met de Stryd vermogenssensor. Op mijn Garmin horloge (Garmin Fenix 6) heb ik de Stryd workout app gedownload. Via deze app kan je trainingen synchroniseren van Stryd. Daarnaast heeft Garmin een dataveld met vermogen die je kan downloaden, zodat je jouw realtime vermogen kunt zien.
Als marathonloper gebruik ik de Stryd zowel bij mijn rustige als snelle trainingen. Mijn CP voor een snelle training ligt op 320 wattage. Bij een rustige training zit mijn CP op 250 wattage. Het geeft mij veel rust om alleen op wattage te letten en niet op mijn hartslag of tempo. Trainen wordt daardoor makkelijker gemaakt.
Om een voorbeeld te geven; bij warme omstandigheden kan je tempo en hartslag behoorlijk veranderen, terwijl je wattage niet wordt beïnvloed. De wattage verandert echter wel bij heuvels en wind tegen. En dat is bruikbare informatie! Bij wind tegen heb je de neiging om harder je best te doen, maar dat kost veel energie. De Stryd is eigenlijk je persoonlijke “tempohaas” die goed kan aangeven of je niet te hard loopt. Daardoor loop je de rustige trainingen echt rustig en snelle trainingen echt snel. Kortom: je traint veel efficiënter en doelgerichter.
Tijdens tempotrainingen zoals 3×10 minuten in halve marathontempo is de wattage ideaal, omdat je vanaf het begin het goede tempo kan aanhouden. Dit terwijl de hartslag en ook het tempo op je horloge langzamer reageert op veranderingen. Dus ook bij korte intervallen van één minuut is de Stryd zeer handig!

Stryd app

Adrenaline bij de start van een wedstrijd kan er soms voor zorgen dat je te hard van stapel loopt. Bij een marathon kan dit grote gevolgen hebben. Hierdoor is het prettig om op wattage te lopen. Tijdens mijn laatste marathon liep ik gemiddeld op 310-312 wattage. Door dit wattage in de gaten te houden, liep ik een heel constant tempo. De Stryd app geeft het vermogen aan wat je kan vasthouden tijdens een marathon. Daardoor kan je nooit te snel of te rustig starten op een marathon.

Beter worden dan je historische zelf?

De Stryd is betrouwbaar, geeft directe feedback en is simpel in gebruik. Hierdoor verwacht ik dat trainen op vermogen in de toekomst meer gebruikt zal worden. Daarnaast wordt trainen nog leuker door de trainingsplannen van Stryd. Er staan trainingen in die je normaal nooit doet en dat zorgt voor uitdaging. Die uitdaging maakt een hardloper sneller en beter. Wie wil dat nou niet?

Run your next difference-making workout

Meer zinvolle kilometers maken, jezelf niet onnodig pushen, een volledig seizoensplan, hardlopen op basis van vermogen en weten waartoe je in staat bent. Klinkt dat als muziek in je oren? De Stryd sensor with Wind Detection helpt jou een beter loper te worden. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Nieuw

Stryd sensor
with
Wind
Detection

Stryd sensor with wind detection
Shop
Nieuw

Polar
Stride sensor Bluetooth smart

Polar Stride bluetooth smart
Shop
Zie ook

Bekijk
alle
sport
horloges

Polar Vantage V2
Shop