Skip to main content

20:12 is mijn PR op de 5km en sub 20 staat op mijn bucketlist. Heeft de Altra Vanish Carbon mij geholpen mijn bucketlist weer iets korter te maken? De Altra Vanish Carbon is gemaakt voor langere afstanden zoals de marathon. Toch was ik erg benieuwd wat deze schoen voor mij kon betekenen om mijn doel op de 5km te behalen. Voordat ik jullie meeneem naar de finish neem ik deze ZeroDrop ™ snelheidsduivel onder de loep.

Shop Altra Vanish Carbon

Altra Vanish Carbon

Ontdek de unieke eigenschappen van dit model hardloopschoenen

Altra Vanish Carbon
De EGO Pro tussenzool is lichtgewicht, geeft goede demping en is erg responsief
ZeroDrop Balanced Cushioning Platform
‘Embrace the Space’ veel teenruimte
Slim ‘FootShaped’ zool
A-symetrische Carbon Fiber plaat

Altra

Een korte introductie. Altra is in 2011 opgericht door de Highschool vrienden Brian Beckstead en Golden Harper. De naam ‘Altra’ is gebaseerd op het Latijnse woord ‘altera’ wat betekent; dat maken wat kapot is. Golden voelde zich bij bestaande schoenen belemmerd in zijn manier van lopen. De schoenen boden te weinig ruimte aan de voorvoet en hij miste de nodige balans. Door zijn hardloopschoen in een toaster te verwarmen lukte het hem om de hiel eraf te snijden en de schoen uit te balanceren ‘Balanced Cushioning Platform’ oftewel ZeroDrop ™. Voor het creëren van de ruimte voor de voorvoet bedacht hij de FootShape ™ zool. Voor het eerst had hij het gevoel dat een schoen goed aansloot bij zijn wensen. Deze twee innovaties vormen ook vandaag nog de basis van alle Altra schoenen. Wist je dat Altra lange tijd het enige merk is geweest dat geslachtsspecifieke sjablonen gebruikte voor zijn schoenen om de anatomische verschillen op te vangen? Altra noemt dit Fit4Her ™. De afgelopen 11 jaar is Altra gestaag gegroeid en zijn er steeds meer liefhebbers van dit merk te vinden.

One of a kind

De Vanish Carbon is de beste prestatieschoen ooit ontwikkelt door Altra. In plaats van gelijk op de hype rondom de carbon schoenen te springen hebben ze echt de tijd genomen om deze schoen te ontwikkelen. De kwaliteit van carbon schoenen wordt voor een groot deel bepaald door het gebruikte foam. De tussenzool van de Altra Vanish Carbon is gemaakt van een super lichtgewicht en responsief TPE (Thermoplastic Elastomers) Foam. Dit Foam is samengesteld uit zowel harde als zachte componenten. TPE Foam heeft verschillende eigenschappen die dit materiaal uitermate geschikt maken voor een carbon schoen. Zo is TPE Foam flexibel, zacht, elastisch en schokabsorberend. Het materiaal kan herhaaldelijk worden uitgerekt naar meer dan twee keer zijn oorspronkelijke lengte en snel weer terugkeren naar de oorspronkelijke vorm.

Altra gebruikt in de Vanish een asymmetrische carbon fiber vork. Het voordeel hiervan is dat de vork de voet de mogelijkheid geeft om te buigen maar fixeert tijdens de afzet waardoor weerstand en explosiviteit ontstaan. Het unieke vork ontwerp zorgt voor een heel natuurlijk gevoel. De schoen dwingt je niet tot een bepaalde cadans maar geeft je echt de mogelijkheid je aan te passen aan de situatie door te schakelen tussen verschillende snelheden. Tijdens mijn wedstrijd kwam dit goed van pas. Na een explosieve start was het eenvoudig om weer terug te schakelen naar een rustiger tempo waarbij continuïteit belangrijker was dan explosiviteit. Dit in combinatie met de sowieso al unieke eigenschappen van Altra: ZeroDrop ™ en Footshape ™ maakt dat deze carbon racer uniek is in zijn soort.

Embrace the Space

De vrijheid om je voet te kunnen bewegen staat centraal bij Altra. Met andere woorden ‘Embrace the Space’. De Altra Vanish Carbon is hier ook geen uitzondering op. Ondanks dat bij deze schoen de Slim variant van de FootShape ™ zool wordt gebruikt, is er nog voldoende ruimte om je tenen te spreiden en los van elkaar te bewegen. Door de ruime opzet van de schoen volstaat een enkellaags engineered Mesh voor het gehele bovenwerk. Om de voet bij hoge snelheid toch wat stabiliteit te geven is er bij de midvoet een kooi (een soort baleinen) geplaatst en is de hiel voorzien van een kussentje. Zelf was ik niet zo te spreken over het kussentje bij de hiel. Dit zorgt er namelijk voor dat ik net iets teveel ruimte bij mijn hiel had. Bij een lager tempo ontstond daardoor net iets teveel frictie.

Altra Vanish Carbon

Sub 20

Dan staat er nog één vraag open; heeft de Altra Vanish Carbon mij geholpen om mijn bucketlist weer een stukje korter te maken? Het antwoord op deze vraag is JA! Een combinatie van de nodige baantrainingen en de Altra Vanish Carbon hebben ervoor gezorgd dat mijn PR is aangescherpt naar 19:28 minuten.

Bekijk alle Altra modellen

Eindsprint

De Altra Vanish Carbon is de ultieme raceschoen van Altra. Een schoen die Altra in één keer katapulteert naar een concurrerende positie ten opzichte van andere merken. Het is de enige carbon schoen zonder offset op de markt. De ZeroDrop ™ technologie en een complete een zoolhoogte (slijtzool, middenzool, binnenzool en voetbed) van 33mm zorgen dat de Altra Vanish Carbon meer stabiliteit biedt dan concurrerende carbon raceschoenen. Dit in combinatie met het TPE foam, de asymmetrische carbon plaat, de geminimaliseerde slijtzool van EVA rubber en het minimalistische bovenwerk zorgen voor een unieke schoen die ondanks de nodige innovaties trouw blijft aan de filosofie van Altra.

Ben je benieuwd hoe de nieuwe Altra Vanish Carbon aanvoelt? Kom dan gerust langs in een van onze winkels om deze hardloopschoen te testen op onze shoeadvisor. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.

Technische specificaties Altra Vanish Carbon
Offset
0 mm
Gewicht dames
ca. 176 gram
Gewicht heren
ca. 206 gram
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Type demping
EGO Pro Foam

Shop

Altra Vanish Carbon voor dames

Altra Vanish Carbon
Shop Altra Vanish Carbon dames

Shop

Altra Vanish Carbon voor heren

Altra Vanish Carbon
Shop Altra Vanish Carbon heren

Shop

De alles van Altra

altra
Shop Altra