Skip to main content

De lente is begonnen! Lekker hardlopen in het voorjaarszonnetje, kijken naar de koeien die vrolijk de wei inspringen en de bloemen die volop bloeien. Voor Saucony is de lente begonnen met de lancering van de nieuwste Saucony Guide, nummer 15 in de serie. Deze allround antipronatieschoen is een geheel nieuw leven ingeblazen met maar liefst 9 veranderingen. In deze review bespreken we deze verbeteringen die ervoor gaan zorgen dat jij straks springend van plezier de weg op kunt.

Shop de Saucony Guide 15

Saucony Guide 15 in detail

Saucony Guide 15
Een update van de PWRRUN-demping die zachter en lichter is gemaakt voor een meer “bouncy gevoel”
PWRRUN+ zachte inlegzool voor extra comfort onder de voet
HOLLOW-TECH ondersteuning (correctie blok). Geeft ondersteuning aan je voet zonder gewicht toe te voegen
Meer flexibiliteit in de voorvoet door flexgroeven in de slijtzool
FORMFIT-bovenwerk voor een persoonlijke pasvorm

Transformatie in 2011

De Saucony Guide 15 is een licht ondersteunende schoen. Door de offset van 8mm is de schoen ideaal voor de midden- en voorvoet hardloper. Traditionele hardloopschoenen zitten vaak op 10 of 12mm offset, maar Saucony onderscheidt zich van alle andere merken door een 8mm heeldrop of lager te hanteren. In 2011 kreeg de Saucony Guide een transformatie van een 12mm naar een 8mm offset op basis van inzichten vanuit het “Human Performance Lab” van Saucony. Een lagere heeldrop maakt het namelijk makkelijker om op je voorvoet te landen.  

Shop de Saucony Guide 15

“It hugs your foot”

De Guide 15 heeft een geheel nieuw bovenwerk. Het FORMFIT van versie 14 is behouden maar heeft nu een beter ademend vermogen. De schoenlip is dunner en er zijn meer ventilatiegaten toegevoegd. Er is een extra veterlus boven op de schoen om de pasvorm rondom de middenvoet beter te laten aansluiten. De voet wordt daardoor als ware gefixeerd in de schoen. De hielkap heeft een ronding richting de enkel, wat “hielslippen” tot verleden tijd maakt. Bij het aantrekken van de schoen zal je merken dat je voet wat dieper in de schoen staat. Je staat dus niet op de zool, maar je zit in de zool. De inlegzool van de Saucony Guide 15 is niet standaard, maar bestaat nu uit volledig PWRRUN+ wat een directe zachte basis onder je voet geeft.

Saucony Guide 15
Saucony Guide 15

PWRRUN 2.0

De PWRRUN-tussenzool heeft een update gekregen en is nu nog zachter dan bij de voorganger. Met deze update geeft de Guide 15 zoals Amerikanen dat zouden zeggen; “More pep into your step” oftewel een meer bouncy gevoel. Dat bouncy gevoel komt niet alleen door een iets andere samenstelling van het schuim, maar ook door 3mm dikte aan de hele zool toe te voegen. De Saucony Guide 15 is een stuk lichter gemaakt door een aanpassing van het TPU-geleidingsframe aan de binnenzijde. Het vernieuwde HOLLOW-TECH supportsysteem heeft een meer open karakter en bestaat uit minder plastic. De hoeveelheid ondersteuning is hetzelfde gebleven, alleen dan met een gewichtsbesparing. Deze ondersteuning voorkomt dat de enkel naar binnen kan zakken tijdens het afwikkelen van de voet.

Kilometer na kilometer

De slijtzool van de Saucony Guide 15 is flink onder handen genomen. Als je de onderkant van de Guide 14 met de Guide 15 vergelijkt dan lijken het twee totaal verschillende schoenen. Deze nieuwe slijtzool doet ons denken aan de Saucony Endorphin Shift. De zool is breder gemaakt voor extra stabiliteit. Er is rubber toegevoegd op de hak en op de voorvoet. Dit zijn de plekken waar hardloopschoenen veel slijten. Tot slot zijn de flexgroeven in de voorvoet aangepast waardoor de voet soepeler kan afwikkelen.

De Guide 15 is een allround antipronatie hardloopschoen en dat betekent dat deze schoen ongeveer 600 tot 800km zal meegaan. Uiteraard is dit afhankelijk van het type hardloper, loopstijl en de ondergrond waarop je gaat hardlopen.

Saucony Guide 15

Agressieve voorvoet

Als je de Saucony Guide 14 en 15 voor je ziet valt meteen de agressieve voorvoet op. De Saucony Guide 15 heeft een teensprong die meer omhoog staat. Concreet houdt dit in dat de schoen jou makkelijker laat afwikkelen en dat de voet minder hard hoeft te werken. Het is niet de Speedroll-technologie van de Endorphin collectie, maar het heeft zeker wel kleine overeenkomsten. Deze teensprong geeft minder druk op het teengewricht en dat is prettig mocht je wat last hebben aan dit gewricht.  

Shop de Saucony Guide 15
Technische specificaties Saucony Guide 15
Offset
8 mm
Gewicht Heren
ca. 271 gram (US 9)
Gewicht Dames
ca. 233 gram (US 8)
Type loper
Overpronerende hardloper
Type schoen
Allround hardloopschoenen
Type demping
PWRRUN (geüpdatet)
Technische specificaties Saucony Guide 14
Offset
8 mm
Gewicht Heren
ca. 298 gram (US 9)
Gewicht Dames
ca. 266 gram (US 8)
Type loper
Overpronerende hardloper
Type schoen
Allround hardloopschoenen
Type demping
PWRRUN

“De Saucony Guide 15 heeft een grote update gekregen en dat voel je meteen als je de schoen aantrekt. De pasvorm is verbeterd door een extra veterlus bij het bovenwerk. Dit zorgt ervoor dat de schoen lekkerder rondom de middenvoet zit. De hielkap is ook aangepast en is naar de kuit toe gevormd, dit geeft steun voor de enkel.”

“De vernieuwde PWRRUN-tussenzool voelt meer energiek aan. Het voelt nu veel meer alsof je op een “springkussen” loopt in vergelijking met de Saucony Guide 14. De Saucony Guide 15 heeft ook een grotere teensprong die de afrol naar de tenen bevorderd. Tijdens het hardlopen voelt het alsof je een duwtje naar voren krijgt. Als ik dan de voorganger kort aantrek, dan voelt deze veel platter aan en minder reactief.”

“De HOLLOW-TECH ondersteuning voel je niet tijdens het hardlopen en dat is positief. Als je de ondersteuning niet voelt, dan kan je er ook geen last van krijgen in de vorm van blaren. Kortom ik denk dat de Saucony Guide 15 hardlopers op meerdere fronten zal verbazen en doen glimlachen. Vooral omdat het zo anders is dan we gewend zijn van de Guide.”

“Je krijgt maar één kans voor een goede eerste indruk”

Daan GlorieProductexpert All4running | Marathon loper

Passen is ervaren

Ben je benieuwd hoe de nieuwe Saucony Guide 15 aanvoelt? Kom dan gerust langs in een van onze winkels om deze hardloopschoen te testen op onze shoeadvisor. Wij bekijken aan de hand van een drukplaat met 16.000 sensoren of de Guide 15 genoeg ondersteuning voor jou biedt. De Saucony Guide 15 is vanaf nu ook beschikbaar in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.

Shop de Saucony Guide 15
Shop de

Saucony Guide 15 dames

Saucony Guide 15 dames
Shop de Saucony Guide 15 dames
Shop de

Saucony Guide 15 heren

Saucony Guide 15 heren
Shop de Saucony Guide 15 heren
Zie ook

Alles van
Saucony

saucony
Shop Saucony