Skip to main content

De Altra Mont Blanc is een echte “eyecatcher” met een rood bovenwerk en gouden Altra letters. Alsof Altra wil zeggen: “Ga voor goud en snelle tijden!” Terecht volgens ons, want dit is een trailschoen die geschikt is voor het lopen van snelle trails. Trek jij ze binnenkort aan voor een nieuw en snel trailavontuur?

Shop de Altra Mont Blanc

De Altra Mont Blanc in detail

mont blanc
Altra EGO MAX-tussenzool geeft veel demping en energieteruggave
Standard FootShape Fit-pasvorm voor meer ruimte in de voorvoet
Vibram LiteBase-buitenzool met 4mm noppen voor grip op elk terrein

Eyecatcher

De Altra Mont Blanc ziet er niet alleen snel uit, maar hij voelt ook snel aan zodra je de schoen aantrekt. De Altra Mont Blanc is voorzien van een synthetisch mono-mesh bovenwerk. Je kan door het bovenwerk heen kijken en dit zorgt voor een goed ademend vermogen voor je voeten. De veters zijn elastisch waardoor je makkelijk de schoen aan- en uit kunt trekken mocht er wat vuil in je schoenen komen. Belangrijk om te vermelden is dat de Altra Mont Blanc geen teenbescherming heeft zoals veel andere trailschoenen.
Altra heeft er echt alles aan gedaan om zo min mogelijk “overlays” te hebben in het bovenwerk. De hielkap is dun en flexibel en zit redelijk laag rondom de enkel. Het is aan te raden om de lusvetering toe te passen zodat de enkel wel stevig in de schoen zit.

De Standard FootShape Fit-pasvorm zorgt voor een extreem brede voorvoet. Die brede voorvoet is ideaal voor de loper die op de midden- en voorvoet loopt en voor lopers met een zogenaamde hallux valgus (knobbel bij de grote teen of een scheve teen). Bij het landen op de voorvoet gaan namelijk de tenen meer spreiden en dan is de kans op blaren groter. De FootShape Fit-pasvorm voorkomt deze problemen en irritaties.

Shop de Altra Mont Blanc

Fun and fast

Deze “trailracer” is voorzien van een Altra EGO MAX-tussenzool. Deze demping zien wij ook terug in de Altra Paradigm 6 (overpronatie schoen) en de Altra Torin 5 (neutrale schoen). Deze tussenzool is 30mm dik en geeft veel demping en energieteruggave. Tijdens het hardlopen voelt de Altra Mont Blanc daardoor niet alleen snel aan, maar ook comfortabel genoeg om lange trails te lopen tot en met de marathonafstand. De energieteruggave vertaalt zich ook terug als je gaat lopen op harde ondergrond zoals stenen, klinkers en asfalt. Het lopen op die ondergrond voelt comfortabel aan en dat is niet het geval bij veel andere trailschoenen die soms wat stijf of hard aanvoelen.

Altra Mont Blanc
Altra Mont Blanc

Vitale Bramani

De Altra Mont Blanc heeft een Vibram Litebase-buitenzool die bestaat uit de slijtvaste MegaGrip-rubbermix met een gereduceerd gewicht en 4mm noppen. Deze noppen geven goede grip op harde en zachte paden. Oorspronkelijk komt Vibram-rubber uit Italië, waar oprichter Vitale Bramani de eerste rubberen nokkenzool ontwierp voor met name bergsportschoenen. Vitale was zelf een fanatieke klimmer van hoge bergen in de Italiaanse Alpen. Hij vond de grip op de gletsjers slecht met de destijds bestaande bergschoenen en zo ontstond de Vibram-zool.

Vibram Litebase is een nieuwe innovatieve techniek die tot stand is gekomen door de feedback van topsporters. Het idee is om gewicht te besparen terwijl grip en duurzaamheid blijft behouden. Vibram Litebase vermindert 30% van het totale zoolgewicht door een vermindering van de zooldikte met 50%.

Kortom de Altra Mont Blanc is niet alleen licht in gewicht dankzij het mono-mesh upper en EGO MAX-tussenzool, maar ook door het nieuwe Vibram Litebase rubber.

Test on the trails

De Altra Mont Blanc heb ik getest tijdens meerdere trails door de duinen van Heemskerk en Castricum. Zo liep ik onder andere de oranje route, een 15km trail door het duingebied van Heemskerk met veel mul zand en ongeveer 110 hoogtemeters. Ik ben zelf meer een haklander en daar is Altra iets minder geschikt voor, omdat de schoen een heeldrop heeft van 0mm. Ik loop normaal op hardloopschoenen met een drop van 5mm of hoger. Tijdens trails loop ik wel iets meer midden- en voorvoet door alle klimmetjes en bochten. Daarom durfde ik het wel aan om deze schoen te testen. Ik deel de test op in 3 stukken, namelijk de fit (pasvorm), stride (loopervaring) en grip (op verschillende ondergronden).

Altra Mont Blanc

“Tijdens klimmetjes kon ik makkelijk in mijn ritme blijven en kreeg ik het gevoel van snelheid, omdat de schoen zo licht aanvoelt.”

Daan GlorieProductexpert

Fit, stride en grip

Fit
“Het bovenwerk van de Altra Mont Blanc voelt heel minimalistisch aan. Het is heel dun, maar wel stevig gemaakt bij de tenen voor bescherming tegen stenen en takken. Ik moest wennen aan de extreem brede voorvoet, waar Altra echt om bekend staat. Onprettig was het niet, maar meer onwennig. Dankzij de brede voorvoet had ik geen last van blaren.”

Stride
“Ik was verbaasd over de hoeveelheid demping. Ik heb eerder de Altra escalante racer getest, maar die voelt hard en direct aan. De Altra Mont Blanc heeft een heerlijke zachte demping met veel energieteruggave. Lopen op deze schoen was een feestje qua demping. Ondanks de dikke zool is de schoen heel licht gebleven. Tijdens klimmetjes kon ik makkelijk in mijn ritme blijven en kreeg ik het gevoel van snelheid, omdat de schoen zo licht aanvoelt.”

Grip
“Om de grip goed te testen heb ik deze schoen aangetrokken tijdens een training in de duinen, over het strand en ook in een park met veel gras en molshopen. De Altra Mont Blanc geeft genoeg grip voor wat hardere paden (stenen), maar minder in het zand. Op het strand moest ik echt wat harder werken om de volgende pas te maken. Het lopen op gras is wel heel aangenaam, maar de schoen is wel heel flexibel dus je enkel kan heel vrij bewegen. Kans op verzwikking kan optreden als je lichaam niet zo goed getraind is.”

 

Test oordeel

Mijn eindconclusie is dat de Altra Mont Blanc een heerlijke minimalistische trailschoen is. Je kan op deze schoen lange afstanden lopen zoals halve en hele marathons, maar ook een snelle race is mogelijk door het lichte gewicht. Deze trailschoen is minder geschikt voor heel technische trails, blubber ondergrond of zwaardere lopers. De schoen heeft daar te weinig grip en stabiliteit voor. Tot slot moest mijn lichaam echt wennen aan de “zero drop” en ik voelde de nodige spanning op mijn kuiten en hamstrings daardoor.

Shop de Altra Mont Blanc

Eindsprint

De Altra Mont Blanc is een mooie nieuwe toevoeging in het trailschoenen collectie van Altra. Zoek je een lichte trailschoen met veel demping, dan is de Altra Mont Blanc een goede keuze. De bekende Altra EGO MAX tussenzool geeft veel comfort voor korte (5-10km) en lange trails (21-42km). Zoek je echter een trailschoen met meer stabiliteit en grip? Kies dan voor de Altra Olympus 4 of Altra Lone Peak 6.

De Altra Mont Blanc kun je vergelijken met de ASICS Fuji Lite 2, HOKA ONE ONE Zinal en de Brooks Catamount.

Ben je benieuwd hoe de nieuwe Altra Mont Blanc aanvoelt? Via onze klantenservice kan je een exemplaar reserveren en naar de winkel sturen. Vervolgens zullen onze product experts in de winkel testen op onze shoeadvisor of de schoen geschikt is voor jou. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.

Altra Mont Blanc
Technische specificaties Altra Mont Blanc
Offset
0 mm
Gewicht Heren
ca. 280 gram
Gewicht Dames
ca. 197 gram
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Trailschoenen
Type demping
Altra EGO MAX
Voor- en nadelen Altra Mont Blanc
Voordeel 1
Altra EGO MAX-Demping is comfortabel
Voordeel 2
Klimmen en dalen gaat makkelijk
Voordeel 3
Zeer ademend en minimalistisch bovenwerk
Nadeel 1
Niet geschikt voor smalle voeten
Nadeel 2
Minder grip op blubber/technische paden
Nadeel 3
Zero drop moet je lang aan wennen
Shop de

Altra Mont Blanc dames

altra mont blanc
Shop de Altra Mont Blanc dames
Shop de

Altra Mont Blanc heren

altra mont blanc
Shop de Altra Mont Blanc heren
Zie ook

Alles van
Altra

altra
Shop Altra