Skip to main content

“That’s one small step for man, one giant leap for mankind” sprak Neil Armstrong toen hij als eerste mens een voet op aarde zette. Nu zet HOKA een kleine stap, die wellicht grote gevolgen heeft voor de hardloopwereld. HOKA lanceert namelijk zijn allereerste carbon trailschoen. De HOKA Tecton X imponeert ons met zijn dikke zool die uit twee lagen ProFly bestaat. Wij hebben de schoen getest en zullen de vraag beantwoorden: “Zal deze schoen zorgen voor een nieuwe revolutie in de hardloopmarkt?”

Shop de HOKA Tecton X

De HOKA Tecton X in detail

hoka tecton x
Jacquard Mesh bovenwerk wat veel ademend vermogen geeft
Een twee parallel liggende carbonplaten voor een extra snelheid op de trails
Twee lagen ProFly-foam voor een comfortabele en responsieve demping
4mm noppen met Vibram Megagrip litebase rubber voor optimale grip

“De klapschaats” nu ook voor trailrunning

Toen een paar jaar geleden carbonschoenen de intrede deden in de hardloopwereld spraken veel mensen over “een innovatie vergelijkbaar met de klapschaats”. Persoonlijke records, nationale records en wereldrecords werden aan de lopende band verbroken. Het is niet alleen de carbonplaat die zorgt voor de extra energieteruggave en voorwaartse demping, maar ook de unieke demping in deze hardloopschoenen.

De HOKA Tecton X is voorzien van twee parallel lopende carbonplaten die zorgen voor voorwaartse snelheid en tegelijkertijd zijwaartse flexibiliteit. Door het lopen op onverharde paden is het heel belangrijk dat de enkels en voeten vrij kunnen bewegen. Of je nu op een harde steen of boomwortel stapt, de HOKA Tecton X geeft jou voorwaartse demping en stabiliteit. HOKA combineert deze carbonplaten met twee lagen demping, namelijk het snelle ProFly en een responsieve en lichte schuimbasis onder de voet.

Shop de Hoka Tecton X

Carbon trailschoenen vergeleken

HOKA is niet het eerste merk dat met een carbon trailschoen komt. Eerder zagen we twee andere modellen, namelijk The North Face Flight Vectiv en de adidas Terrex Agravic Ultra. Het model wat het meest vergelijkbaar is met de Tecton X is het model van The North Face, die ook gericht is op snelheid. De adidas Terrex Agravic Ultra heeft ook een carbonplaat, maar deze is toegevoegd met als functie “rock plate”. Dat betekent dat deze schoen stabiliteit en bescherming biedt bij het hardlopen op stenen en rotsen. De Agravic Ultra heeft meer demping en is daardoor geschikter voor langere trailruns. De HOKA Tecton X is ideaal voor de kortere en snellere trailruns. Lichtere of gevorderde hardlopers zouden deze schoen ook kunnen gebruiken voor het lopen van lange trailafstanden van 42km en langer.

Hoka Tecton X
Hoka Tecton X

Protect your feet

Het bovenwerk van de Tecton X is gemaakt van Jacquard Mesh, een dun en gestroomlijnd bovenwerk wat we kennen van de HOKA Mach 4. Dit bovenwerk zorgt voor een goed ademend vermogen. De rand rondom de tenen is extra verstevigd als bescherming tegen takken en stenen. De schoenlip is extra dun en ventilerend. De Tecton X is gemaakt om een trail op snelheid te lopen. Bij het ontwerpen van de schoen is daarom het bovenwerk zo licht mogelijk gehouden. Hoe lichter de schoen, des te sneller je heuvels op en af kunt rennen zonder snelheid te verliezen.

Wetenschap en de carbonschoenen

In 2021 deed de universiteit van Austin (Amerika) onderzoek naar het effect van carbonschoenen. Hoeveel sneller zijn deze schoenen ten opzichte van allround hardloopschoenen? De conclusie uit dit onderzoek was dat een hardloper gemiddeld 4 tot 6 minuten sneller zal gaan lopen op een marathon. De HOKA Tecton X kan dus voor jou de start zijn naar nieuwe records op de trail. Wil je meer lezen over dit onderzoek? Lees hier meer over dit onderzoek.

Hoka Tecton X

“Je kan deze schoen zien als de HOKA Zinal, maar dan met een carbonplaat.”

Daan GlorieProductexpert

Get the grip on it

De HOKA Tecton X is voorzien van een Vibram Megagrip Lite base rubber. Dit type rubber is extra dun om gewicht te besparen zonder verlies van de duurzaamheid. De noppen zijn 4mm en dit geeft jou grip in zowel droge als natte omstandigheden. Zoek je een schoen van HOKA met nog meer grip? Dan is de HOKA Speedgoat 5 met een noppenprofiel van 5mm een goede keuze. Ben je een wat zwaardere loper en zoek je een hele stabiele trailschoen? Met de HOKA Mafate Speed 3 kan jij al jouw trailavonturen aan.

Eindsprint

HOKA’s eerste trailschoen met een carbonplaat gaat zeker zorgen voor een revolutie in de hardloopwereld. Door het unieke design met twee parallel liggende platen is de schoen flexibel en stabiel. De combinatie van de carbonplaat met de twee dempende lagen van ProFly-materiaal zorgt ervoor dat deze schoen te gebruiken is voor wedstrijden en snelle trainingen.

De HOKA Tecton X is uniek in de categorie trailschoenen vanwege de carbonplaat. Je kan deze schoen zien als de HOKA Zinal, maar dan met een carbon. Deze trailschoen is te vergelijken met de ASICS Fujilite 2 en de Altra Mont Blanc. Dit zijn beiden trailschoenen gericht op snelheid.

Shop de HOKA Tecton X
Technische specificaties HOKA Tecton X
Offset
5 mm
Gewicht Heren
ca. 240 gram
Gewicht Dames
ca. 196 gram
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Trailschoenen
Type demping
ProFly-foam met carbonplaat
Hoka Tecton X
Shop de

HOKA Tecton X dames

Shop de HOKA Tecton X
Shop de

HOKA Tecton X heren

Hoka Tecton X
HOKA Tecton X heren
Zie ook

Alles van
HOKA

HOKA
Shop HOKA