Skip to main content

Het verbreken van records is niet makkelijk. Je moet elke dag hard  werken om jezelf te verbeteren en op de wedstrijddag je beste prestatie ooit neer te zetten. De nieuwe adidas Adizero Adios Pro 3 haalt het maximale uit jouw prestaties. Dit is de wedstrijdschoen van adidas met de meeste demping en energieteruggave aller tijden. In dit artikel lees je alle highlights over deze “marathon racer”.

Shop de adidas Adizero Adios Pro 3

adidas Adizero Adios Pro 3 in detail

adidas adios pro 3
Inkepingen bij de voorvoet en hiel voor gewichtsbesparing/h5>
Meer Lightstrike PRO foam onder de voorvoet
Vernieuwd en ademend bovenwerk met een hogere hielkap
Carbonplaat onder de hak en EnergyRods onder de voorvoet

ADIDAS ROAD TO RECORDS

Op zaterdag 30 april vond de “Road to Records” race plaats op de campus van adidas. Adidas atleten lopen tijdens deze race tegen elkaar maar vooral ook tegen de klok. Het verbreken van persoonlijke, nationale en wereldrecords stond centraal. Het parcours bestaat uit een ronde van 2,5km en er werden 3 afstanden gelopen, namelijk de 5km, 10km en de halve marathon. Vooral de 5km bij de heren was indrukwekkend om te zien. Yomif Kejelcha uit Ethiopië liep 12.53, wat de derde tijd ooit gelopen is en slechts 3 seconden boven het officiële wereldrecord. In deze race werden bovendien 4 Nationale Records gelopen.

Lees hier het verslag

Adios Pro 2 versus Adios Pro 3

Op de Adios Pro 2 zijn veel records gesneuveld en historische prestaties neergezet. Vorig jaar schreef Peres Jepchirchir geschiedenis door in één jaar olympisch goud en de New York marathon te winnen. Beide keren liep zij op de Adizero Adios Pro 2. Daarom keken veel atleten uit naar de lancering van de nieuwe adidas Adios Pro 3. Deze snelle wedstrijdschoen voor de marathon is qua bovenwerk en tussenzool behoorlijk verbeterd. Wij nemen deze veranderingen met je door:

• Het bovenwerk is geüpdate naar een enkellaags Celermesh, wat zowel lichtgewicht als ademend is. Bij de vorige versie had de Adios Pro een wat meer waterafstotend bovenwerk, maar dit had als nadeel dat het minder ademend was.
• De “pull tab” aan de achterkant zorgt ervoor dat je de schoen makkelijk aan- en uit kunt trekken. Tot slot zijn er extra verstevigingen aangebracht bij de hiel en middenvoet zodat de voet goed op zijn plaats blijft tijdens het lopen.

• De Adios Pro 3 heeft meer Lightstrike Pro-foam. In de voorvoet is deze foam-laag 3 mm dikker, wat ervoor zorgt dat je meer demping bij de afzet ervaart. De tussenzool bestaat uit twee lagen Lightstrike Pro, wat voor veel comfort zorgt bij het lopen van een halve en hele marathon.

• Onder de hak ligt een carbonplaat en onder de voorvoet liggen EnergyRods 2.0 die met carbon verrijkt zijn. De EnergyRods volgen de anatomie van de middenvoet en de tenen. Ten opzichte van de voorganger staan deze EnergyRods meer omhoog bij de voorvoet voor een explosieve afzet.

adidas adios pro 3
adidas adios pro 3

Voordeel van carbonschoenen

Carbonschoenen zijn niet meer weg te denken uit de hardloopwereld. In het begin werd nog gedacht dat het om een hype ging, maar inmiddels kunnen we vaststellen dat carbonschoenen zullen blijven bestaan. Elk merk heeft tegenwoordig hardloopschoenen met een carbonplaat. Carbonschoenen zorgen in combinatie met “superfoam” voor een extra energieteruggave. Dit heeft voordelen tijdens de wedstrijd, want je kan met minder vermoeidheid het laatste deel van je race goed voltooien. En na de wedstrijd zal je sneller herstellen, omdat de belasting op het lichaam lager is bij het lopen op carbonschoenen. Maar waarom geven carbonschoenen minder impact? Hieronder twee belangrijke redenen:

• De voorvoet van carbonschoenen is gebogen en stijf, waardoor je bij je afzet minder kracht hoeft te zetten met de grote teen. De schoen beweegt jou als hardloper als het ware naar voren.

• De dikke zool met extra veerkracht vermindert de impact van het lopen op asfalt. Daarnaast kan de dikke zool de paslengte en loopefficiency positief beïnvloeden, omdat de lengte van het onderbeen toeneemt.

Fit, stride & records

Tijdens het “Road to Records” event op 30 april heeft team All4running/21Run de nieuwste adidas Adizero Adios Pro 3 kunnen testen tijdens een 5km race. Deze wedstrijd vond plaats op de adidas campus, een complex waar alle nieuwe producten van adidas worden bedacht en ontwikkeld. Ik testte de schoen uit en deel mijn bevindingen.

Fit
“Ik wilde heel graag weer eens een PR lopen op de 5km, omdat dit record alweer 4 jaar oud was. Het Road to Records event van adidas kwam precies op het goede moment. De Adios Pro 3 valt “true to size”, dus als je normaal maat 44 hebt dan kan je die maat ook bestellen van deze derde versie. De schoen omsluit de middenvoet goed, zodat je niet gaat schuiven. Het bovenwerk voelt ook licht en dun aan zodat je voeten goed kunnen ademen. De hogere hielkap zorgt voor steun rondom de enkel. ”

Stride
“De adidas Adizero Adios Pro 3 voelt lichter aan en heeft meer demping dan de vorige versie. Ik vond de stabiliteit bij de voorvoet erg goed door de Continental slijtztool, die voor een goede grip zorgt bij het afzetten. Tijdens de 5km voelde ik bij elke stap een voorwaartse push. Deze schoen is het meest geschikt voor een halve en hele marathon, omdat je op een constant hoog tempo loopt. Als ik probeerde te versnellen, dan kostte dat wat meer energie door de grote hoeveelheid demping.”

Records
“Na 4 jaar liep ik eindelijk weer eens een persoonlijk record op de 5km (18 minuten en 15 seconden). En ik ben ervan overtuigd dat het kwam dankzij de adidas Adizero Adios Pro 3. De demping voelt zachter dan de voorganger en ook de stabiliteit is verbeterd. Ik kon mijn tijden stabiel houden en had bovendien weinig spierpijn de volgende dag. Ik kijk ernaar uit om eind dit jaar mijn persoonlijk record op de marathon aan te vallen op deze schoen”.

adidas adios pro 3

Unlocking Human Potential

De slogan van de Adizero-familie is “Unlocking Human Potential” oftewel “haal het maximale uit jouw kunnen”. Deze familie met snelle hardloopschoenen kan je onderverdelen in de “win races” en “train to win” categorie. De adidas Adios Pro 3 maakt onderdeel uit van de “win races”- collectie samen met de Prime X, Takumi Sen, Adios en adizero RC. De Takumi Sen 8 is een ideale schoen voor wedstrijden over 5 en 10km, omdat deze iets minder Lightstrike PRO foam heeft en daarmee wat reactiever is. Met deze schoen kun je makkelijk jouw snelheid verhogen bij korte afstanden (bijvoorbeeld 200 en 400m intervallen). Ben je op zoek naar een snelle trainingsschoen? Dan is de adidas Adizero Adios 6 een goede keuze, want deze heeft Lightstrike Pro in de voorvoet en is voorzien van meer Continental Rubber voor de duurzaamheid.

Eindsprint

De adidas Adios Pro 3 is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de voorganger door meer Lightstrike Pro-foam in de voorvoet, een stijvere constructie van de EnergyRods en een beter ademend vermogen van het bovenwerk. Met het oog op de WK en EK atletiek verwachten wij dat veel persoonlijke, nationale en wellicht wereldrecords verbroken zullen worden. Door deze wedstrijdschoen krijg je zin om langere afstanden te gaan lopen.

Vergelijkbaar met deze wedstrijdschoen zijn de Nike Vaporfly Next% 2 en de Asics Metaspeed Sky+ en Edge+. Ook dit zijn snelle schoenen zijn geschikt voor het lopen van nieuwe records op de lange afstand.

Ben je benieuwd hoe de nieuwe Adios Pro 3 aanvoelt? Via onze klantenservice kan je een exemplaar reserveren en naar de winkel sturen. Vervolgens zullen onze productexperts op de shoeadvisor in de winkel kijken of de schoen geschikt is voor jou. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.

adidas adios pro 3
Technische specificaties adidas Adizero Adios Pro 2
Offset
8,5 mm
Gewicht
ca. 215 gram
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Wedstrijdschoen
Type demping
LightStrike Pro
Technische specificaties adidas Adizero Adios Pro 3
Offset
8,5 mm
Gewicht
ca. 213 gram
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Wedstrijdschoen
Type demping
LightStrike Pro
Shop de

adidas Adizero
Adios Pro 3

adidas adios pro 3
Shop de adidas Adizero Adios Pro 3
Shop de

adidas Allround hardloopschoenen

adidas Solar Glide 5
Shop adidas Allround hardloopschoenen
Zie ook

Alles van
adidas

adidas
Shop adidas