Skip to main content

“Hoe word je een snellere hardloper?” Dit vroeg ASICS zich af toen zij de nieuwste ASICS Metaspeed Sky+ en Metaspeed Edge+ ontwikkelden. De ene hardloper verlengt zijn paslengte, de andere hardloper verhoogd zijn of haar pasritme. Hiervan uitgaande zou er voor iedere hardloper dan ook een andere carbon wedstrijdschoen moeten zijn. In deze blog vertellen wij over de innovaties, updates en verschillen van deze twee snelle carbonschoenen

Shop de ASICS Metaspeed Sky+Shop de ASICS Metaspeed Edge+

ASICS Metaspeed Sky+ en Edge+ in detail

Metaspeed +
Geheel vernieuwd MOTIONWRAP-bovenwerk/h5>
Meer FLYTEFOAM Turbo in de tussenzool
Aanpassing van de hoogte van de carbonplaat in de schoen

ASICS : META : TIME : TRIALS

Op 24 april in Málaga werden de ASICS atleten uitgedaagd om hun persoonlijk record aan te vallen. Geïnspireerd door de tijdritten van de Tour de France en een goedgekeurd parcours voor records door World Athletics. Hierdoor tellen alle PB’s en records die gelopen worden officieel. De race bestond uit 3 series: de halve marathon, 10km en 5km. Niet alleen werd er gejaagd op een PB, ook probeerden sommige atleten het nationale of zelfs het Europese record te verbreken. Het Europese Record werd jammer genoeg nét niet gehaald, maar Eilish McColgan liep met 14:43 een UK Record op de 5km en veel atleten mogen een nieuw PR noteren

Lees hier het verslag

Wat voor type hardloper ben jij?

De onderzoekers van het ASICS Sportlab deden in 2021 onderzoek naar de huidige wedstrijdschoenen en kwamen erachter dat alleen hardlopers met een lange paslengte profijt hadden van de carbonschoenen. Deze schoenen ondersteunen echter niet de “cadans hardlopers” die kortere passen maken en op een pasfrequentie van 180 of hoger per minuut zitten. Iedere hardloper zal zijn snelheid uit paslengte halen, maar de bij de “cadans hardloper” is het verschil tussen hun paslengtes niet zo groot als zij hun tempo verhogen.

Kenichi Harano (Senior Manager van ASICS) vertelt over de Metaspeed Edge+: “De Metaspeed Edge is het voorbeeld van ASICS mensgerichte benadering van innovatie. Wij vinden het een voorrecht om hardlopers een schoen te bieden die is geoptimaliseerd voor hun loopstijl. We hopen dat de schoen niet alleen de “cadans hardloper” naar betere prestaties helpt, maar ze ook te ondersteunen met comfort en demping.”

ASICS Metaspeed+
ASICS Metaspeed+

Metaspeed Sky versus Metaspeed Edge

Het grootste verschil tussen de ASICS Metaspeed Sky en de Edge is de plaats van de carbonplaat. Zo zit de carbonplaat bij de Metaspeed Sky+ dichter bij de voet voor een directer gevoel en is daardoor geschikt voor de “stride runner”. Bij de Metaspeed Edge+ zit de plaat lager in de tussenzool zodat je op een zachter voetbed staat en dit is ideaal voor de “cadans hardloper”. Andere verschillen tussen de schoenen zijn:

  • Drop (Sky 5mm, Edge 8mm). Daardoor is de Edge ook iets meer geschikt voor een haklander. Een haklander heeft namelijk meer baat bij een hogere offset, want daardoor komt er minder spanning op de kuit en achillespees.
  • Beide schoenen zijn voorzien van een FLYTEFOAM Turbo tussenzool, alleen de Sky heeft 4% en de Edge 16% meer foam ten opzichte van de voorganger.
  • Gewicht (Sky is 205 gram en de Edge 210 gram)
  • Toe-Spring Met de Toe-Spring wordt mee bedoeld de mate waarin het teengedeelte omhoog staat. Bij de Edge staat het teengdeelte veel steiler omhoog om de paslengte langer te maken en die voorwaartse propulsie te geven.
  • Slijtzool. De Edge heeft meer slijtzool op de hak en ook een bredere hiel voor meer stabiliteit en duurzaamheid, met name voor de haklander.

Fit & stride

All4running testte de Metaspeed Sky en Edge in Malaga tijdens het lanceringsevents van ASICS, waarbij atleten Nationale Records verbraken. Tom, Sarina en Daan delen hun ervaringen.

Fit
“Het bovenwerk voelt als een pantoffel. Heerlijk zacht en licht. Je voelt bijna niet dat je de schoen aan hebt. De veters zijn voorzien van ribbels die ervoor zorgen dat je veters niet zomaar los kunnen. De voorvoet is lekker breed gemaakt zodat je je voeten kunt spreiden. Opmerkelijk is de stevige hielkap die intern verstevigd is. Dit terwijl de meeste wedstrijdschoenen een relatief wat slap bovenwerk hebben, maar dit is bij deze ASICS wedstrijdschoen niet het geval.”

Stride
“De Metaspeed Sky+ heeft alles wat je van een carbonschoen mag verwachten. Namelijk: licht gewicht, heerlijke demping en een voorwaartse push vanaf de middenvoet. Ik vond de schoen verrassend stabiel in de bochten, want dat is nog wel eens minder bij carbonschoenen. De FLYTEFOAM Turbo-tussenzool voelt responsief aan, maar niet te zacht. Tijdens mijn 15x200m kon ik telkens makkelijk het tempo verhogen. Deze schoen kan zeker concurreren met de superschoenen van Nike en adidas.”

ASICS Metaspeed+

Welk PR wil jij verbreken?

Wat je doel ook is, ASICS heeft de juiste wedstrijdschoen voor jou. Maar waarom zou je voor een wedstrijdschoen kiezen? Ten eerste zijn wedstrijdschoenen lichter in gewicht en dat bespaart energie bij elke stap. Ten tweede hebben deze schoenen altijd een bepaald “superfoam” of carbonplaat die jou naar voren stuwt. En tot slot zijn wedstrijdschoenen altijd lager in drop (verschil hak en voorvoet) zodat je automatisch meer op de voorvoet gaat lopen (en daardoor een korter grondcontact).
ASICS heeft niet alleen wedstrijdschoenen voor de korte en lange afstanden, maar ook voor de neutrale en overpronerende hardloper. Hieronder het overzicht:

  • De Metaracer is de allereerste carbonschoen die ASICS lanceerde. Deze schoen heeft een FLYTEFOAM-tussenzool en wordt nu vooral gebruikt voor 5 en 10km wedstrijden. Dat komt omdat dit model relatief iets meer grondcontact heeft en minder energieteruggave.
  • De DS trainer is de tradionele “racing flat” voor overpronerende hardlopers. Met “racing flat” bedoelen we een wedstrijdschoen zonder carbonplaat, wat minder demping en veel grondcontact. Deze racer kan je gebruiken voor wedstrijden tot en met de halve marathon.
  • De Magic Speed is de opvolger van de populaire ASICS Dynaflyte, de wedstrijdschoen voor de neutrale hardloper. Deze Magic Speed heeft geen carbonplaat, maar wel een mooie mix tussen demping (FF BLAST) en grondcontact. De Magic Speed is een ideale schoen voor baantrainingen en intervaltrainingen.
Technische specificaties Metaspeed Sky+
Offset
5 mm
Gewicht
ca. 205 gram
Type loper
Neutrale hardloper
Plaatsing carbonplaat
Hoog in de schoen
Type demping
FLYTEFOAM Turbo
Technische specificaties Metaspeed Edge+
Offset
8 mm
Gewicht
ca. 210 gram
Type loper
Neutrale hardloper
Plaatsing carbonplaat
Lager in de schoen
Type demping
FLYTEFOAM Turbo

Eindsprint

ASICS onderscheidt zich als merk doordat ze voor elk type loper een andere carbonschoen hebben. De Metaspeed Sky+ en Edge+ hebben een verbeterd bovenwerk en nu nog meer foam. Dit resulteert in meer comfort en energieteruggave bij het lopen van langere afstanden (21-42km). Met deze wedstrijdschoenen doet ASICS mee in de competitie voor de “snelste carbonschoen ter wereld” en wij verwachten dat op deze schoen meerdere records zullen worden verbroken.

Vergelijkbaar met deze wedstrijdschoen zijn de Nike Vaporfly NEXT% 2 en de adidas Adios Pro 3. Ook deze snelle schoenen zijn geschikt voor het lopen van nieuwe records op de lange afstand.

Ben je benieuwd hoe de nieuwe Metaspeed Sky+ en Edge+ aanvoelen? Via onze klantenservice kan je een exemplaar reserveren en naar de winkel sturen. Vervolgens zullen onze product experts in de winkel testen op onze shoeadvisor of de schoen geschikt is voor jou. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.

Metaspeed
Shop de

ASICS Metaspeed Sky+

metaspeed sky
Shop de ASICS Metaspeed Sky+
Shop de

ASICS Metaspeed Edge+

metaspeed egde
Shop de ASICS Metaspeed Edge +
Zie ook

Alles van
ASICS

asics
Shop ASICS