Skip to main content

De nieuwe adidas Adizero Prime X Strung is de meest dempende lange afstandsschoen tot nu toe. Zet al je verwachtingen aan de kant. Deze schoen geeft jou een nieuwe loopsensatie. Alle innovaties heeft adidas uit de kast gehaald voor het maken van het ultieme racemonster. Haal het maximale uit je lichaam en zet een persoonlijk record neer op de halve en hele marathon.

Shop adidas Prime X Strung

adidas Adizero Prime X Strung

adidas Adizero Prime X Strung
Tussenzool bestaat uit 3 lagen LightstrikePRO voor een zeer dempende en responsieve loopervaring.
Nieuw ademend Strung-bovenwerk. Strung is een textielinnovatie, gebaseerd op onderzoeken met atleten, waarbij de draden van het bovenwerk stuk voor stuk op elkaar zijn geplaatst.
Continental-slijtzool voor een optimale grip in droge en natte omstandigheden.
ENERGYRODS en Energyblades, dit zijn carbonbuisjes en een carbonplaat, voor een explosieve afzet en snelheidsstimulans.

Welcome to the adidas Adizero Family

De adidas Prime X Strung is onderdeel van de Adizero Family. Dit is de schoenencollectie van adidas die gericht is op snelheid en het verbreken van records. Of het nu gaat om persoonlijke, nationale of wereldrecords, op de schoenen van adidas is alles mogelijk. De Prime X en de adios Pro 3 zijn beiden wedstrijdschoenen voor de halve en hele marathon. Het grote verschil is de zooldikte, want de Prime X heeft een 5cm dikke tussenzool (die verboden is in wedstrijden voor profatleten) terwijl de adios Pro 3 de legale versie is (39,5 mm tussenzool). Deze schoenen gebruik je het liefste alleen tijdens wedstrijden, omdat de slijtzool minder dik is en deze schoenen maximaal 400km meegaan. Wil je een snelle schoen voor je tempotrainingen en intervallen? Dan kan je kiezen voor de Boston 11 of de adizero Adios 7.

3 redenen waarom de adidas Adizero Prime X Strung geschikt is voor jou

 1. Je zoekt een wedstrijdschoen voor de halve en hele marathon.
  De Prime X Strung is ontworpen voor het lopen van halve en hele marathons. Dit is de meest dempende wedstrijdschoen van adidas dankzij de drie lagen LightstrikePro. Je hebt weinig gevoel met de ondergrond en krijgt echt het gevoel alsof je op een dubbel matras staat. De Prime X Strung is het meest geschikt voor grote stadsmarathons, omdat in het parcours weinig bochten zitten en veel rechte wegen. In een bocht is de Prime X namelijk niet zo stabiel door de 5cm dikke tussenzool.
 2. Je houdt van een innovatieve hardloopschoen en bent benieuwd naar nieuwe technieken
  Ze hebben bij adidas alles uit de kast gehaald om een ultieme marathonschoen te ontwikkelen. In meerdere optieken is de Prime X een innovatieve wedstrijdschoen door de dikkere tussenzool, ENERGYRODS en Energyblades. De ENERGYRODS zijn buisjes van carbon die onder het teengewricht lopen. Het voordeel hiervan is dat adidas meer foam materiaal in de voorvoet kan doen, en dat betekent meer comfort voor jou als hardloper. De Energyblades zijn 3 carbonplaten die zich onder de voorvoet bevinden en jou een explosieve afzet geven. Normaliter mogen wedstrijdschoenen maar 1 carbonplaat bevatten. Je kunt de Prime X dan ook zien als een “conceptschoen” en hoe een wedstrijdschoen eruit zou zien als alles is toegestaan.
 3. Je bent een wat snellere hardloper met snelheden rond de 13km per uur en sneller.
  Deze wedstrijdschoen is het meest geschikt voor snellere hardlopers die 13km per uur of sneller lopen. Dit komt door de combinatie van carbon en het extreem zachte foam materiaal. Als je langzamer loopt heb je minder profijt van de carbonplaten en de voorwaartse propulsie. Hoe hoger de snelheid, hoe meer de Prime X tot zijn recht komt. Bij hogere snelheden ga je meer op de midden- en voorvoet lopen en dan is deze schoen ook wat stabieler. Dat komt doordat de voorvoet bewust wat breder is gemaakt ten opzichte van het hielgedeelte. Gebruik deze schoen dan ook voor tempotrainingen en wedstrijden. Wil je een rustige duurloop doen? Dan kan je beter kiezen voor de adidas Ultraboost en Solarglide.
adidas Adizero Prime X Strung
adidas Adizero Prime X Strung

3 vernieuwingen van de adidas Prime X Strung

  1. Dit is de eerst hardloopschoen van adidas met een Strung-bovenwerk. De eerste versie van de Prime X kreeg wat kritieken, met name op het bovenwerk. De veterlussen zorgden ervoor dat het bovenwerk ging plooien en dat gaf druk op de voorkant van de voet. Het nieuwe Strung-bovenwerk biedt de oplossing. Strung is een textielinnovatie gebaseerd op onderzoeken met atleten, waarbij de draden van het bovenwerk stuk voor stuk op elkaar zijn geplaatst. Dit resulteert in een pasvorm die de voeten goed omsluit zonder dat je ook maar één drukpunt voelt. Tot slot zijn gerecyclede materialen gebruikt voor het maken van het bovenwerk.
  2. De meeste demping ooit in een wedstrijdschoen van adidas. De Prime X Strung heeft drie lagen LightstrikePRO, dat is zelfs 1 laag meer dan bij de adizero adios Pro 3. Dit zorgt voor een zeer dempende loopervaring waarbij vermoeidheid in de benen wordt beperkt tijdens trainingen en races. Bij elke stap die je zet in de schoen krijg je veel energie terug en dat heeft voordelen bij het lopen van een marathon waarbij je altijd op het einde zware benen krijgt en de “man met de hamer” kan tegenkomen. Door LightstrikePRO kan je makkelijker je snelheid behouden.
  3. Drie carbonplaten gecombineerd met Energyrods geeft een explosieve afzet. De Energyrods zijn buisjes van carbon die onder het teengewricht lopen. Deze zorgen ervoor dat de voet automatisch afwikkelt en energieverlies wordt beperkt. De voorvoet is voorzien van drie carbonplaten die de schoen bovendien wat extra afzet geven en ook deze “raceday schoen” wat stabieler maken.
Technische specificaties adidas Prime X
Offset
8,5 mm
Gewicht Unisex
ca. 262 gram
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Type demping
3 lagen LightstrikePRO
Technische specificaties adidas Prime X Strung
Offset
8,5 mm
Gewicht Unisex
ca. 251 gram
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Type demping
3 lagen LightstrikePRO

Wist je dat…

De Ethiopische atleet Derara Hurisa won in 2021 de marathon van Wenen. Echter werd hij uit de einduitslag geschrapt omdat hij op de Prime X liep, die een 5cm dikke tussenzool heeft terwijl 4cm de maximale dikte mag zijn volgens de Internationale Atletiekunie. Voor de wedstrijd liet Derara schoenen testen, maar toen had hij zijn adidas trainingsschoenen meegenomen. Derara heeft ook in het verleden problemen gehad met schoenen, toen hij in 2020 de marathon van Mumbai liep op geleende schoenen, want zijn wedstrijdschoenen was hij kwijtgeraakt.

adidas Adizero Prime X Strung

Fit
“De pasvorm is heel comfortabel. Het is even wennen aan het nieuwe Strung-bovenwerk, want in het begin voelt dit wat stug aan. De vouwbare lip bij de hiel is een mooie toevoeging want daardoor kan je de schoen makkelijk aan- en uittrekken. Het bovenwerk ziet er niet alleen stoer uit, maar het is ook een verbetering ten opzichte van de vorige versie. De Prime X Strung is niet aan te bevelen voor hardlopers met een brede voet of hallux valgus.”

Stride
“Sommige hardloopschoenen geven je een ervaring die je nog nooit hebt gehad. De adidas prime X is zo’n schoen. Vanaf de eerste kilometer voel je dat de schoen enorm veel demping en energieteruggave heeft. Meer dan elke andere wedstrijdschoen. Stabiliteit is daardoor wel een uitdaging, want als je op een langzaam tempo loopt of een bocht neemt, voel je dat je enkel iets naar binnen wilt bewegen. Je krijgt het gevoel van een matras boven op een trampoline. Tempotrainingen voelen gemakkelijk aan door de energieteruggave en de voorwaartse afzet die de schoen creëert.”

Comfort
“De Prime X Strung is heel comfortabel en vooral voor halve en hele marathons. Dit is geen wedstrijdschoen voor de 5 en 10km. Op die afstanden wil je vooral een schoen met veel grondcontact. Hoe meer grondcontact, hoe makkelijker je snelheid kan verhogen. Voor die afstanden is de adidas Takumi Sen 8 de ideale “raceday schoen”. Op de Prime X Strung is het lopen van een lange afstand een feest. Dankzij de drie lagen LightstrikePRO loop je zo licht als een veertje. De eerste trainingen zal je moeten wennen aan deze demping, omdat het echt anders is dan bij andere wedstrijdschoenen. Niet alleen heb je profijt tijdens je run, maar ook na afloop. De dag na een lange of intensieve training zal je minder zware benen hebben, omdat het LightstrikePRO de impact op het lichaam verminderd.”

Eindsprint

De Strung editie van de Prime X heeft door het verbeterde bovenwerk een stap gemaakt naar een stabielere wedstrijdschoen, maar met behoud van de demping en energieteruggave van de voorganger. Deze “raceday schoen” is het meest geschikt voor snelle hardlopers die hun persoonlijk record willen verbreken.

Vergelijkbare modellen met de Prime X Strung zijn onder andere de Nike Alphafly Next% 2 en de Saucony Endorphin Pro 3. Dit zijn namelijk allemaal wedstrijdschoenen voor de halve en hele marathon. Deze schoenen onderscheiden zich door de meest innovatieve foam materialen en vernieuwde technieken zoals carbon en splinterdunne bovenwerken om gewicht te besparen.

Ben je benieuwd hoe de adidas Prime X Strung aanvoelt? Kom een keer langs in een van onze winkels voor een gratis loopanalyse. Onze productexperts in de winkel testen op de shoeadvisor of de schoen geschikt is voor jou. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.

adidas Adizero Prime X Strung
Shop de

adidas Adizero Prime X Strung

adidas Adizero Prime X Strung
Shop adidas Adizero Prime X Strung
Shop de

adidas
kleding collectie

adidas Adizero Prime X Strung
Shop adidas kleding
Zie ook

Alles van
adidas

adidas
Shop adidas