Skip to main content
HOKA Rocket X 2 wedstrijdschoenen
HOKA Rocket X 2 Mobile

Productreview

HOKA ROCKET X 2; De eerste échte superschoen van HOKA?

De HOKA Rocket X 2 is compleet vernieuwd en klaar voor het breken van jouw records. Als je om je heen kijkt in het startvak van een hardloopwedstrijd kun je niet meer om ze heen: de wedstrijdschoenen met een carbonplaat en een superfoam. De records vliegen ons de laatste tijd om de oren, maar op de podia van de grootste marathons waren de laatste jaren weinig HOKA atleten te zien. Waar de eerste Rocket X uitblonk op de korte afstanden tot 10 kilometer en de Carbon X 3 op het gebied van ultra-afstanden, had HOKA geen schoen die hoge ogen gooiden op de afstanden daar tussenin. Sinds HOKA’s topatleten de Rocket X 2 aan hun voeten hebben is daar wel verandering in gekomen en zien we ze steeds vaker op het podium van halve en hele marathons. Benieuwd waarom de Rocket X 2 zo snel is en of deze schoen ook geschikt is voor jou? Lees dan snel verder in deze review.

Shop de HOKA Rocket X 2
HOKA Rocket wedstrijdschoenen

3redenen waarom de HOKA Rocket x 2 geschikt is voor jou

Opsomming1

Je bent op zoek naar een superschoen voor op de lange afstanden

De Rocket X 2 heeft door de combinatie van het ProFly X foam en de carbonplaat zeer veel demping én energieteruggave.

Opsomming 2

Je zoekt naar een stabiele carbonschoen.

De Rocket X 2 geeft dankzij de uitsnede in de zool en de opstaande randen relatief veel stabiliteit voor een wedstrijdschoen. Dit maakt de schoen ook geschikt voor haklanders.

Opsomming 3

Je loopt graag op HOKA en traint voor de halve of hele marathon

De HOKA Rocket X 2 heeft veel van de eigenschappen die HOKA lopers gewend zijn. Zo heeft de schoen een offset van 5 millimeter en een Early Stage Metarocker. Dat betekent dat de schoen een gebogen, ronde vorm heeft voor een soepele afwikkeling van de voet.

HOKA Rocket X 2 hardloopschoen
HOKA Rocket X 2 wedstrijdschoenen
HOKA Rocket X 2 hardloopschoen
"Dat spannende en nieuwe gevoel krijg ik ook bij de HOKA Rocket X 2. Dit is de eerste HOKA schoen met PEBA-foam, een super veerkrachtig dempingsmateriaal wat in alle moderne wedstrijdschoenen is toegepast."

Daan Glorie – Productexpert

Wist je dat?

In de tijd dat HOKA’s schoenen debuteerden minimalistische hardloopschoenen een rage waren? HOKA ging de andere kant op, maar niet helemaal. Hoewel hun ‘maximalistische’ modellen hoge, zeer dempende tussenzolen hadden, in tegenstelling tot de dunne ‘blote voeten’ modellen van die tijd, deelden ze een aantal belangrijke ontwerpprincipes van de minimalistische beweging. Ondanks hun dikte waren ze extreem licht, hadden ze lage offsets en hield hun rockerprofiel de tenen in een natuurlijke positie voor een voorwaarts gebalanceerd looppatroon.

De HOKA Rocket x 2 in detail

HOKA Rocket X2
Synthetisch mesh bovenwerk

Super lichtgewicht en ademend.

Midfoot cage

Omarmt de voet voor een stevig gevoel.

Carbonplaat

Voor extra krachtige afzet.

Early Stage Meta-Rocker

Voor een natuurlijke afwikkeling.

Durabrasion Rubber

Voor goede grip op straat.

Wat is de geschiedenis van de HOKA Rocket X 2?

Dit is inmiddels de derde generatie HOKA Rocket. De eerste versie heette de Evo Carbon Rocket en was gemaakt voor de 5 en 10km. Deze had een vrij dunne tussenzool met carbonplaat en was de enige hardloopschoen van HOKA met 1 mm offset. Daarna kwam de HOKA Rocket X. Ook een wedstrijdschoen met carbonplaat die geschikt was voor de korte afstanden, maar met de standaard 5 mm offset (waar HOKA bekend om staat). Met deze Rocket X 2 heeft HOKA gekozen om de schoen om te dopen tot (halve) marathonschoen met een veel dikkere tussenzool gemaakt van twee lagen PEBA foam.

3kenmerken van de HOKA Rocket x 2

Opsomming1

Totaal vernieuwde tussenzool

De geometrie van de carbon plaat is geremasterd, door deze tussen twee lagen van een gloednieuw, ultra-responsief, hoogwaardig PEBA schuim te plaatsen.

Opsomming 2

Race-ready bovenwerk

Het bovenwerk van technisch, synthetisch mesh zorgt voor een nauwsluitende pasvorm. Deze wedstrijdschoen heeft een nauwsluitende pasvorm en een interne band om de middenvoet voor race-ready omsluiting.

Opsomming 3

Duurzame slijtzool

Dun Durabrasion-rubber, alleen op plekken waar het echt nodig is om het gewicht laag te houden maar de duurzaamheid hoog.

De HOKA Rocket x 2 in de test

Onze schoenen worden door ons eigen experts getest. Lees hieronder de bevindingen van Daan Glorie.

Buff

Daan Glorie

Productexpert

Buff

Daan Glorie

Productexpert

Kenmerken HOKA Rocket x 2

Offset
5 mm
Gewicht heren
Ca. 231 gram
Gewicht dames
Ca. 203 gram
Schoentype
Neutraal
Artikelgroep
Wedstrijdschoenen

Mening van onze experts

Mate van pronatie
 1. Neutraal
 2. Minimaal
 3. Middelmatig
 4. Hevig
Ondersteuning
 1. Weinig
 2. Gemiddeld
 3. Veel
Demping
 1. Weinig
 2. Gemiddeld
 3. Veel
Responsiviteit
 1. Weinig
 2. Gemiddeld
 3. Veel

Fit

“Het bovenwerk doet mij denken aan de eerste versie van de Nike Vaporfly. Deze had ook een soort waterafstotend bovenwerk, wat heel sterk en stevig is. De Rocket X 2 heeft veel ademend vermogen, maar je voeten zullen niet zo snel nat worden door het speciale meshmateriaal. De schoenlip is lekker dun en vastgemaakt aan de binnenkant. De hielkap is erg flexibel en biedt geen extra ondersteuning. Toen ik ging lopen had de Rocket X 2 een goede lockdown, want ik schoof niet in de schoen. Ook glipte ik niet uit de schoen. Nergens voelde ik een randje of drukpunt, wat heel positief is, want daardoor is de kans op blaren ook kleiner. HOKA staat bekend om de ‘bucket seat’ waarbij je met je voet wat dieper in het foammateriaal staat. Dat is ook het geval bij de Rocket X 2.”

Hoka Rocket X 2 Fit

Stride

“Dit is de snelste carbonschoen die ik ooit van HOKA heb aangehad. In 2019 liep ik de marathon van Sneek op de allereerste HOKA Carbon X. Dat was toen al een bijzonder mooie ervaring, want carbonschoenen waren toen relatief nieuw en ik voelde toen dat ik zo makkelijk op snelheid kon blijven. Dat spannende en nieuwe gevoel krijg ik ook bij de HOKA Rocket X 2. Dit is de eerste HOKA schoen met PEBA-foam, wat een super veerkrachtig dempingsmateriaal is wat in alle moderne wedstrijdschoenen is toegepast. Tijdens mijn testrun begin ik met 4 km progressief inlopen. Versnellen gaat heel gemakkelijk, want ik krijg veel energieteruggave en ook bij lagere snelheden voelt de schoen heel stabiel aan. Als ik begin met de 3 x 1 km intervallen voelt de schoen nog beter aan, want het carbon en foam komt nog meer tot zijn recht bij hogere snelheden. Ik ben een haklander, maar ervaar toch veel stabiliteit op deze carbonschoen. Geen moment kantelt mijn enkel naar binnen en dat komt ook door het unieke design van de carbonplaat die breed is en doorloopt tot een voorvorksysteem. In bochten is de Rocket X veel stabieler dan andere carbonschoenen.”

HOKA Rocket X 2 Stride

Speed

“Mijn hartslag is lager bij hogere snelheden dan wanneer ik de HOKA Carbon X 3 zou aantrekken. Kortom deze schoen geeft jou die extra energie op de wedstrijddag. Bij de intervaltraining voelde ik hoe makkelijk de schoen afwikkelt en de grote hoeveelheid demping op de hak. In de voorvoet zit er wat minder schuim in vergelijking met carbonschoenen van adidas en Nike. Ik vind deze schoen heel erg vergelijkbaar met de Saucony Endorphin Elite en de New Balance SC Elite V3. Dat zijn ook carbonschoenen voor de marathon met een heerlijke bouncy tussenzool. Voor wie zou ik de Rocket X 2 aanraden? Deze schoen is geschikt voor haklanders die een duurzame en stabiele carbonschoen willen en hun persoonlijke record op de halve en hele marathon willen verbreken.”

HOKA Rocket X 2 Speed

Welcome to the HOKA Fly Family

De HOKA Fly collectie is een verzameling van hun meest responsieve uptemposchoenen, De collectie kenmerkt zich door lichtgewicht demping en bevat schoenen die zijn gemaakt voor zowel uptempo als meer rustige kilometers.

 • HOKA Carbon X 3: De andere carbonschoen van HOKA heeft een wat steviger foam voor meer stabiliteit en werkt het best voor ultra-afstanden.
 • HOKA Mach 5: De lichtgewicht trainingsschoen van HOKA. Ideaal voor zowel rustige duurlopen en tempotrainingen.

Eindsprint

Met de Rocket X 2 doet HOKA mee in de strijd om de snelste carbonschoenen. Deze wedstrijdschoen blinkt uit met zijn vernieuwde PEBA-tussenzool, carbonplaat en relatief veel slijtzool op de hak en voorvoet. Daardoor is de schoen voor een zeer grote doelgroep geschikt, of je nu haklander bent of iets meer op de voorvoet loopt. Was je al fan van de Rocket X? Dan zal je even moeten wennen aan de veel dikkere tussenzool en het bouncy foammateriaal. Hoewel deze schoen wat meer geschikt is voor halve en hele marathons, kan je gerust ook racen op de korte afstanden vanwege het lichte gewicht en de responsiviteit. De HOKA Rocket X 2 is minder geschikt voor hardlopers met een wat zwaarder postuur. Die kunnen beter kiezen voor de HOKA Carbon X 3, die nog stabieler is door de lagere ligging van de carbonplaat.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de HOKA Rocket x 2 dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.