Skip to main content
Nike ZoomX Vaporfly Next% 3
Nike ZoomX Vaporfly Next% 3

Productreview

Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 – welk record ga jij verbreken?

De Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 is een van de snelste wedstrijdschoenen op de markt. Deze derde editie is van top tot teen vernieuwd, zodat geen enkel record meer veilig is. De Vaporfly 3 helpt jou om persoonlijke records na te jagen, of je nu 10 kilometer loopt of een marathon. Door de vernieuwingen is de ZoomX Vaporfly Next% 3 nu stabieler, energieker en sneller dan ooit. Kan jij ook niet wachten om te racen?

Shop de Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 herenShop de Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 dames
Nike Vaporfly 3

3redenen waarom de Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 geschikt is voor jou

Opsomming1

Je wilt een van de snelste hardloopschoenen die er bestaat

Wat is de snelste hardloopschoen? Die vraag is lastig te beantwoorden, maar als we kijken naar de wereldrecords dan zijn de meeste verbroken op schoenen van Nike. Sinds de revolutie in 2017 is Nike toonaangevend als het gaat om de beste wedstrijdschoenen, of je nu gaat voor een snelle 5 km of de beste tijd op een marathon. De Nike Vaporfly 3 bouwt voort op het succes van zijn voorganger en heeft door enkele updates meer demping, meer energieteruggave en een betere stabiliteit in bochten. Daarmee verwachten we dat de Vaporfly Next% 3 weer veel records zal verbreken, waaronder jouw persoonlijke records.

Opsomming 2

Je bent op zoek naar een carbonschoen

Carbonschoenen zijn niet meer weg te denken in de hardloopbranche. De combinatie van carbon en superfoam maken hardloopschoenen extra veerkrachtig, lichtgewicht en snel door een agressieve afzet bij de voorvoet. De Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 heeft een zogenaamde Flyplate (carbonplaat) over de volledige lengte van de tussenzool. Deze plaat zorgt voor stabiliteit, energieteruggave en een vlotte afwikkeling. De Vaporfly 3 is wat stabieler gemaakt dan zijn voorganger door een verlengde hiel die bestaat uit ZoomX foam. Zo wordt gewicht aan de binnenkant van de voet verminderd voor een stabielere loopervaring.

Opsomming 3

Van nature loop je iets meer op de midden- en voorvoet

De slijtzool heeft een nieuw design gekregen met een wafelstructuur en flexgroeven. Daardoor heb je meer grip, een betere duurzaamheid en een verbeterde stabiliteit in bochten. De Vaporfly 3 is het meest geschikt voor midden- en voorvoetlopers, want de meeste slijtzool zit op de voorvoet. Bovendien is de voorvoet redelijk breed gemaakt zodat je bij elke pas een stabiel gevoel ervaart.

Nike ZoomX Vaporfly Next% 3
NIke ZoomX Vaporfly Next% 3
NIke ZoomX Vaporfly Next% 3
"Het is indrukwekkend wat Nike laat zien met de nieuwste Vaporfly 3. De schoen is lichter, heeft meer demping en is bovendien stabieler.”

Daan Glorie – Productexpert

Wist je dat?

De eerste versie van de Vaporfly kwam in 2017 op de markt. In dat jaar liepen Eliud Kipchoge, Lelisa Desisa en Zersenay Tadese op het circuit in Monza het “Nike Breaking 2 project”. Dit project was gericht om de marathon onder de 2 uur te lopen, een van de magische grenzen binnen de atletieksport. Tijdens die race liep Kipchoge naar 2.00.25 met behulp van de Vaporfly, maar ook met dank aan nieuwe sportvoeding (Maurten), een auto met laserstralen voor het aangeven van tempo en een snel parcours met weinig bochten. Twee jaar later lukte het Kipchoge wel om onder de 2 uur de marathon te lopen. Dat was in Wenen met een tijd van 1.59.40, gelopen op de Nike Alphafly.

De Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 in detail

Nike ZoomX Vaporfly Next% 3
Lichtgewicht bovenwerk

met een bredere voorvoet en gemaakt met Flyknit garens die ventilatie en ondersteuning bieden.

Meer ZoomX foam

in de voorvoet door het toepassen van een dunnere slijtzool.

Meer demping in de hak

door het plaatsen van een interne pod van foam.

Carbonplaat (Flyplate)

over de volledige lengte voor een explosieve afwikkeling en afzet.

Nieuw design van de slijtzool

met de bekende Nike wafelstructuur die dunner is en daardoor gewicht besparend, maar met meer grip en duurzaamheid.

Is de Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 stabiel?

Een van de grootste klachten met de originele Vaporfly en de Vaporfly Next% 2 was dat de schoen instabiel was in bochten, vooral als je snel rent. De ZoomX tussenzool is nu bedekt met kleine ribbels, wat volgens Nike bedoeld is om deze stabiliteitsproblemen op te lossen. Het geheim achter het succes van de Vaporfly blijft verder in stand met de carbonplaat over de volledige lengte, ZoomX foam en zeer gebogen voorvoet. Dit resulteert in een comfortabele en stabiele loopervaring.

3vernieuwingen van de Nike ZoomX Vaporfly Next% 3

Opsomming1

ZoomX foam is lichter en zachter gemaakt

Een carbonschoen is net zo goed als het foam wat is toegevoegd aan de tussenzool. Het ZoomX foam bij de Vaporfly 3 is nu nog iets beter dan bij zijn voorganger. Het foam loopt van hak tot teen en zorgt voor nog meer energieteruggave. Dit materiaal met meer dan 85% energieteruggave zorgt ervoor dat de trillingen op de spieren effectief worden opgevangen zodat de belasting op je lichaam minder is. Er zit meer ZoomX foam in de voorvoet doordat de slijtzool wat dunner is gemaakt. Zodoende kon de tussenzool worden verhoogd volgens de geldige wereldatletiekunieregels (maximaal 4 cm dikke tussenzool). Ook bij de hak zit meer demping, want er is een interne pod van foam geplaatst die een zachtere landing creëert. Bij de middenvoet is er ZoomX foam weggesneden om gewicht te besparen en dat is goed gelukt. De ZoomX Vaporfly Next% 3 is maar liefst 17 gram lichter dan de Vaporfly 2.

Opsomming 2

Lichtgewicht Flyknit bovenwerk

Het bovenwerk van de Vaporfly kreeg in het verleden nog wel eens wat kritiek. Bij de eerste versie was dit bovenwerk “plasticachtig” terwijl bij de tweede versie de schoenlip nog wel eens ging schuiven. Al deze problemen zijn opgelost bij de Nike Vaporfly Next% 3. Het bovenwerk is gemaakt van Flyknit garens wat de uitstraling geeft van een atletiek spike. Daardoor is het gelukt om nog wat gewicht te besparen. Een bredere neus zorgt voor een ruimere pasvorm in de voorvoet. De veters zijn aan de zijkant van de schoen geplaatst zodat je geen ondersteuning rond de voetholte nodig hebt. Dankzij de ribbelstructuur van de veters blijven deze goed op hun plaats zitten.

Opsomming 3

Dunnere slijtzool met meer grip

De Vaporfly 3 is een stuk steviger en stabieler dan voorheen, en dat komt door het nieuwe design van de slijtzool. Deze rubberen slijtzool is dunner gemaakt om meer ZoomX foam in de voorvoet te plaatsen. De wafelstructuur van de slijtzool geeft niet alleen een betere grip, maar ook meer stabiliteit als je met snelheid in bochten loopt. Daarmee is één volgend probleem van zijn voorganger opgelost.

De Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 in de test

Onze schoenen worden door ons eigen experts getest. Lees hier binnenkort het volledige rapport van Daan Glorie.

Buff

Daan Glorie

Productexpert

Buff

Daan Glorie

Productexpert

Kenmerken Nike ZoomX Vaporfly Next% 3

Offset
8 mm
Gewicht heren
Ca. 198 gram
Gewicht dames
Ca. 160 gram
Schoentype
Neutraal
Artikelgroep
Wedstrijdschoenen

Mening van onze experts

Mate van pronatie
 1. Neutraal
 2. Minimaal
 3. Middelmatig
 4. Hevig
Ondersteuning
 1. Weinig
 2. Gemiddeld
 3. Veel
Demping
 1. Weinig
 2. Gemiddeld
 3. Veel
Responsiviteit
 1. Weinig
 2. Gemiddeld
 3. Veel

De Nike Fast Pack collectie

Weet je niet welke Nike hardloopschoenen je moet kiezen? Wij maken het voor jou overzichtelijk met onze schoenenmatrix. In deze matrix heb je in één oogopslag duidelijk welke Nike hardloopschoen jou de beste steun en demping biedt die jij nodig hebt.

De ZoomX Vaporfly Next % 3 maakt onderdeel uit van de Nike Fast Pack collectie. Dit zijn snelle wedstrijdschoenen om jouw persoonlijk record te verbreken. Loop jij voornamelijk 5 en 10 km wedstrijden? Kies dan voor de Nike ZoomX Streakfly, wat de lichtste Nike’s wedstrijdschoen is met een Pebax plaat in de tussenzool. De Nike ZoomX Alphafly is de grote broer van de Vaporfly en heeft nog meer demping en Nike Zoom Air Pods in de voorvoet voor een extra comfortabele landing en afzet. Nike heeft ook een temposchoen gebaseerd op de Vaporfly en dat is de Nike Zoom Fly 5. Deze schoen is geschikt voor trainingen en wedstrijden, omdat dit model meer slijtzool heeft. De koolstofvezelplaat in de Zoom Fly 5 werkt als een springveer en stuwt je naar voren tijdens het lopen.

Eindsprint

Maakt de Nike Vaporfly 3 zijn verwachtingen waar? Absoluut! De Nike Vaporfly is ongeveer 17 gram lichter, maar heeft meer demping in de hiel en voorvoet. Meer demping is niet altijd beter, maar door de vernieuwde slijtzool, een betere stabiliteit en het ZoomX foam met meer energieteruggave is de Vaporfly 3 klaar om records te verbreken. Deze schoen mag niet ontbreken in jouw kast als je hardloopt om te presteren. De ZoomX Vaporfly Next% 3 is minder geschikt voor de loper met een wat zwaarder postuur en een echte haklander.

De Nike Vaporfly 3 is te vergelijken met de adidas Adios Pro 3 en de Saucony Endorphin Elite. Dit zijn namelijk beide wedstrijdschoenen met een carbonplaat en super veerkrachtig foammateriaal om sneller dan ooit te lopen op elke afstand.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.