Skip to main content
Salomon Index allround hardloopschoenen
Salomon Index 02 recyclebare hardloopschoenen

Productreview

Salomon Index 02; hebben recyclebare hardloopschoenen de toekomst?

De Salomon Index 02 is een hardloopschoen die volledig recyclebaar is. Ja je leest het goed! Volledig recyclebaar, want na gebruik kan jij deze hardloopschoen terugsturen naar Salomon. Zij zullen hiervan weer nieuwe producten maken waaronder skischoenen. Wil jij jouw ecologische afdruk beperken en een milieubewuste keuze maken? Met de Index 02 kan jij hardlopen met een positief en goed gevoel, ook voor onze volgende generatie.

Shop damesShop heren
Salomon Index 02 allround hardloopschoenen

3redenen waarom de Salomon Index 02 geschikt is voor jou

Opsomming1

Je wil een hardloopschoen die milieubewust en recyclebaar is

De Salomon Index 02 zijn neutrale, allround hardloopschoenen die volledig recyclebaar zijn. Je kunt de schoenen terugsturen naar Salomon wanneer ze versleten zijn, waarna de hardloopschoenen uit elkaar worden gehaald. Vervolgens worden de schoenen volledig gerecycled en omgezet in nieuwe producten zoals skischoenen. Bij het produceren van de Index 02 is geen verf gebruikt, de onderdelen zijn met lijm vastgemaakt op waterbasis en het bovenwerk is gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Elk onderdeel van de Salomon Index 02 is ontwikkeld met een duurzame gedachte in het achterhoofd.

Opsomming 2

Je zoekt een lichtgewicht hardloopschoen voor duurlopen en intervallen

Met zijn 274 gram is de Index 02 een lichtgewicht hardloopschoen. De Infiniride-tussenzool is gemaakt van TPU foam en voelt zacht, maar ook responsief aan. Het is niet de meest dempende schoen, maar de Index 02 is prima geschikt voor afstanden van 5 tot 10 km. Door zijn reactieve demping is de Salomon Index 02 ook geschikt voor tempolopen en intervallen. De Reverse-Camber, de rockervorm van de zool, maakt een soepele afwikkeling van de voet mogelijk als je sneller gaat lopen.

Opsomming 3

Je loopt meestal 1 tot 2 x per week

De Index 02 is ontworpen voor de hardloper die ongeveer 1 tot 2 x per week een rondje van 5 tot 10 km gaat hardlopen. Het Infiniride-foam geeft een gebalanceerde demping en is comfortabel, maar ook stabiel. Door de hogere offset van 9 mm is de Salomon Index 02 voor een grote groep hardlopers geschikt. Of je nu haklander of voorvoetloper bent, de Index 02 is een interessante hardloopschoen voor jou.

Salomon Index 02 hardloopschoenen
Salomon Index 02 wegschoenen
Salomon Index 02 wegschoenen
"De Salomon Index 02 is de hardloopschoen van de toekomst. Doordat deze schoen volledig recyclebaar is verklein jij als loper jouw ecologische afdruk.”

Daan Glorie – Productexpert

Wist je dat?

Salomon heeft ook een volledig recyclebare slipper gemaakt. Deze werd in 2022 gelanceerd onder de naam Salomon Index Break. Deze unisex slippers zijn ontworpen om te dragen voor of na een lange run of intensieve wedstrijd. Doordat je op een dikke laag TPU-schuim staat krijg je meer comfort en kunnen je voeten ontspannen. Dit in tegenstelling tot een normale slipper die vaak hard is en geen demping heeft.

De Salomon Index 02 in detail

Salomon Index 02 hardloopschoen
Engineered mesh bovenwerk

met strategische zones voor meer ondersteuning en ademend vermogen.

Infiniride tussenzool

gemaakt van TPU foam voor een langdurige zachte demping.

Uniek schoendesign

waarbij alle materialen makkelijk van elkaar gescheiden kunnen worden voor recycling.

Road Contagrip slijtzool

voor een optimale grip in natte en droge omstandigheden

Wat is de geschiedenis van de Salomon Index?

In 2021 kwam de eerste versie van de Salomon Index op de markt. Deze volledig recyclebare schoen was innovatief, want tot dan toe bestonden er vooral hardloopschoenen met een gerecycled bovenwerk of gerecycled deel van de tussenzool. Elk onderdeel van de Salomon Index schoen kan gemakkelijk uit elkaar worden gehaald en dat is handig voor het recyclingproces. Bovendien is deze hardloopschoen vastgemaakt met lijm op waterbasis en is er geen verf gebruikt voor het kleuren van de schoen. Tot slot is het bovenwerk van de Salomon index gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Via de klantenservice van Salomon kan je de Salomon Index gratis terugsturen, zodat zij er weer een nieuwe schoen van kunnen maken.

3kenmerken van de Salomon Index 02

Opsomming1

Engineered mesh bovenwerk met strategische zones

Zitten recyclebare hardloopschoenen net zo comfortabel als andere hardloopschoenen? Jazeker, want de Salomon Index 02 heeft een Engineered Mesh bovenwerk met strategische zones. Dit mesh bovenwerk is gemaakt van gerecycled polyester. Op bepaalde delen van de schoen is de Index 02 wat steviger gemaakt voor ondersteuning en bij de voorvoet is gekozen voor een meer ademend mesh. De hielkap heeft een zachte voering aan de binnenzijde voor comfort vanaf de eerste keer dat je de schoen aanhebt.

Opsomming 2

Infiniride demping

De Salomon Index 02 heeft een Infiniride demping. Deze TPU-tussenzool is met stikstof verrijkt. Het TPU-materiaal zorgt ervoor dat de tussenzool heel duurzaam is en je dus lang op de hardloopschoenen door kunt lopen. Dit foam kennen we ook van andere Salomon schoenen zoals de Salomon Predict 2. Tijdens het hardlopen ervaar je een springend en dempend gevoel. Deze demping is ook aangenaam als je wat langere afstanden wil lopen. Wist je dat de kleine TPU-delen van de tussenzool worden gerecycled tot nieuwe producten waaronder skischoenen van Salomon? Dit gebeurt in lokale vestigingen van Salomon om zo onnodig transport te voorkomen.

Opsomming 3

Ronde slijtzool met een optimale grip

De Reverse Camber vormgeving van de zool zorgt voor een soepele afwikkeling van hak naar voorvoet. Het teengedeelte van de schoen staat namelijk extra omhoog. Vergelijk dit met een schommelstoel die altijd naar voren zal bewegen. Daardoor kan je ook makkelijk het tempo verhogen als je dat wilt. De Road Contagrip slijtzool combineert platte en brede nokken voor grip op vlakke en harde oppervlakken.

De Salomon Index 02 in de test

Onze schoenen worden door ons eigen experts getest.  Lees hier de bevindingen van Daan Glorie.

Daan Glorie All4running

Daan Glorie

Productexpert

Daan Glorie All4running

Daan Glorie

Productexpert

Kenmerken Salomon Index 02

Offset
9 mm
Gewicht heren
Ca. 274 gram
Gewicht dames
Ca. 274 gram
Schoentype
Neutraal

Mening van onze experts

Mate van pronatie
 1. Neutraal
 2. Minimaal
 3. Middelmatig
 4. Hevig
Ondersteuning
 1. Weinig
 2. Gemiddeld
 3. Veel
Demping
 1. Weinig
 2. Gemiddeld
 3. Veel
Responsiviteit
 1. Weinig
 2. Gemiddeld
 3. Veel

Fit

“Het bovenwerk voelt bijna als een gewone schoen. Hij zit echt heerlijk zacht om mijn voeten. De hielkap is enorm flexibel en heeft geen interne versteviging. Het mesh voelt lichtgewicht aan en mijn voeten kunnen goed ademen. Normaal zijn Salomon hardloopschoenen wat smaller, maar dit heb ik niet ervaren met de Index 02. Door de combinatie van veters en speciale veterlussen kan je de schoen goed strak rondom de middenvoet sluiten. Goed nieuws voor hardlopers met een wiebelteen, want er is een versteviging geplaatst bij de tenen zodat dit niet gaat scheuren. De Index 02 valt vrij normaal, dus bestel je gewone maat hardloopschoenen.”

Salomon Index 02 fit

Stride

“De TPU-tussenzool voelt lichtgewicht aan en geeft tegelijkertijd veel stabiliteit bij elke stap die ik zet. De Index 02 geeft een beetje het ouderwetse gevoel wat hardloopschoenen vroeger hadden. Ik voel veel contact met de ondergrond, kan goed afzetten en loop bewuster op mijn voorvoet. Ik zou deze schoen vooral gebruiken voor korte duurlopen van een half uur, tempotrainingen en intervallen. De Salomon Index 02 is ook een ideale hardloopschoen voor baantrainingen door zijn lichte gewicht en directe gevoel met de ondergrond. Op de atletiekbaan wil je niet op een te zachte hardloopschoen lopen.”

Innovatie

“De Salomon Index 02 ziet er heel innovatief uit. Het TPU-foammateriaal heeft een hoekige constructie. De kleurencombinatie is echt heel mooi met de witte tussenzool en lichtgroen bovenwerk. Je hebt dus letterlijk een groene, duurzame schoen aan. De Contagrip slijtzool heeft platte noppen die een goede grip geven in elke weersomstandigheden. Als je meer wilt weten over de schoen, dan kan je de QR-code scannen die op de schoenlip staat. Ook dat is een leuke toevoeging die ik nog niet eerder bij hardloopschoenen heb gezien. De Salomon Index 02 is een ideale combinatie tussen een hardloopschoen en een milieubewuste sneaker voor dagelijks gebruik.”

Salomon Index 02 Innovatie

De Salomon allround hardloopschoenencollectie

Salomon heeft dit jaar zijn allround hardloopschoenencollectie flink uitgebreid. Natuurlijk is Salomon bekend om zijn trailschoenen, maar wist je ook dat ze hele goede allround schoenen maken voor het lopen op verharde paden en asfalt? Zo staat de Salomon Aero collectie bekend om zijn lichtgewicht hardloopschoenen met een rockerzool (Reverse Camber), Enerzy Foam en een Road Contagrip slijtzool. De Salomon Aero is de favoriet onder hardlopers die fan zijn van lange afstanden. De Aero Blaze is het meest geschikt voor dagelijkse runs op een rustig tempo en snellere intervaltrainingen. Zoek je een superschoen voor wedstrijden? Kies dan voor de Salomon S/Lab Phantasm CF, want deze heeft een composietvezelplaat en zeer veerkrachtig EVA/Olefin-foammateriaal.

Eindsprint

De Salomon Index 02 loopt voorop als het gaat om duurzaamheid en de impact op het milieu. Tot nu toe bestaat er alleen nog maar hardloopschoenen met een gerecycled bovenwerk of een bepaald percentage dat uit gerecycled polyester of foam bestaat. Het enige nadeel van recycling is dat het foammateriaal niet super zacht is, dus verwacht geen maximale demping of het gevoel op wolkjes te lopen. De Index 02 is het meest geschikt voor de hardloper die afstanden loopt van 5 tot 10 km voor ongeveer 1-2 keer per week. Kies je voor de Salomon Index 02, dan maak je een milieubewuste keuze voor de volgende generatie (jonge) hardlopers.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de Salomon Index 02 dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.