Skip to main content
HOKA Tecton X2 trailrunningschoenen

Productreview

De Hoka Tecton X 2 brengt carbon naar de trails

Terwijl de hardloopschoenen met carbonplaat en superfoams niet meer weg te denken zijn op de weg, kom je ze maar weinig tegen in de wereld van de trailschoenen. Er zijn wel veel trailschoenen met een plaat in de zool verwerkt, maar de plaat is vaak bedoeld als bescherming tegen rotsen. Bij weinig trailschoenen worden ze specifiek gebruikt om agressief en snel te racen. Dat is nu veranderd met de Hoka Tecton X 2. Met een racegewicht van 252 gram en dubbele carbon platen is er eindelijk een serieuze wedstrijdschoen met plaat voor op de trails gekomen.

Shop damesShop heren
Hoka Tecton X2 trailrunning

3redenen waarom de HOKA Tecton X 2 geschikt is voor jou

Opsomming1

Je zoekt een trailschoen met comfortabele demping

De Hoka Tecton X 2 maakt gebruik van twee lagen foammateriaal: een lichte responsieve basis met daarbovenop een superzachte laag foam voor een comfortabel gevoel onder je voet.

Opsomming 2

Je zoekt een trailschoen met een krachtige afzet

De Tecton X 2 heeft carbonplaten in de zool die los van elkaar kunnen bewegen. Dit zorgt voor een krachtige afzet, maar ook voor een stabiel gevoel op ongelijke ondergrond.

Opsomming 3

Je loopt op wisselend terrein

De Vibram Megagrip en Litebase slijtzool zorgen voor een geweldige grip op agressief terrein. De buitenzool met 4 millimeter noppen is echter duurzaam genoeg om slijtage op de weg aan te kunnen. Dit maakt de Tecton X 2 ook goed geschikt om via de weg naar de trail te lopen en weer terug.

HOKA Tecton X trailschoenen
HOKA Tecton X2 trailschoenen
HOKA Tecton X2 trailschoenen
“Dit is een van de beste trailschoenen voor klimmen en dalen! Ik loop echt zo makkelijk over heuvels, het lijkt wel alsof ik kan vliegen.”

Daan Glorie – Productexpert

Wist je dat..

De Tecton X 2 heeft zijn naam te danken aan de tektonische aardplaten en is HOKA’s allereerste trailschoen met parallelle carbonplaten voor een betere afzet, zodat elke loper een ongeëvenaard soepele loopervaring kan hebben, zelfs op de lastigste paden.

De HOKA Tecton X 2 in detail

HOKA Tecton X2 trailschoen
Matryx-bovenwerk

Licht, ademend en waterafstotend materiaal.

ProFlyX-tussenzool

Zacht onder de voet met een responsieve basis.

Dubbele carbon plaat

Twee parallelle platen die los van elkaar functioneren.

Vibram Megagrip met Litebase

Extra licht en duurzaam rubber voor maximale grip.

3kenmerken van de HOKA Tecton X 2

Opsomming1

Unieke tussenzool voor trailschoenen

De Tecton X 2 is een van de weinige trailschoenen met een carbonplaat in de zool. Dit zorgt voor een extra krachtige afzet. Door de Early Stage Metarocker rol je makkelijk van hak naar voorvoet.

Opsomming 2

Nieuw bovenwerk

Voor het bovenwerk heeft HOKA gebruikgemaakt van het bijzondere Matryx-materiaal. Dit is een licht, ademend en sneldrogend materiaal dat van zichzelf geen vocht vasthoudt. Dit komt goed van pas als je natte voeten hebt gekregen en nog een stukje door moet.

Opsomming 3

Veelzijdige slijtzool

De slijtzool geeft veel grip op agressief terrein, maar is duurzaam genoeg om ook langere stukken mee op de weg te lopen. Het Litebase-rubber is bovendien erg licht wat bijdraagt aan het snelle karakter van de Tecton X 2.

De HOKA Tecton X 2 in de test

Onze schoenen worden door ons eigen experts getest. Lees binnenkort hieronder de bevindingen van Daan Glorie.

Buff

Daan Glorie

Productexpert

Buff

Daan Glorie

Productexpert

Kenmerken HOKA Tecton X

Offset
5 mm
Gewicht heren
Ca. 252 gram
Gewicht dames
211 gram
Schoentype
Neutraal
Artikelgroep
Trailschoenen

Mening van onze experts

Mate van pronatie
 1. Neutraal
 2. Minimaal
 3. Middelmatig
 4. Hevig
Ondersteuning
 1. Weinig
 2. Gemiddeld
 3. Veel
Demping
 1. Weinig
 2. Gemiddeld
 3. Veel
Responsiviteit
 1. Weinig
 2. Gemiddeld
 3. Veel

Fit

“Ten opzichte van de voorganger is voornamelijk het bovenwerk veranderd. Ik merk dat de Tecton X 2 wat strakker rondom de middenvoet zit. Dit creëert een betere lockdown waardoor mijn voeten niet gaan schuiven in de schoen. De hielkap is stevig en heeft een fijne zachte voering aan de binnenkant. De schoenlip omhelst mijn voeten en ik ervaar nergens drukpunten of irritaties. De voorkant is voorzien van een extra bescherming tegen het stoten van je tenen.”

Hoka Tecton X 2 fit

Stride

“Dit is een van de beste trailschoenen voor klimmen en dalen! Ik loop echt zo makkelijk over heuvels, het lijkt wel alsof ik kan vliegen. Vooral de afdalingen gaan soepel en dat komt door de reactieve tussenzool gemaakt van ProFly X foam. De Tecton X 2 is eigenlijk de HOKA Mach, maar dan met een carbonplaat en een noppenprofiel. Verwacht geen maximale demping, maar eerder een lichtgewicht en reactieve demping. Bij elke stap krijg ik een bouncy gevoel alsof ik op een trampoline sta. Ik zou deze schoen vooral gebruiken voor snelle trainingen en wedstrijden op niet al te technische trails. Zodra ik op tempo ga lopen merk ik de kracht van de Tecton X 2. Door zijn lichte gewicht en de twee parallel liggende carbonplaten word ik echt naar voren gestuwd. Er bestaan nog niet zoveel carbon trailschoenen, maar het is indrukwekkend wat HOKA op de markt heeft gebracht.”

HOKA Tecton X2 stride

Grip

“De HOKA Tecton X 2 heeft geen grove noppen, dus de schoen is minder geschikt voor het lopen in blubber of in winterse omstandigheden. Dan kan je beter kiezen voor de HOKA Speedgoat of de Mafate Speed. Deze modellen hebben grove noppen en zijn ook nog wat stabieler. Door het platte noppenprofiel is de Tecton X 2 echter wel geschikt voor lichte trailruns en het lopen op rotsachtig terrein. De Vibram Litebase rubberen slijtzool is zeer duurzaam en geeft een goede grip bij klimmen en afdalen. Ook bij het lopen op single tracks is de Tecton X 2 erg stabiel door het ontwerp van de twee carbonplaten die naast elkaar in de schoen liggen. Twijfel je nog over het aanschaffen van een trailschoen, overweeg dan zeker de Tecton X 2 als jouw nieuwe trainingspartner!”

HOKA Tecton X 2 zool

De Hoka SKY Family

De Tecton X 2 is onderdeel van de SKY-collectie van HOKA. Met de schoenen in deze collectie ben je goed uitgerust voor al je trailavonturen. De schoenen hebben de demping, grip en ondersteuning die je nodig hebt om de meest ruige terreinen te overwinnen, ongeacht de snelheid waarmee je dat doet.

Eindsprint

Dankzij het lichte gewicht, het responsieve foam en de carbonplaten is de Tecton X 2 een echte wedstrijdschoen voor op de trails, zoals er nog maar weinig van zijn. Door de dikte en het comfort van de zool zijn ze ook goed te gebruiken voor langere afstanden.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de HOKA Tecton X dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.