Skip to main content

Het geheim achter Nike spikes

Wil jij de snelste versie van jezelf worden? Kies dan jouw perfecte sprintschoen. Nike spikes helpen een atleet naar een hoger niveau en breken talloze records. In dit blog lees je alles over het geheim achter deze superspikes en waarom zoveel topatleten vertrouwen op de carbon technologie van Nike

Shop Nike spikesLees verder

Nike Air Zoom Maxfly

Het super lichte Flyweave-bovenwerk, de carbonplaat over de volledige lengte, Air units onder de voorvoet en de Shockwave-spikeplaten vormen samen de kenmerken van deze ultieme sprintspikes. De Maxfly is zonder twijfel een van de beste opties voor races van 100 tot 400 meter.

Nike ZoomX Dragonfly

De Dragonfly bevat ZoomX foam. Het is lichter, zachter en responsiever  dan alle foam van Nike.  In combinatie met de vernieuwde Pebaxplaat is de Nike ZoomX Dragonfly de ideale schoen voor afstanden van 1.500 t/m 10.000 meter.

Nike Long Jump Elite

De carbonplaat in combinatie met het brede design zorgt voor maximale stabiliteit in je sprongen, en de Air Zoom unit in de voorvoet geeft een licht en reactief gevoel bij de aanloop. Al met al draait het bij de Nike Air Zoom long jump elite om technologie en precisie, om zo elke keer met zelfvertrouwen op de aanloop te staan.

Flyweave-bovenwerk
Carbonplaat over de gehele lengte
Air Zoom units
Shockwave spikeplaat

Nike Air Zoom Maxfly

Deze super spike bestaat uit een carbonplaat die zorgt voor maximale reactiviteit. In combinatie met Air Units zoals we die bij Nike kennen, is deze spike super comfortabel en snel.

Elite snelheid

De Maxfly levert aanzienlijk energie terug door de Zoom Air unit onder de voorvoet. Hierdoor ervaar je het gevoel alsof je voet na de afzet omhoog wordt gelanceerd. Dit vergroot de paslengte tijdens het sprinten maar kan daarentegen wel de stabiliteit in het startblok beïnvloeden. Het bovenwerk van de Maxfly is gemaakt van super licht synthetisch materiaal dat zorgt voor een omsluitend gevoel aan zowel de voor- als achterkant. Met zijn 162 gram is de Maxfly zeker een van de lichtste spikes.

All4running expert Floortje deelt haar ervaring

De Nike Maxfly, een sprint spike met carbon plaat, heeft een nauwsluitende pasvorm vergelijkbaar met de Nike Superfly Elite spikes, wat ideaal is voor sprinters. De schoen kan wat klein vallen dus zorg dat je de goede maat kiest. Het heeft veel demping, wat even wennen is, maar in combinatie met carbon maakt het de spike supersnel. De spike is het meest effectief op hardere banen. Toptrainers benadrukken het belang van “front side mechanics” voor maximale resultaten. Voor sprinters die meer naar achteren uitschoppen, lijkt de schoen mogelijk minder effectief. Vooral de laatste 100 meter van de 400 meter gaat beter en gemakkelijker dan normaal, dankzij de opvallende flexibiliteit van de spike.

Nike ZoomX Dragonfly

Deze spike is lichter, zachter en responsiever dan alle middellange afstand spikes die Nike ooit heeft gemaakt.

Pebax plaat
Mesh bovenwerk
ZoomX foam

Maximale efficiëntie

Nike ZoomX foam is onvoorstelbaar responsief en licht.  De ca. 124 gram spikes zorgen voor optimale energieteruggave en schokbescherming terwijl jij je kilometers aflegt. De spike is voorzien van een Pebaxplaat over de volledige lengte. Dit foam is iets soepeler dan het carbon in sprintspikes en vermindert de belasting op je voeten. Het bovenwerk van de spike is gemaakt van mesh, wat zorgt voor ventilatie en ondersteuning, ideaal voor lange afstanden. Het succes van het ZoomX-foam in de Alphafly en Vaporfly vindt zijn weg naar Nike’s hoogwaardige spikes, wat resulteert in optimale energieteruggave en schokbescherming, waardoor vermoeidheid minder snel optreedt.

All4running expert Menno deelt zijn ervaring

“Mijn ervaring met de Dragonfly is erg positief.” Voor de Dragonfly liep ik op de Victory maar deze boden mij geen enkel comfort. De Dragonfly daarentegen wel. Door het ZoomX materiaal wordt er veel energie teruggegeven bij elke stap. Dit houdt in dat je langer ‘frisse’ benen houdt. Het verschil met andere spikes zit hem vooral in het comfort tijdens het lopen. De belasting op de spieren is hierdoor minder dan met andere spikes. De schoen is super licht en heeft een trampoline-achtig gevoel. Dit is te vergelijken met de Vaporfly, alleen heeft de Vaporfly het bounce gevoel nog meer. Voor kortere afstanden vind ik een iets hardere schoen prettiger, omdat je dan korter contact met de grond hebt en het comfort dan minder belangrijk is.”

X-cross strap
Air Zoom unit
Carbonplaat over de gehele lengte
Brede design voor stabiliteit
Vocht afstotend bovenwerk

Nike Air Zoom LJ Elite

Deze spike combineert verschillende technologieën om te voldoen aan alle vereisten voor een top verspringer.

Ver, verder, verst!

Op zoek naar de perfecte pasvorm? De x-cross strap is speciaal ontworpen voor het moeiteloos aan- en uittrekken, en biedt ook de mogelijkheid om je schoenen snel en eenvoudig strakker te maken wanneer nodig. Het ultralichte bovenwerk van deze springschoenen houdt nauwelijks vocht vast, waardoor de spikes licht blijven en je voeten koel blijven.

De long jump elite is uitgerust met een Air Unit in de voorvoet, een beproefde Nike-technologie die zorgt voor een lichtvoetig en energiek gevoel bij zowel de landing als de afzet voor je sprong. Het bredere ontwerp bij de voorvoet voegt extra stabiliteit toe, terwijl de carbonplaat over de gehele lengte bijdraagt aan stabiliteit tijdens sprints en afzetten. Voor optimale grip en tractie zijn zes spikes strategisch geplaatst op de slijtzool, Geïnspireerd op het ruwe patroon van een haaienhuid. Dit patroon zorgt voor een stevige grip bij zowel de afzet als de landing, waardoor je vertrouwen behoudt op verschillende ondergronden.

Deze innovatieve functies maken de Nike Air Zoom long jump Elite tot een hoogwaardige verspring-spike die klaarstaat om jouw nieuwe persoonlijke record te vestigen. Kortom, een perfecte combinatie van technologie en design voor de serieuze atleet die altijd streeft naar het beste.

All4running expert Loek deelt zijn ervaring

“Wat een uitstraling! De felgekleurde duidelijk zichtbare Air Zoom Unit met de zwarte carbonplaat er bovenop… kwijl… kwijl… Alsof je een kijkje onder de motorkap mag nemen.

Het was even rommelen met mijn aanloop – je maakt zoveel snelheid op deze schoenen dat ik mijn aanloop met elf voetjes heb moeten verlengen – maar toen die eenmaal stond kon het feest beginnen. Wat een ongelooflijk krachtige afzet. De carbonplaat en Air Zoom Unit bij de voorvoet maken een duidelijk merkbaar verschil. Je vliegt over je aanloop en je schiet omhoog tijdens je afzet. Eerlijk is eerlijk, dit is even wennen. Ik moet mij techniek zeker nog een beetje afstemmen op deze nieuwe snelheids- en afzet-ervaring, maar dit seizoen kan niet anders dan een seizoen vol PR’s worden. Kortom, een heel toffe schoen! Ik kan niet wachten tot mijn eerste wedstrijd, misschien organiseer ik stiekem zelf al iets vanavond.”