Skip to main content
HOKA Cielo X 1
HOKA Cielo X 1

Productreview

HOKA Cielo X 1 – Beste carbonschoen van HOKA aller tijden?

Met de HOKA Cielo X 1 als jouw carbonwedstrijdschoen voel jij je onoverwinnelijk op elke wedstrijdafstand. Het beste foam, een uniek vormgegeven carbonplaat en een ultradun bovenwerk zorgen voor die snelheidsimpuls tijdens je volgende wedstrijd. De Cielo X 1 luidt voor HOKA het nieuwe tijdperk in als het gaat om de meest innovatieve wedstrijdschoen en wij zijn enorm enthousiast. Waarom? Lees onze review.

Bekijk de Cielo X modellen
HOKA Cielo X1

3redenen waarom de HOKA Cielo X 1 geschikt is voor jou

Opsomming1

Je zoekt een carbonschoen voor 10 km t/m de marathon

De HOKA Cielo X 1 is ontworpen voor de hardloper die zijn PR wil verbreken. Met de Cielo X 1 kan je snelle tijden lopen op afstanden van de 10 km tot en met de marathon. De dubbele laag PEBA-foam en de carbonplaat geven jou de maximale energieteruggave bij elke stap die je zet.

Opsomming 2

Je wil een stabiele wedstrijdschoen met iets hogere offset

HOKA heeft twee wedstrijdschoenen met een carbonplaat, namelijk de Rocket X 2 en de Cielo X 1. Het grootste verschil tussen de Rocket X 2 en de Cielo X 1 is de offset en het design van de carbonplaat. De Cielo X 1 heeft een gevleugelde carbonplaat waarbij de plaat in de voorvoet twee uitsteeksels heeft. Dit creëert een dynamische voortstuwing en verhoogde stabiliteit. Tevens is de offset van de Cielo X 1 hoger met 7 mm (ten opzichte van 5 mm met de Rocket X 2). Daardoor komt er iets minder druk op de kuit en achillespees.

Opsomming 3

Tempo, interval- en snelle trainingen zijn jouw favoriet

De Cielo X 1 komt het meest tot zijn recht bij tempo, interval- en snelle trainingen. De carbonplaat en het foam met een hoge energieteruggave werken het beste bij hogere snelheden. Hoewel elke loper kan profiteren van deze carbonschoen, zal een snellere loper het meeste voordeel hebben. Het PEBA- foam vangt bovendien de trillingen van de spieren op waardoor je vlotter kan herstellen na een snelle training.

HOKA Cielo x 1 hardloopschoenen
HOKA Cielo X 1 wedstrijdschoenen
HOKA Arahi 7
“Met de Cielo X 1 bewijst HOKA dat ze kunnen meedoen in de strijd om de beste en snelste carbonschoenen.”

Daan Glorie – Productexpert

Wist je dat…

HOKA was samen met Nike een van de eerste merken die carbonschoenen op de markt brachten. In 2019 werd de HOKA Carbon X gelanceerd met als doel om het wereldrecord te verbreken op de 100 km. Het lukte helaas niet, maar HOKA atleet Jim Walmsley verbrak wel het Wereldrecord op de 50 mijl (80 km) naar 4 uur, 50 minuten en 8 seconden. Dat is een tempo van 3:37 per km (16.5 km per uur)! Sindsdien heeft HOKA grote stappen gezet qua innovatie en ontwikkeling. Met nu dan de Cielo X 1 als allerbeste carbonschoen van HOKA.

De HOKA Cielo X 1 in detail

HOKA Cielo X 1
Asymmetrische gebreide tong

biedt een makkelijke instap en goede lockdown.

Gebreid bovenwerk

voelt lichtgewicht aan en biedt veel ademendvermogen.

Veerkrachtige PEBA-tussenzool

met een maximale demping en energieteruggave.

Gevleugelde carbonplaat

zorgt voor dynamische voortstuwing en verhoogde stabiliteit.

Stukken uit het foam

weggesneden om gewicht te besparen.

Slijtrubber op de zool

voor een goede grip en duurzaamheid.

HOKA Cielo X1 of HOKA Rocket X 2?

De HOKA Cielo X 1 en HOKA Rocket X 2 zijn elk ontwikkeld met een andere doelgroep in gedachten. De Rocket X 2 is voorzien van wat meer slijtrubber en is stabiel door een iets minder agressieve rocker. Bij de HOKA Cielo X 1 zijn minder concessies gedaan en is het bovenwerk dunner, de ronding van de zool agressiever en zijn er op strategische plekken dempingslagen weggehaald om gewicht te besparen. Elite- en toplopers op de weg willen elk voordeel aangrijpen tijdens de racedag. En met de HOKA Cielo X 1 kan dat!

3kenmerken van de HOKA Cielo X 1

Opsomming1

Gebreid bovenwerk met stretchtong

Het gebreide bovenwerk biedt ondersteuning op strategische plekken rondom de middenvoet en heeft een hoog ademendvermogen in de voorvoet. Bij deze wedstrijdschoen is de onderkant van de hiel verstevigd terwijl de bovenkant flexibel, zacht en comfortabel is. Je hielbot zal hierdoor niet onder druk komen te staan. De dunne en elastische schoenlip is aan beide kanten verbonden met het bovenwerk waardoor er geen vuil in de schoen komt en de tong op zijn plaats blijft zitten.

Opsomming 2

Dubbele PEBA-tussenzool met carbonplaat

Twee veerkrachtige lagen van PEBA-foam werken samen met een gevleugelde carbonplaat voor een zo hoog mogelijke energieteruggave. Je wordt bij elke stap als het ware naar voren gestuwd. Het maakt niet uit hoe je afwikkelt, want de carbonplaat heeft een bredere basis in de voorvoet voor een verhoogde stabiliteit. Bij de hiel en middenvoet zijn delen van de foamlaag weggesneden om energie te besparen.

Opsomming 3

Dunne rubberen slijtzool

Om gewicht te besparen heeft HOKA gekozen voor een dunne, rubberen slijtzool met als resultaat een goede grip en duurzaamheid. Op de hiel zijn twee dunne rubberen strips geplaatst, terwijl op de voorvoet het meeste rubber is. In de slijtzool zitten kleine gaatjes voor een optimale grip in alle omstandigheden.

Wat maakt HOKA zo uniek?

Elke HOKA hardloopschoen heeft drie technologieën waardoor lopers een unieke loopervaring krijgen. De tussenzool bij HOKA schoenen is altijd dik zodat je veel demping en comfort ervaart. Daarnaast zorgt de ronde zool (MetaRocker) voor een voortstuwing naar de voorvoet. Tot slot hebben de HOKA hardloopschoenen een actief voetframe waarbij je voet in de zool staat in plaats van er bovenop. Daardoor voelen de schoenen van HOKA ook stabiel aan bij elke stap die je zet.

De HOKA Fly hardloopschoenencollectie

Wil jij de beste HOKA hardloopschoen kiezen? Ga dan eerst na of je een neutrale over overpronerende loper bent. Dit kan je eenvoudig doen via onze shoe advisor. HOKA heeft verschillende type hardloopschoenen voor de neutrale loper. In de Fly-categorie vind je alle snelle tempo- en wedstrijdschoenen van HOKA. Zo zijn de HOKA Mach en Mach X ideale temposchoenen voor jouw intervaltraining of snelle duurloop. De HOKA Rocket X 2 en de Cielo X 1 richten zich wat meer op wedstrijden en zijn voorzien van de allerbeste foammaterialen en een carbonplaat. Wil je liever een snelle schoen zonder carbonplaat? Dan moet je kiezen voor de Cielo Road, die het meest tot zijn recht komt bij 5 en 10 km wedstrijden. Bepaal je doelstelling en kies zo de geschikte HOKA hardloopschoen voor elke training of wedstrijd.

Voorbeeld HOKA schoenrotatie

Schoenrotatie betekent dat je minimaal twee verschillende hardloopschoenen afwisselt om blessures te voorkomen. Bovendien heeft elke hardloopschoen een bepaald doel, namelijk: het lopen van een lange afstand of het lopen op snelheid. Hieronder ons advies als je verschillende HOKA hardloopschoenen wil afwisselen.

AllroundHOKA Clifton 9
Tempo/interval – HOKA Mach X
Wedstrijd – HOKA Cielo X 1

Matrix HOKA race

De HOKA Cielo X 1 in de test

Wij testen alle hardloopschoenen door onze eigen experts. Lees hier de bevindingen van Daan Glorie.

Daan Glorie All4running

Daan Glorie

Productexpert

Daan Glorie All4running

Daan Glorie

Productexpert

Technische specificaties HOKA Cielo X 1

Offset
7 mm (39/32 heren - 37/30 dames)
Gewicht
Ca. 210 gram dames / 264 gram heren
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Wedstrijdschoen
Type demping
CMEVA + EVA

Verwachtingen

“Het is geen geheim dat HOKA een beetje achterloopt qua innovatie als het gaat om de wedstrijdschoenen. Vorig jaar kwamen ze met de eerste carbonschoen met superfoam, namelijk de Rocket X 2. Ik ben benieuwd hoe anders de HOKA Cielo X 1 aanvoelt en of deze schoen kan concurreren met o.a. adidas, Nike en New Balance. We zien toch wel dat het bij de merken drie jaar duurt voordat ze echt een zeer goede carbonschoen op de markt kunnen brengen. Kortom ik hoop dat de HOKA Cielo X 1 mij kan verrassen.”

Fit

“De HOKA Cielo X 1 heeft een bovenwerk wat uit één geheel is gemaakt. Dat betekent dat er geen naden of stiksels op je voet kunnen drukken en blaren worden voorkomen. De schoenlip heeft een beetje stretch waardoor deze heel prettig om mijn voet sluit. De veters zijn een beetje stug, maar daardoor blijven ze ook goed op hun plaats zitten. Aan de achterkant is de hielkap verstevigd, maar aan de zijkanten is deze soepel. Ik vind de schoen heel lekker zitten, maar het geweven bovenwerk is wel relatief iets dikker dan andere carbonschoenen. Mijn advies is om hele dunne sokken te dragen als je in deze carbonschoen gaat hardlopen.”

Hoka Cielo X 1 Fit

Stride

“Dit is wel een bijzondere loopervaring! De HOKA Cielo X1 heeft een uniek ontworpen plaat met vleugels voor een verhoogde stabiliteit. Ik merk dat er iets onder het midden van mijn voet drukt. Tijdens het lopen voel je het kantelpunt waarop je van je hiel naar je voorvoet wordt gepusht. Dit is een zeer comfortabele racer! Het foam is heel zacht, maar geeft ook veel energie terug. De Cielo X 1 is de snelste HOKA carbonschoen tot nu toe! Deze schoen deed mij denken aan de Mizuno Wave Rebellion Pro 2, want deze heeft ook het kantelpunt in de schoen zitten die je als het ware naar voren pusht.”

Hoka Cielo X1 Stride

Speed

“Het superfoam en de uniek ontworpen carbonplaat zorgt voor een snelheidsimpuls. Met name onder de voorvoet voel ik veel energieteruggave, want daar zit extra veel foam. Ik zie de Cielo X 1 als een echte marathonschoen vanwege de dikke tussenzool, wat veel comfort geeft bij het lopen van lange afstanden. Voor de kortere afstanden zoals de 5 en 10km zou ik eerder de Cielo RD of de Rocket X 2 adviseren. Er zit best veel slijtrubber op deze schoen, waardoor je veel kilometers kunt maken in zowel snelle trainingen als wedstrijden. Dit is misschien niet de snelste carbonschoen op de markt, maar hij hoort wel bij de top 5 met bijvoorbeeld de Nike, ASICS, adidas en New Balance.”

HOKA Cielo X 1 Speed

Eindsprint

Het is een aantal jaren rustig geweest rondom de ontwikkeling van carbonschoenen bij HOKA, maar nu zitten ze duidelijk in de zesde versnelling. Met de lancering van de Rocket X 2 vorig jaar liet HOKA al zien dat ze een zeer goede carbonschoen kunnen maken. Nu hebben ze met de HOKA Cielo X 1 een echt paradepaardje in handen die weer een stapje sneller is door een agressieve rocker en het gebruik van lichtgewicht materialen. Wij kunnen niet wachten wat HOKA gaat brengen in de toekomst op het gebied van tempo- en wedstrijdschoenen.

De HOKA Cielo X 1 is vergelijkbaar met de adidas Adios Pro 3 en de Nike Vaporfly 3. Dit zijn allemaal wedstrijdschoenen met een carbonplaat en zeer veerkrachtig foammateriaal. Haal het maximale uit jouw prestaties en ga voor de meest innovatieve wedstrijdschoenen.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de HOKA Cielo X 1 dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.