Skip to main content

Productreview

Review: Brooks Ghost 16 – Populaire hardloopschoen met grote update

Kies voor een comfortabele en betrouwbare hardloopschoen met de Brooks Ghost 16. Deze populaire allrounder kan je elke dag aantrekken. Dankzij de update naar DNA LOFT v3 is deze schoen lichter, veerkrachtiger en dynamischer dan ooit. Wanneer ga jij weer hardlopen?

Wat is nieuw?

  • Nieuw bovenwerk
  • DNA LOFT v3 foam
Bekijk damesmodellenBekijk herenmodellen

3redenen waarom de Brooks Ghost 16 geschikt is voor jou

Opsomming1

Je zoekt een comfortabele alleskunner

Ben je van plan om een korte of lange training te gaan doen? Met de Brooks Ghost 16 kan jij elke hardlooptraining aan. De tussenzool bestaat uit het nieuwe DNA LOFT v3, wat meer demping geeft dan zijn voorganger maar met minder gewicht aan je voeten. De impact van de landing wordt effectief opgevangen terwijl het foam ook responsief is als je het tempo gaat verhogen.

Opsomming 2

Je bent een haklander of beginnende loper

De Brooks Ghost 16 heeft een offset van 12 mm. De offset betekent het verschil tussen de hak- en voorvoethoogte. Dit maakt de schoen ideaal voor een haklander, omdat onder de hiel extra veel demping zit. Veel beginnende lopers lopen ook op hun hak, omdat ze het hardlopen opbouwen met wandelen. En met wandelen wikkel je de voet altijd vanaf de hiel af. Met de Ghost 16 heb je een betrouwbare en stabiele hardloopschoen aan de voet.

Opsomming 3

Je hebt een smalle of brede voet

Elk jaar is de Brooks Ghost beschikbaar in een extra smalle en brede variant. Daardoor is er voor elke loper een geschikte Brooks Ghost te vinden. De Brooks Ghost narrow (2A) is een hardloopschoen voor dames met een extra smalle voet. Voor heren is de Brooks Ghost zelfs beschikbaar in twee brede varianten, namelijk de Wide (2E) en extra Wide (4E). Mocht je last hebben van een hallux valgus of een extreem brede voet, dan hebben de breedtevarianten van de Brooks Ghost 16 een aangename pasvorm.

“De Brooks Ghost 16 heeft spannende updates gekregen. Een compleet nieuwe demping maakt hem zachter én behoorlijk lichter.”

Daan Glorie – Productexpert

Wist je dat..

De tussenzool van de Brooks Ghost 16 is geïnjecteerd met stikstof. Stikstofinfusie is een proces dat beter bekend is in industrieën buiten sport en hardlopen zoals koffie-industrie. Bij Brooks kwamen ze erachter dat je met stikstofinfusie meer demping kan genereren zonder dat het extra gewicht met zich meebrengt. Daardoor krijg je als hardloper meer veerkracht zonder verlies van duurzaamheid.

De Brooks Ghost 16 in detail

Brooks Ghost 16
Engineered mesh bovenwerk

omsluit je voeten en geeft een fijne ondersteuning vanuit de hiel.

DNA LOFT v3 demping

zorgt voor een zachte landing en een licht gevoel aan je voet.

RoadTrack rubber

verhoogd de duurzaamheid, maar biedt ook een goede grip in alle omstandigheden.

Segmented Crash Pad

is geïntegreerd in de slijtzool zodat de schokken van de schoenlanding op een goede manier worden geabsorbeerd.

Brooks Ghost 16 of Brooks Glycerin 21?

De Brooks Ghost en Glycerin zijn al jaren partners van elkaar. De Glycerin heeft altijd net even wat meer demping gehad dan de Ghost en dat geldt ook voor de nieuwste versies. Ze lijken nu nog meer op elkaar, want ze hebben hetzelfde DNA LOFT v3 foam. Het grote verschil is de offset, de rocker en de hoeveelheid demping. De Glycerin heeft een lagere offset van 10 mm terwijl de Ghost 12 mm verschil heeft tussen de hak en voorvoethoogte. Dit maakt de Ghost meer geschikt voor de beginnende loper, omdat hij ook iets stabieler is. De Glycerin 21 komt het beste tot zijn recht tijdens lange afstanden en is ideaal voor ervaren lopers die veel kilometers per week maken.

3kenmerken van de Brooks Ghost 16

Opsomming1

Engineered Mesh bovenwerk

Het Engineered Mesh bovenwerk geeft veel ademend vermogen, maar ook veel stabiliteit. Dit komt door de intern verstevigde hielkap in combinatie met het vetersysteem en de aangename schoenlip. Er zit een zachte voering in de hielkap zodat je een fijne omsluiting rondom de enkels krijgt. Maak je niet druk om de breedte van de voorvoet, want dit model is dus verkrijgbaar in verschillende breedtevarianten.

Opsomming 2

Vernieuwde tussenzool

De grootste update van de Brooks Ghost 16 zit in de tussenzool. Het DNA LOFT v3 is zachte en lichter dan het LOFT v2 wat werd toegepast in de Ghost 15. Dit foammateriaal is geinjecteerd met stikstof waardoor er meer zachte demping onder je voet zit maar met besparing van gewicht. Daardoor is de Ghost 16 circa 20 gram lichter dan voorheen. Ervaar een zachte demping als je lange afstanden gaat lopen, maar een reactieve afzet als je voor tempo’s gaat.

Opsomming 3

Stabiele en soepele afwikkeling

De zachte demping en het patroon van de slijtzool (ook wel het Segmented Crash Pad genoemd) zorgen voor een soepele afwikkeling van de hiel naar de voorvoet. In de voorvoet zitten 6 grote flexgroeven die zorgen dat het voorste gedeelte van de schoen makkelijk kan buigen.

Goede schoenen, goede sokken

De Brooks Crew Socks zijn geweldige hardloopsokken om te dragen samen met de Brooks Ghost 16. Deze sokken zijn geschikt voor lange runs en wedstrijden, voor zowel dames als heren! De sokken bieden veel demping, zijn halfhoog en bieden extra ondersteuning van de voetboog.

Brooks hardloopkleding

Ben je van plan om de Ghost 16 aan te schaffen? Maak je outfit dan ook compleet met de hardloopkleding van Brooks. In de High Point collectie vind je functionele hardloopkleding voor trailrunning, maar uiteraard kan je deze ook dragen tijdens je dagelijkse trainingruns. Super handig, want de broeken in de High Point collectie hebben vaak zakjes voor het meenemen van sleutels, sportvoeding en je telefoon. Ga op pad met je favoriete hardloopgear, zonder iets in je handen te hoeven dragen.

Brooks Hardloopkleding shoppen

De allround hardloopschoenen van Brooks

Wil je de beste Brooks hardloopschoen kiezen? Ga dan eerst na of je een neutrale of overpronerende loper bent. Dit kan je eenvoudig doen via onze online shoe advisor.

Brooks heeft verschillende type hardloopschoenen voor de neutrale loper. Zo zijn de Ghost en Glycerin het meest populair voor het lopen van korte en lange afstanden. De Ghost 16 heeft als ondersteunende versie de Adrenaline GTS terwijl de Glycerin met de Glycerin GTS een stabiele partner heeft. Bepaal je doelstelling en kies zo de geschikte Brooks hardloopschoen voor elke training.

Voorbeeld Brooks schoenrotatie

Schoenrotatie betekent dat je minimaal twee verschillende hardloopschoenen afwisselt om blessures te voorkomen. Bovendien heeft elke hardloopschoen een bepaald doel, namelijk: het lopen van een lange afstand of het lopen op snelheid. Hieronder ons advies als je verschillende Brooks hardloopschoenen wil afwisselen.

Allround – Brooks Ghost
Tempo/intervalBrooks Hyperion Max
WedstrijdBrooks Hyperion Elite

De Brooks Ghost 16 in de test

Wij testen alle hardloopschoenen door onze eigen experts. Lees hier binnenkort de bevindingen van Daan Glorie.

Daan Glorie All4running

Daan Glorie

Productexpert

Daan Glorie All4running

Daan Glorie

Productexpert

Technische specificaties Brooks Ghost 16

Type schoen
Allround hardloopschoenen
Offset
12 mm (24 mm voorvoet / 36 mm hiel)
Gewicht
Ca. 240 gr dames / 269 gr heren
Type loper
Neutraal
Type demping
DNA LOFT v3

Verwachtingen

“De Brooks Ghost is al jaren een hele betrouwbare hardloopschoen. In onze winkels is de schoen heel populair vanwege zijn stabiliteit en allround karakter. Ik ben meer fan van schoenen met wat meer demping zoals de Glycerin en Ghost Max. Ik ben benieuwd of de nieuwe Ghost 16 ook voor mijn lange-afstandtrainingen geschikt is. Ik loop elk jaar wel een hele marathon en dan is het fijn om schoenen af te wisselen. Wie weet ga ik de Ghost 16 gebruiken voor mijn dagelijkse trainingen in de lage hartslagzones zoals zone 1 en 2. Ik kijk ernaar uit om de schoen te mogen testen.”

Eindsprint

Wij zijn enthousiast over deze update van de Brooks Ghost. De afgelopen jaren zagen we vooral kleine aanpassingen in het bovenwerk en het dempingsmateriaal. Maar nu met de innovatie naar het DNA LOFT v3 foam krijg je als hardloper meer comfort en energieteruggave tijdens elk type training. Deze schoen is zowel geschikt voor beginnende als ervaren lopers. Voor de beginnende loper kan dit zelfs een stabiele wedstrijdschoen zijn voor bijvoorbeeld een 10 km of halve marathon. De ervaren loper kan deze schoen goed gebruiken als hij wat vermoeid is van zijn tempotrainingen of lange duurlopen.

Vergelijkbaar met de Brooks Ghost 16 is de ASICS Cumulus 26 en de New Balance Fresh Foam X 880v14. Dit zijn beiden neutrale hardloopschoenen met een veelzijdig karakter. Of je nu de deur uit gaat voor een korte of lange run, om de Brooks Ghost 16 kan je vertrouwen.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de Brooks Ghost 16 dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze product experts via onze klantenservice.

Blijf op de hoogte via ons whatsapp kanaal

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste reviews? Volg dan nu ons WhatsApp kanaal waarin wij niet alleen reviews delen, maar ook diverse informatieve blogs, expert video’s en allerlei nieuws rondom hardlopen. Klik op de link hieronder om onze groep te bekijken en te volgen.

Volg ons WhatsApp kanaal