Skip to main content

Productreview

New Balance Fresh Foam X 1080v14 – Ultra demping voor iedere run

De New Balance Fresh Foam X 1080v14 is een hardloopschoen die puur comfort uitstraalt. Dit is de perfecte hardloopschoen voor je rustige en lange trainingen. Door de vernieuwde samenstelling van het Fresh Foam X dempingsmateriaal en een bredere basis is de schoen stabieler geworden, maar met behoud van zijn veerkracht. Wil je meer weten? Lees het allemaal in onze review.

Wat is nieuw?

    • Vernieuwde Fresh Foam X formule waardoor de schoen wat zachter aanvoelt en meer demping biedt.
    • Bredere basis van de zool voor een verhoogde stabiliteit.
    • Nieuw bovenwerk voor een betere pasvorm en meer flexibiliteit.
Bekijk damesmodellenBekijk herenmodellen

3redenen waarom de New Balance Fresh Foam X 1080v14 geschikt is voor jou

Opsomming1

Je bent in training voor een halve of hele marathon

De New Balance 1080v14 is ontworpen voor het lopen van lange afstanden. Als je traint voor een (halve) marathon maak je natuurlijk veel kilometers en dan is het fijn om te vertrouwen op een hardloopschoen met veel demping. Door de dikke Fresh Foam X tussenzool zal je een stuk sneller herstellen, want je voelt minder de ondergrond tijdens het hardlopen.

Opsomming 2

Je wilt als beginnende loper veel comfort ervaren

Een hardloopschoen met veel demping zoals de 1080v14 is niet alleen ideaal voor lange afstandslopers, maar ook voor beginnende lopers. Als je het hardlopen nog niet zo gewend bent is het fijn om een schoen te hebben waarbij je veel comfort ervaart. Daardoor voelt het hardlopen makkelijker aan dan op je versleten sportschoenen die je in de kast hebt staan.

Opsomming 3

Je hebt een iets bredere (voor)voet

Van nature is de New Balance 1080 wat breder dan de standaard hardloopschoen en het bovenwerk geeft wat stretch. Daardoor is deze schoen zeer geschikt voor een iets bredere voet. Knellen je voeten in een standaardbreedte hardloopschoen? Kies dan voor de New Balance 1080v14 in de wide-variant of de extra wide-versie.

“De New Balance 1080v14 is je zachte matras waarop je neerploft na een lange dag hard werken. De schoen is heerlijk zacht en comfortabel. Ik krijg zin om langer te gaan lopen!”

Daan Glorie – Productexpert

Wist je dat…

Het New Balance Fresh Foam bestaat nu 10 jaar. New Balance werkt met “data-to-design” wat betekent dat er veel loopstijlen worden bestudeerd en onderzocht. Op basis van de verschillende loopstijlen wordt de demping aangepast voor de behoeftes van de hardlopers. Zo hebben de meeste hardlopers meer demping in de hak nodig, omdat daar 3 tot 5 keer het lichaamsgewicht op de gewrichten komt. Daardoor zijn de Fresh Foam modellen vaak meer dempend in de hiel en wat steviger in de voorvoet voor voldoende demping op alle plekken. Om het 10-jarig bestaan van Fresh Foam te vieren is de New Balance Balos gelanceerd, een hardloopschoen met superfoam. Wil je meer weten? Lees dan onze review over de New Balance Fresh Foam X Balos.

De New Balance Fresh Foam X 1080v14 in detail

Technisch mesh bovenwerk

Geeft veel ademend vermogen en de vastgemaakte schoenlip houdt je voeten goed op zijn plaats.

Fresh Foam X dempingsmateriaal

Honingraadstructuur van de tussenzool zorgt voor ultra-demping en ongeëvenaard comfort.

NDurance slijtzool

Stevige rubberen slijtzool met een brede hiel en voorvoet basis voor meer stabiliteit.

Het verhaal over New Balance en de kip

In 1906 werd New Balance opgericht door schoenmaker William J. Riley. Hij wilde mensen met voetproblemen ondersteunen door speciaal aangepaste schoenen en inlegzolen te creëren. Op een dag keek hij vanuit zijn boerderij naar de kippen buiten en vroeg zich af waarom een kip zo stabiel staat. De kippenpoot staat in spreidstand waardoor de kip heel stabiel rechtop kan staan. Dit heeft Riley als uitgangspunt genomen voor het ontwerpen van hardloopschoenen. Daardoor zijn de hardloopschoenen van New Balance altijd wat breder in de voorvoet, zodat er genoeg ruimte is voor het spreiden en uitzetten van de tenen.

3kenmerken van de New Balance Fresh Foam X 1080v14

Opsomming 1

Comfortabel bovenwerk

De geplooide tong van deze schoen is aan beide kanten aan het bovenwerk bevestigd, zodat er geen vuil in de schoen kan komen en de tong gecentreerd blijft. De hielkap is intern verstevigd en geef steun rondom de enkels. Met meshmateriaal is wat steviger rondom de middenvoet terwijl het in de voorvoet veel stretch heeft en daardoor ook zeer goed ademend is. Als finishing touch heeft het bovenwerk een verstelbare vetersluiting om een perfecte pasvorm te garanderen.

Opsomming 2

Fresh Foam X tussenzool

De New Balance 1080v14 beschikt over de superzachte Fresh Foam X-tussenzool en levert ultrademping en ongeëvenaard comfort. De zool heeft een honingraadstructuur voor extra demping tijdens de landing en een responsief gevoel bij de afzet. Dit foam, wat voor ongeveer 3% uit biologisch materiaal bestaat, zorgt voor aangenaam comfort. De EVA-inlegzool biedt extra ondersteuning waar nodig en zorgt voor een flexibele pasvorm. Het rockerprofiel van de tussenzool creëert een soepeler en natuurlijker gevoel bij het afrollen van hiel naar teen.

Opsomming 3

NDurance slijtzool

Dankzij de NDurance rubberen slijtzool krijg je een superieure grip tijdens het hardlopen en heb je een uiterst duurzame slijtzool. Ten opzichte van de voorganger is de hiel en voorvoet breder gemaakt zodat de schoen stabieler is. Daardoor is de schoen voor meer verschillende loopstijlen geschikt, of je nu op de hak landt of juist wat meer op de voorvoet. Op slijtagegevoelige plekken biedt de NDurance technologie extra bescherming zodat de schoen langer mee zal gaan.

New Balance 880v14 versus New Balance 1080v14

Als het aankomt op comfort en dagelijkse trainingen dan heeft New Balance meerdere opties. De meest populaire neutrale hardloopschoenen zijn de New Balance 880 en 1080, maar welke moet je nou kiezen? De New Balance 1080 biedt de meeste demping en is gericht op het lopen van lange afstanden zoals halve en hele marathons. De 880 heeft meer een allround karakter, is wat lichter in gewicht en geeft meer gevoel met de ondergrond. Daardoor is de 880 de meest veelzijdige hardloopschoen van New Balance. Wij zetten alle verschillen op een rijtje in een tabel.

Model
Offset
Gewicht
Foam
Demping
New Balance 880v14 8 mm 209 gram dames

272 gram heren

Fresh Foam X

EVA

Zacht
New Balance 1080v14 6 mm 235 gram dames

298 gram heren

Fresh Foam X

EVA

Extra zacht

De New Balance Fresh Foam collectie

Wil je de beste New Balance hardloopschoenen kiezen? Ga dan eerst na of je een neutrale of overpronerende loper bent. Dit kan je eenvoudig doen via onze online shoe advisor.

De New Balance 1080v14 is onderdeel van de Fresh Foam X familie. De Fresh Foam X collectie ontleent zijn naam aan het dempingsmateriaal van New Balance. De zolen zijn ontwikkeld op basis van de gegevens van duizenden hardlopers. De Fresh Foam X zool levert diverse soorten demping en ondersteuning op verschillende delen van de schoen. De meest populaire neutrale Fresh Foam X modellen zijn de 880 en 1080. Daarnaast is er de New Balance Fresh Foam X More voor fans van maximale demping. En met de New Balance Balos heb je een maximale demping schoen met ook maximale energieteruggave voor tempotrainingen. Voor ieder loper is er dus een geschikt model.

Voorbeeld New Balance schoenrotatie

Schoenrotatie betekent dat je minimaal twee verschillende hardloopschoenen afwisselt om blessures te voorkomen. Bovendien heeft elke hardloopschoen een bepaald doel, namelijk: het lopen van een lange afstand of het lopen op snelheid. Hieronder ons advies als je verschillende New Balance hardloopschoenen wil afwisselen.

Allround – New Balance 1080
Tempo / interval – New Balance Fuelcell Rebel
Wedstrijd – New Balance Fuelcell Trainer / Elite

De New Balance Fresh Foam X 1080v14 in de test

Wij testen alle hardloopschoenen door onze eigen experts. Lees hier binnenkort de bevindingen van Daan Glorie.

Daan Glorie All4running

Daan Glorie

Productexpert

Technische specificaties New Balance Fresh Foam X 1080v14

Type schoen
Allround hardloopschoenen
Offset
8 mm
Gewicht
Ca. 235 gram dames / 298 gram heren
Type loper
Neutrale loper
Type demping
Fresh Foam X

Verwachtingen

“De vorige versie van de New Balance 1080 werd met gemengde gevoelens ontvangen. De schoen was veel zachter geworden en daardoor iets te instabiel voor sommige hardlopers. Anderen vonden de update geweldig en genoten van de super zachte en dempende hardloopervaring. Ik vond hem ook iets te zacht en ben benieuwd of de 1080v14 wat stabieler is geworden. Qua looks lijkt hij wat meer op de Fresh Foam More, wat de maximale demping hardloopschoen van New Balance is.”

Eindsprint

Met de Fresh Foam 1080v14 maakt New Balance een goede stap richting een stabiele en betrouwbare hardloopschoen met veel demping. De voorganger was enorm innovatief, maar wat minder toegankelijk voor de beginnende loper of loper met een wat zwaardere loopstijl. Dankzij de bredere basis is de schoen een stuk stabieler, maar de kenmerkende en verende Fresh Foam demping is behouden. Daardoor kan je deze schoen goed gebruiken voor al je dagelijkse duurlopen waarbij het tempo niet belangrijk is. Voor tempotrainingen adviseren wij de New Balance FuelCell Rebel of Propel.

De New Balance Fresh Foam X 1080v14 is vergelijkbaar met de Saucony Triumph en HOKA Skyflow. Dit zijn ook hardloopschoenen met veel demping voor elke training. Het grote verschil is dat de 1080v14 iets lichter is en een wat agressievere rocker heeft die je voet helpt tijdens het afwikkelen.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de New Balance Fresh Foam X 1080v14 dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze productexperts via onze klantenservice.

Blijf op de hoogte via ons whatsapp kanaal

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste reviews? Volg dan nu ons WhatsApp kanaal waarin wij niet alleen reviews delen, maar ook diverse informatieve blogs, expert video’s en allerlei nieuws rondom hardlopen. Klik op de link hieronder om onze groep te bekijken en te volgen.

Volg ons WhatsApp kanaal