Skip to main content

Sander Hoogendoorn

‘Ik heb een haat-liefdeverhouding met de marathon.’ Radio-DJ Sander Hoogendoorn staat in Berlijn aan de start van zijn derde marathon en maakt een podcast over hardlopen én een coole playlist om je kilometers een fijne beat te geven.

Over die haat/liefde: ‘Het is cool dat je in die lange afstand alle fases van je leven lijkt tegen te komen. Je gaat optimistisch van start, dan gebeurt er iets waardoor het wat minder gaat – of juist ineens veel beter. Alle emoties komen voorbij; er gebeurt van alles en je moet aan de juiste knoppen zien te draaien. Er kan zo veel mis gaan dat het een enorme voldoening geeft als alles goed is gegaan. Een wedstrijd van 10 kilometer kun je de week erop opnieuw doen, als het niet lekker ging. Bij de marathon kun je een half jaar wachten op je tweede kans: it’s all or nothing at all.’

Als er iets tegenzit in zijn leven, neemt Sander (35) die ervaring mee in zijn dagelijks leven; vooral de ervaring op het 35-kilometerpunt. ‘Die ervaring helpt me in mijn leven. Iedereen maakt shit mee, waardoor je tijdens de marathon, als het zwaar wordt, kunt denken: het is maar hardlooppijn. Je kiest ervoor, je weet dat het pijn gaat doen – je accepteert het. Je voelt je rot, maar het wordt wel weer beter. Ik houd me dan bezig met: hoe voel ik me nú, op dit moment? En kan ik me nog 20 minuten zo voelen? Ik denk niet te ver vooruit en deel de afstand op in blokjes, dat helpt.’

Zijn doel op 24 september is het verbeteren van zijn persoonlijk record van 3:40 uur. Er mag een flink eind af: hij wil graag 3:20 lopen. Trainer Klaas Boomsma zorgt voor de juiste schema’s en hij zal Sander ook begeleiden in Berlijn. ‘Ik vind Klaas een inspirerend mens en hardloper. Zijn verhaal is voor mij herkenbaar en ook ik heb het geluk gevonden in hardlopen. Hij is een fijne trainer, met een kalmte en rust in zich waar ik heel lekker op ga.’

Sander was niet altijd een hardloper. Hij voetbalde en leefde daarna jarenlang niet zo gezond. Vanaf zijn 27ste is hij een hardloper. ‘Toen alle rocksterren dood gingen, realiseerde ik me dat ik dit leven zo niet kon volhouden. Ik drink helemaal geen alcohol meer en ik ben daar heel blij mee. Ik slaap beter en nu het uit mijn leven is, geeft het me rust om me er dus ook niet meer bezig te houden. Alles dat ik nu meemaak, doe ik bewust. Ik ben ook gewoon leuk van mezelf; drinken past niet meer bij me.’

Shop the look van Sander