Skip to main content

Alles over hardlopen in de kou

Het drielagensysteem

Warm en comfortabel hardlopen op koude dagen

In de winter kan het lastig zijn om te bepalen hoeveel en welke hardloopkleding je aantrekt: je wilt immers de kou tegenhouden, maar het ook niet te warm krijgen. Hoe kleed je je voor het hardlopen als de temperaturen dalen? Aan de hand van het drielagensysteem leggen we uit hoe je comfortabel op pad kunt gaan.

De drie lagen zijn voornamelijk bedoeld voor het bovenlijf. Voor het onderlijf bestaan speciale wintertights en winddichte hardloopbroeken. Daardoor zijn meerdere lagen op de benen over het algemeen niet nodig. Het bovenlijf koelt sneller af en kun je met laagjes makkelijk warm houden.

De basislaag

De onderste laag van het drielagensysteem noemen we de basislaag. Deze eerste laag bestaat meestal uit een t-shirt, singlet of dun shirt met lange mouwen. De basislaag heeft als functie om vocht af te voeren en zorgt ervoor dat je droog blijft. Daarnaast voorkom je met de basislaag dat je teveel afkoelt.

Voor de basislaag kun je naast reguliere shirts ook denken aan thermoshirts. Thermokleding houdt de geproduceerde lichaamswarmte vast en heeft meestal een goede vochtafvoerfunctie. Daardoor is het bij uitstek geschikt als onderste kledinglaag.

De tussenlaag

Als je in de kou gaat hardlopen wil je dat je lichaam zo min mogelijk energie hoeft te verspillen aan het warm houden van je lichaam. De tweede laag van het drielagensysteem, de tussenlaag, is bedoeld om je te beschermen tegen de kou en zo energieverspilling te voorkomen. Het is een isolatielaag, die tegelijk vocht moet kunnen afvoeren.

Een goede tussenlaag is bijvoorbeeld een dikker hardloopshirt met lange mouwen of een fleecevest. Vermijd te dikke stoffen, want die voeren zweet moeilijker af. Als je het snel koud hebt, kies dan bijvoorbeeld een shirt met hoge kraag of duimgaten. Daarmee houd je ook gelijk je handen en nek warm.

De buitenlaag

De derde laag van het drielagensysteem is de buitenlaag. Deze laag krijgt het meest te maken met de weersomstandigheden en is daarom bedoeld ter bescherming. Met een goede buitenlaag kun je voorkomen dat je teveel afkoelt door kou, wind en regen.

De buitenlaag van het drielagensysteem wordt gevormd door een hardloopjack. Hardloopjacks bestaan er in veel verschillende soorten: sommige zijn winddicht, sommige ook waterdicht en sommige enkel waterafstotend. Houd er bij het kiezen van een hardloopjack rekening mee dat sommige hardloopjacks zo waterdicht zijn dat ze nauwelijks meer ademenen. Als je veel zweet is een wat lichter en meer luchtdoorlatend jack een betere uitkomst.

Een kwestie van uitproberen

Het vinden van de juiste hardloopkleding voor in de winter is een kwestie van experimenteren. Sommige hardlopers hebben het snel warm en blijven warm met twee lagen, andere dragen het liefst twee shirts met lange mouwen én een warm jack. Als je meerdere combinaties afwisselt kom je er snel achter wat voor jou het beste werkt. Met meerdere dunne lagen in plaats van een hele dikke laag zit je sowieso goed. Twijfel je over een geschikte outfit voor jou of heb je vragen over een specifiek product? Laat je dan adviseren door onze klantenservice.

Neem contact op