Skip to main content

Stretchen voor hardlopers

We blijven zoveel mogelijk binnen, maar willen toch blijven hardlopen. Omdat binnenblijven in deze tijd zo belangrijk is, hebben wij een warming up en een cooling down voor je samengesteld die je vanuit je woonkamer kunt uitvoeren! Stretchen is een goede manier om je spieren op te warmen voordat je aan je run begint. Daarnaast is het ook een fijne manier om je spieren te ontspannen na je run.

Warming up

Houd elke positie 30 tot 45 seconden vast. Het duurt ongeveer 15 seconden om je spieren te ontspannen. De seconden daarna zorgen voor de spierstrekking.

Oefening 1

Staande
zijwaartse
lunge

Ga rechtop staan en houd je handen in je zij. Stap zijwaarts waarbij je je lichaamsgewicht verplaats van je ene been naar het andere. Met deze oefening rek je de binnenkant van je gestrekte been, met name de adductoren. Je andere been is licht gebogen waardoor je je quadriceps en bilspieren licht aanspant. Je enkels mogen in deze positie geen pijn doen, dan ben je te ver gebogen. Wissel na het uitvoeren van deze oefening van kant.

Wil je de oefening wat zwaarder maken? Stap dan wat verder opzij.

Oefening 2

Dog
pose

Ga op je handen en knieën zitten. Houd je knieën een stukje uit elkaar, recht onder de heupen en plaats je handen onder je schouders. Krul je tenen op de grond en duw je billen omhoog en naar achteren, zodat je stuitje omhoog reikt. Strek je armen en benen en houd je hoofd tussen je armen. Met deze oefening rek je je hamstrings. Je zult een lichte spanning voelen in je schouders maar de strekking zit voornamelijk in je hamstrings. Het is belangrijk dat je rug recht en langt blijft.

Mocht deze positie lastig zijn, kun je ervoor kiezen om je knieën te buigen en je hielen van de grond te laten. Je hielen hoeven namelijk niet per se de grond te raken. Het resultaat van deze positie blijft nog steeds hetzelfde.

Oefening 3

Low
Lunge

Stap vanuit staande positie met je rechtervoet ver naar achter en leg je knie op de grond. Duw je bekken naar voren en rijk met je armen naar het plafond. Met deze oefening rek je de quadriceps en heupbuigers van je gestrekte, achterste been. Je zult lichte spanning voelen op je voorste been.

Het is belangrijk dat je borst goed open blijft. Daarnaast is het niet de bedoeling dat je voorste knie voorbij je teen komt. Wissel na uitvoering van deze positie van kant.

Oefening 4

Triangle
pose

Ga staan met je benen in spreidstand. Als je je armen horizontaal van je weg zou strekken, betekent dit dat je voeten ongeveer op polsbreedte staan. Draai je linkervoet en knie nu 90 graden naar buiten. Breng je armen horizontaal op schouderhoogte en beweeg je hele bovenlijf naar links, naar beneden.

Met deze oefening rek je met name de hamstring van je voorste been. Je zult lichte spanning voelen op de quadriceps van je voorste been, maar ook op je volledige achterste been. In deze positie is het niet de bedoeling dat je je knieën overstrekt. Je mag je knieën daarom ook licht buigen. Je arm wijst naar boven toe. Je duwt als het ware je oksel naar het plafond om ook je buispieren actief te houden. Wissel na het uitvoeren van deze positie van kant.

Time to run!

Cooling down

Houd elke positie 30 tot 45 seconden vast. Het duurt ongeveer 15 seconden om je spieren te ontspannen. De seconden daarna zorgen voor de spierstrekking.

Oefening 1

Staande
strekking

Ga rechtop staan met je voeten op heupbreedte. Buig nu je linkerknie en pak met je linkerhand de enkel vast. Trek de enkel naar je billen toe terwijl je rechtop blijft staan. Met deze oefening rek je de quadriceps van je gebogen been. Je zult lichte spanning voelen in je standbeen. Houd de knie van je standbeen licht gebogen. Het is belangrijk dat je deze niet overstrekt. Span vervolgens je bovenbeen iets aan en houd je knieën bij elkaar.

Tip! Kijk naar een vast punt in je omgeving om je evenwicht te behouden.

Oefening 2

Hero
pose

Ga op je knieën op de grond zitten. Houd je knieën bij elkaar en ga bovenop je onderbenen zitten. Leg vervolgens je handen op je dijen met je handpalmen naar beneden. Met deze oefening rek je je quadriceps. Het is belangrijk dat je knieën bij deze oefening geen pijn doen. Ga daarom bovenop je onderbenen zitten in plaats van ertussen. Als je namelijk je onderbenen naar buiten duwt, moeten je knieën een draaibeweging maken waar ze niet voor gemaakt zijn.

Oefening 3

Pigeon
pose

Stap met je linkerbeen naar achter en breng je lichaam naar beneden door je rechterbeen gebogen voor je neer te leggen. Je linkerbeen ligt nu plat op de grond en zorg ervoor dat je voet recht naar achter wijst. Plaats je handen over je gebogen been. Met deze oefening rek je de hamstrings van je voorste, gebogen been. Daarnaast rek je de quadriceps en de heupbuigers van je achterste, gestrekte been. Het is belangrijk dat je knieën in deze pose geen zeer doen. Door je voorste voet richting je lies te leggen en door je voet te flexen (tenen naar je toe trekken), haal je de spanning van je knie af. Wissel na het uitvoeren van deze positie van kant.

Voel je je comfortabel in deze positie? Dan kun je ervoor kiezen om je bovenlijf naar voren te buigen zodat je op je gebogen been rust. Je armen kun je dan onder je voorhoofd op de grond leggen.

Oefening 4

Reclining
Pidgeon

Deze oefening, tevens de laatste, is een variatie op de Pigeon Pose van hierboven. Met deze oefening rek met name de heupbuigers en de opening van je heup/lies. Ga op de grond liggen met gebogen knieën en je voeten op de grond. Leg je rechtervoet over je linkerknie terwijl je je rechterknie naar de zijkant uitsteekt. Pak nu met twee handen de achterkant van je linkerbeen en trek hem naar je borst. Het is belangrijk dat je actieve been, degene die bovenop ligt, geen zeer doet. Wissel na het uitvoeren van deze positie van kant.

Tip! Houd je hoofd plat op de grond door je kin naar beneden te houden.

Klaar!

Wil je meer weten over hardlopen tijdens het corona-tijdperk? Klik dan op de onderstaande button en Be Runstoppable!

Meer over lopen en corona