Skip to main content

Alles over wedstrijdschoenen

Op welke schoenen

breek je records?

De juiste schoenen voor jouw hardloopdoel

Sneller worden en je persoonlijke records verbreken: als dat je hardloopdoelen zijn, vraagt dat om geschikte schoenen. Voor lopers die fanatieker trainen en meedoen aan wedstrijden, kan het lonen om naast een paar allround hardloopschoenen ook een paar snelle wedstrijdschoenen aan te schaffen. Maar welke wedstrijdschoenen heb je nodig? We leggen uit welke soorten er zijn en hoe je wedstrijdschoenen gebruikt.

Soorten wedstrijdschoenen

Het is inmiddels een hype te noemen: schoenen met een carbonplaat. Deze modellen wedstrijdschoenen, zoals de New Balance FuelCell TC, voelen door het carbon en de zachte demping als een soort springveer aan je voeten. Ze zijn geschikt voor het lopen van alle afstanden en komen ook van pas bij intensieve trainingen.

Wedstrijdschoenen zonder carbon zijn er in verschillende soorten en maten, voor zowel overpronerende als neutrale hardlopers. Er zijn racing flats, die zeer licht van gewicht zijn en weinig demping en stabiliteit bieden. Deze soort is voornamelijk geschikt voor afstanden tot 10 kilometer. Als je afstanden loopt die langer zijn dan dat, zijn er ook wedstrijdschoenen die iets meer ondersteuning bieden.

Baanatleten kunnen bij snelle trainingen en wedstrijden gebruik maken van spikes. Dit zijn ultralichte en smalle schoenen met metalen puntjes, die voor meer grip en een krachtige afzet zorgen. Voor elk onderdeel van baanatletiek bestaan speciale spikes.

Hoe gebruik je wedstrijdschoenen?

Als je wedstrijdschoenen hebt aangeschaft, hoef je ze niet te bewaren tot je deelneemt aan een wedstrijd. Ze worden namelijk ook vaak gebruikt tijdens snelle en intensieve trainingen op de baan of weg. Wanneer je af en toe op wedstrijdschoenen of spikes traint, kan dat al veel opleveren als het gaat om het breken van je persoonlijke records. Voordat je aan een wedstrijd deelneemt, is het sowieso van belang dat wedstrijdschoenen goed ingelopen zijn.

Houd er bij het kiezen van wedstrijdschoenen rekening mee dat het effect van de schoenen groter is als je een efficiënte loopstijl hebt. Efficiënt lopen wil zeggen dat je de spierspanning hoog houdt om zo het grondcontact te beperken. Dat gebeurt wanneer je landt op je voorvoet of midvoet en je armen goed meeneemt. Wedstrijdschoenen stimuleren deze manier van lopen, waardoor je sneller gaat. Zodra je dus de juiste techniek beheerst, kun je op wedstrijdschoenen records gaan breken!

Alles over beginnen met hardlopen

Hulp bij het kiezen van de juiste schoenen

Welke wedstrijdschoenen je nodig hebt, is helemaal afhankelijk van je doel, de afstanden die je loopt en de ondergrond waarop je loopt. Wil je hulp bij het kiezen van goede spikes of twijfel je nog tussen verschillende merken wedstrijdschoenen? Laat je dan adviseren door onze klantenservice.

Neem contact op