Skip to main content
Schoenrotatie
Schoenrotatie

Advies

De 10 meest gestelde vragen over hardloopschoenen

Je hebt alleen maar hardloopschoenen nodig om een hardloper te zijn. Voor iedere hardloper, wat je niveau ook is, zijn hardloopschoenen belangrijk. Of je nu net begint met hardlopen of doelgericht aan het trainen bent voor een halve marathon, hardloopschoenen gaan jou helpen om het vol te houden. Denk hierbij aan comfort en demping, maar ook aan de juiste mate van ondersteuning. Met dit blog duiken we dieper in de wereld van hardloopschoenen. Hoe lang gaan ze mee? Hoe kies ik de beste hardloopschoen? Bestaan er ook hardloopschoenen met extra grip? Lees het allemaal zodat je nog meer plezier uit het hardlopen haalt.

Shop hardloopschoenen voor damesShop hardloopschoenen voor heren

1ovragen en antwoorden over hardloopschoenen

Opsomming 1

Waarom zijn hardloopschoenen belangrijk?

Elke hardloopschoen heeft drie kenmerken waardoor ze jou tijdens het hardlopen zullen helpen:

  • Demping:een hardloopschoen heeft een unieke zachte demping waardoor de belasting op gewrichten en spieren minder zal zijn.
  • Ondersteuning: de hielkap van een hardloopschoen is vaak intern verstevigd en biedt ondersteuning aan jouw enkels. De hielkap zet jouw hielbot vast in de schoen waardoor de kans op schuiven ook klein is. Er bestaan ook antipronatiehardloopschoenen. Deze modellen hebben een correctieblokje of ondersteunend systeem waardoor je enkels niet naar binnen kunnen zakken tijdens het afwikkelen van de voeten. Wil jij weten of je antipronatie hardloopschoenen nodig hebt? Lees dan ons blog “wat is pronatie”?
  • Ventilerend: het bovenwerk is vaak gemaakt van synthetische materialen waardoor je voeten goed kunnen ademen. Daardoor blijven ze in alle omstandigheden droog en comfortabel. Er bestaan ook waterdichte hardloopschoenen met een zogenoemde GORE-TEX (GTX) bovenwerk. Daardoor blijven jouw voeten zelfs droog in hevige regen of in winterse omstandigheden.
Opsomming 2

Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?

Hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 800 km mee. Dit is afhankelijk van jouw loopstijl, welke ondergrond je loopt en hoe je omgaat met de schoenen. De slijtzool zal na 800 km behoorlijk versleten zijn en bovendien zal daardoor de stabiliteit flink afnemen. Met als gevolg dat je meer belasting krijgt op de kuiten en schenen. Wist je trouwens dat de tussenzool van hardloopschoenen kunnen uitdrogen? Na 1,5 jaar is de demping echt op waardoor je meer belasting krijgt op jouw spieren en gewrichten. Vervang jouw hardloopschoenen op tijd voordat je naar de fysiotherapeut moet.

Opsomming 3

Hoe kies ik de beste hardloopschoenen?

Het kiezen van de beste hardloopschoenen kan best wel lastig zijn. De ene hardloper zoekt maximaal comfort terwijl de andere loper juist een zo licht mogelijke hardloopschoen wil voor zijn of haar wedstrijden. Wij hebben een shoe advisor waarbij je op basis van enkele vragen en tests de juiste hardloopschoen krijgt geadviseerd. Bepaal voor jezelf eerst een doelstelling, want het doel bepaald ook welk type hardloopschoen perfect is voor jou. Zo heeft een marathonloper over het algemeen wat meer demping nodig dan de loper die zijn eerste 5km gaat lopen. Bij een marathon ga je immers veel langer lopen en is schokdemping zeer belangrijk. Wij hebben een handige koopgids gemaakt waarin je stapsgewijs kan navigeren naar de beste hardloopschoen voor jou.

Naar de Shoe Adivisor
Opsomming 4

Hoe kan ik mijn hardloopschoenen onderhouden?

Er zijn een aantal manieren om jouw hardloopschoenen het beste te onderhouden. Onthoud ten allen tijden dat je hardloopschoenen niet in de wasmachine doet! Zet je hardloopschoenen trouwens ook nooit neer bij de kachel. Dan zullen hardloopschoenen snel uitdrogen en daardoor geen demping meer hebben. Haal regelmatig de inlegzolen uit de hardloopschoenen, want er komt altijd veel zand, steentjes en ander vuil in de schoenen terecht. Door de inlegzool eruit te halen kan vuil eruit en zorg je ervoor dat de schoen kan ademen.

Schoenreinigingsmiddel shoppen
Marathon 10 tips advies
Marathon 10 tips schoenen
"Bepaal voor jezelf eerst een doelstelling, want het doel bepaald ook welk type hardloopschoen perfect is voor jou.”

Daan Glorie – Productexpert

Opsomming 5

Hoe ruim moeten hardloopschoenen zitten?

Het is de vuistregel bij hardloopschoenen om deze 1 maat groter te kopen dan jouw reguliere maat voor dagelijkse schoenen. Hardloopschoenen zitten wat strakker rondom de voet door het gebruik van synthetische materialen. Tijdens het hardlopen gaat je voet bovendien uitzetten en een beetje doorzakken, waardoor je wat meer ruimte nodig hebt bij de tenen. Bij het lopen van lange afstanden zoals halve en hele marathons is het uitzetten wat meer dan bij een 5 km, dus houdt daar rekening mee. De ruimte in de voorvoet is bovendien belangrijk, omdat je tenen naar voren schuiven door het afwikkelen van de voeten. Kies je voor de goede maat dan voorkom je blauwe teennagels en irritatie aan de zenuwen en pezen in de tenen. Op onze site staat bij elke hardloopschoen een maattabel. Meet jouw voeten op en tel daar 1 cm bij op om de goede maat hardloopschoenen te bestellen.

Opsomming 6

Wat is het verschil tussen neutrale en antipronatie hardloopschoenen?

Bij de neutrale hardloopschoenen bestaat de volledige tussenzool meestal uit één foammateriaal. Dat betekent dat je geen extra ondersteuning ervaart bij de afwikkeling van de voeten. Bij de antipronatiehardloopschoenen zit er in de tussenzool een blokje of bepaalde constructie die ondersteuning geeft. Meestal is dit blokje gemaakt van een wat harder materiaal zodat je bij de afwikkeling van de voeten ondersteuning ervaart. Hardlopers die overproneren hebben baat bij een antipronatiehardloopschoen.

Opsomming 7

Moet ik hardloopschoenen afwisselen?

Als je 3 keer of meer per week traint is het aan te raden om op verschillende schoenen te lopen. Dit noemen we ook wel schoenrotatie.  Het is bewezen dat je door hardloopschoenen af te wisselen blessures kan voorkomen. Bijkomend voordeel is dat je door verschillende hardloopschoenen te gebruiken het lichaam telkens een andere prikkel geeft om te verbeteren. Tot slot is elke hardloopschoen ontwikkeld voor een bepaald doel. Er bestaan 3 type hardloopschoenen, namelijk:

  • Allrounders: Op deze schoenen kan je elk type hardlooptraining uitvoeren.
  • Tempo trainers: hardloopschoenen voor tempotrainingen en intervallen.
  • Wedstrijdschoenen: deze modellen zijn gemaakt om persoonlijke records te verbreken tijdens wedstrijden.

Wil je meer weten over schoenrotatie? Lees dan ons blog over dit thema.

Alles over schoenrotatie
Opsomming 8

Kan ik sneller hardlopen met bepaalde hardloopschoenen?

Jazeker! Zo zijn er tempo- en wedstrijdschoenen met de beste foammaterialen en soms een carbonplaat. Het dempingsmateriaal in deze schoenen is extra veerkrachtig waardoor je meer energieteruggave krijgt bij elke stap die je zet. De carbonplaat maakt de schoenen stabiel en zorgt voor een snelle afwikkeling van de voeten. Hierdoor zal je op een hogere snelheid kunnen lopen bij een lagere hartslag ten opzichte van een reguliere hardloopschoen.

Opsomming 9

Bestaan er hardloopschoenen met extra grip?

Ja en dat noemen we een trailschoen. Een trailschoen heeft een speciaal ontworpen bovenwerk met verstevigingen tegen scherpe obstakels zoals takken en stenen. Sommige trailschoenen zijn waterdicht en hebben een Gore-Tex bovenwerk. Bovendien hebben trailschoenen een noppenprofiel zodat je meer grip hebt bij het lopen op onverharde ondergrond.

Opsomming 10

Passen mijn inlegzolen of steunzolen in de hardloopschoenen?

In bijna alle hardloopschoenen kan de inlegzool eruit worden gehaald. Er is wel een uitzondering en dit heeft betrekking op de wedstrijdschoenen. In dit type hardloopschoenen is de inlegzool vastgelijmd en kan de standaardzool soms niet eruit of moet je deze met flink wat kracht eruit trekken.

Eindsprint

Hopelijk heb je na het lezen van dit blog meer geleerd over hardloopschoenen en wat er belangrijk is als het gaat om het vervangen en onderhouden ervan. Je hebt maar één lichaam en wees er dus zuinig op. Als je hardloopschoenen op tijd vervangt voorkom je een hoop problemen.

Heb je nog vragen over hardloopschoenen? Of wil je juist meer weten over een bepaald model? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.

Shop dameshardloopschoenenShop herenhardloopschoenen