Skip to main content
Review

Asics GT-serie: opvolgers en voorgangers

door 23 augustus 2016december 6th, 2017No Comments
Asics GT-serie

De Asics GT-serie omvat niet te missen modellen hardloopschoenen. Niet alleen wordt er veel gelopen op de Asics GT-1000, Asics GT-2000 en Asics GT-3000. Ook kennen de modellen een relatief lange geschiedenis. Waar staan de verschillende typenummers nou precies voor? All4running-medewerkster Margon Groen zette het op een rijtje!

Ken je dat? Na een pauze in je hardloopcarriere, kort of minder kort, ben je weer helemaal klaar om je oude sport op te pakken. Want zeg nou zelf, stiekem heb je het best gemist! Klein puntje van aandacht: je schoenen! Toen liep je op Asics, schoenen waar je veel plezier van hebt gehad. Tijd om ze te vernieuwen, dus ga je op zoek naar hetzelfde model. Helaas zijn ze niet te vinden. Hoe vind je dan de schoenen die lijken op je trouwe metgezellen?

De Asics GT 1000, 2000 en 3000 bestaan ondertussen al vier jaar. Deze series zijn niet uit het niets ‘geboren’, maar ontstaan door het samenvoegen van oudere modellen. Lopers die Asics al een aantal jaar volgen, kennen ze wellicht nog; de GT 1100 en de GT 2100 serie. Hoe weet je nu welke schoen er het beste voor jou geschikt is en wat zijn de verschillen? Laat me je een beetje rondleiden in het oerwoud der hardloopschoenen.

Asics GT-1100-serie

Kortweg zijn de Asics GT 1130 t/m 1170 samengevoegd en opnieuw uitgebracht onder de naam GT 1000. Een licht corrigerende hardloopschoen, met een heel klein anti pronatie blokje in de midvoet. Waar de 1100 serie bekend stond om zijn fijne pasvorm maar wat logge uiterlijk en afwikkeling, is dit in de GT 1000 behoorlijk veranderd.

De belangrijkste verbeteringen op een rijtje:
• Minder gewicht: de materialen van tegenwoordig zijn een stuk lichter dan voorheen. Waar vroeger zelfs leer verwerkt werd in het bovenwerk van de schoenen, is dit ondertussen allemaal lichtgewicht mes geworden.
• De schoen biedt meer comfort in het binnenwerk, de afwerking is beter; minder naadjes etc.
• De voorvoet en hielkap van de schoen zijn flink smaller geworden.
• Lagere drop: hoogteverschil van hak naar voorvoet is nu 10mm ten opzichte van 14 of zelfs 16mm in het verleden.

Asics GT-2100-serie

Net als bij de GT 1100 serie, zien we de GT 2130 t/m 2170 terug in de nieuwe GT 2000. Het correctieblokje in de GT 2000 is iets groter dan in de GT 1000 en de schoen biedt meer comfort. Wat zijn de verschillen?

• Ook de GT 2000 is behoorlijk lichter geworden in vergelijking met de GT 2100 serie. Net als bij de GT 1000 is dit het gevolg van het gebruik van andere, nieuwe materialen.
• De schoen biedt niet alleen een comfortabeler, naadloos bovenwerk, ook de demping is verbeterd. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van Gel, maar de pads onder de hak en voorvoet zijn iets vergroot. Zo geeft de schoen een zachter gevoel, wat veel mensen als aangenaam ervaren.
• Het correctieblokje in de schoen is vergeleken met de laatste schoenen uit de 2100 serie (2160/2170) iets naar voren geplaatst. Hierdoor kan het zijn dat de schoen niet voldoende meer ondersteund. Deze lopers hebben over het algemeen meer baat bij de GT 3000.
• De drop is ook in dit model flink verlaagd, van 14 tot 16mm in de oude serie, naar 10mm nu.
Is het dan zo simpel dat het nieuwe model meteen jouw favoriete schoen wordt? Helaas geldt dat niet voor iedereen. De hardloopschoenen hebben de laatste jaren behoorlijk wat veranderingen doorgemaakt. Je las hierboven al het een en ander over het gewicht van de schoenen. Tot een aantal jaar geleden had je tijdens het hardlopen echt een schoen aan je voeten. Een stevige, misschien zelfs iets logge schoen, die ervoor zorgde dat je je voeten op een bepaalde manier afwikkelde.
Tegenwoordig krijgt de voet veel meer ‘vrijheid’ in/vanuit de schoen. De materialen zijn niet alleen lichter waardoor je gemakkelijker loopt, door het ontbreken van de naden en verstevigde onderdelen op de voorvoet voelt het daar veel losser. In de winkel merk ik dat mensen vaak moeten wennen aan de schoenen van tegenwoordig. Simpel gezegd voelt het meer als een sok met een zool dan echt een schoen zoals men dat van vroeger kent. Het verbeterde comfort en de gemakkelijke afwikkeling maakt echter voor de meeste mensen het verschil goed.

Loop jij op een van bovengenoemde modellen en ben je nieuwsgierig naar wat er nu op de markt is? Kom dan eens langs in een van onze winkels en kom ze proberen!


Benieuwd welk type voor jou het meest geschikt is? Kom de verschillende schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak.