Skip to main content

Hardlopen in de regen en kou. Voor de recreatieve loper is het afzien en voor de liefhebber is het pure passie. De koude omstandigheden vormen voor lopers een heerlijke uitdaging. Met hardloopkleding of trailschoenen van GORE-TEX materiaal kun je deze uitdagingen aan. Wat is het GORE-TEX of GTX materiaal precies en hoe werkt het? Op welke momenten draag je GORE-TEX kleding of schoenen en wanneer is het verstandig om dit juist niet te dragen. Je leest het in dit blog.

Shop GTX hardloopschoenen

Het merk GORE-TEX bestaat al enige jaren. Het bedrijf is opgericht in Amerika in 1958 om elektronica producten te isoleren. Later kwam men erachter dat het opgerekte PTFE folie ook te gebruiken was voor de productie van waterdichte en ademende sportkleding. Opvallend is dat het merk GORE-TEX geen artikelen ontwikkeld, maar alleen het materiaal produceert. Het materiaal wordt echter door talloze merken gebruikt in sportkleding, sportschoenen of andere kledingaccessoires. Het merk heeft met Gore wel een dochteronderneming dat sportartikelen met het materiaal ontwikkelt.

Wat is GORE-TEX?

GORE-TEX is een waterdicht materiaal met een ademend vermogen. Hardlopers gebruiken GORE-TEX artikelen tijdens trailruns, duurlopen of wedstrijden in natte omstandigheden. De kracht van GTX materiaal zit hem in het ademend vermogen dat tevens waterdicht is.

Er zijn meer waterdichte materialen, maar daar is het ademend vermogen minder aanwezig. Met als nadeel dat overtollig zweet niet goed wordt afgevoerd. Tijdens een inspanning transpireert het lichaam en als dit overtollig vocht niet goed wordt afgevoerd blijft het lichaam nat. Een nat lichaam koelt uiteindelijk af en dit is alles behalve comfortabel tijdens het lopen.

Hoe werkt GORE-TEX?

In de basis bestaan schoenen en kleding uit verschillende lagen. Tussen de binnenlaag en de buitenlaag bevindt zich het GORE-TEX materiaal. Dit materiaal is een membraan: een dun vliesje wat twee ruimtes van elkaar onderscheidt. Het membraan bestaat uit een miljard microscopische poriën per vierkante centimeter. Deze poriën zijn kleiner dan een waterdruppel, maar groter dan een zweetmolecuul. Het water van buiten dringt niet door het membraan heen, terwijl het overtollig zweet effectief wordt afgevoerd. Dit maakt het GORE-TEX membraan een waterproof materiaal.

Wanneer gebruik je GORE-TEX?

Je kunt op verschillende momenten gebruik maken van GORE-TEX hardloopkleding of hardloopschoenen. Over het algemeen wordt het voornamelijk in koude en natte weersomstandigheden gedragen. Wij onderscheiden verschillende onderdelen waarin je het kunt gebruiken:

  1. Tijdens een warming up of de cooling down
  2. Tijdens langere duurlopen
  3. Tijdens trailruns

Op de atletiekbaan is het belangrijk om het lichaam optimaal in conditie te houden tussen de wedstrijden door. Met een GORE-TEX hardloopjack in de warming up en cooling down blijft het bovenlijf warm en droog. Met langere duurlopen of trailruns is het essentieel om het lichaam continue droog te houden, omdat het uiteindelijk gaat afkoelen. Een wind- en waterdicht hardloopjack van GORE-TEX materiaal biedt voor dit soort runs voldoende bescherming.

Shop GTX hardloopjacks

Hardloopschoenen met GORE-TEX

Het waterproof membraan vind je terug in schoenen, kleding en accessoires. Er springen enkele merken uit die veelvuldig gebruik maken van de technologie. Zo maakt Salomon veelvuldig gebruik van GORE-TEX in trailschoenen. Maar ook adidas, ASICS, HOKA en Brooks gebruiken de technologie in haar trailschoenen of collecties. Zo heeft adidas de Terrex collectie met schoenen, kleding en accessoires.
Let op: Het materiaal is waterdicht, maar dat betekent niet dat schoenen met GTX technologie ook waterdicht zijn. Er kan op verschillende manieren alsnog water in schoenen terecht komen. Welke GORE-TEX hardloopschoenen het beste bij je passen lees je hier.

De beste Hardloopschoenen met Gore-tex

Asics Gel Cumulus 25 GTX

ASICS Cumulus GTXDe Asics Gel Cumulus 25 GTX is een zeer comfortabele allround hardloopschoen. De FF Blast+ tussenzool zorgt voor een fijne energieteruggave en door het gebruik van PureGEL in de hak is ook de landing zeer aangenaam. De Cumulus is te gebruiken voor al je dagelijkse runs en door het relatief lichte gewicht ook veelzijdig genoeg om er snellere trainingen op te doen.

Shop de ASICS GEL Cumulus GTX

Hoka Speedgoat 5 GTX

HOKA Speedgoat GTXDe HOKA Speedgoat 5 GTX voor heren zijn neutrale trailschoenen. De Speedgoat is één van de populairste modellen van HOKA vanwege zijn veelzijdigheid.De Dual Density CMEVA tussenzool bevat foam met een hogere dichtheid in de voorvoet voor een responsief en energiek gevoel en een snelle afzet. De Meta-Rocker geometrie draagt bij aan een snelle afwikkeling van de voeten en aan het explosieve gevoel dat de Speedgoat 5 je geeft.

Shop de HOKA Speedgoat GTX

Nike Pegasus Trail 4 GORE-TEX

NikeReactPegasusGTX Voor avonturen op de weg en off-road is de Nike React Pegasus Trail  4 GTX dé schoen voor jou. Een hybride trailschoen met extra demping voor verharde wegen en een speciale buitenzool voor extra grip op trails!

Shop de Nike Pegasus Trail GTX
Dynafit

Hardloopkleding met GORE-TEX

Verschillende merken maken in hun hardloopkleding gebruik van GORE-TEX. Met name bij hardloopjacks en tights. Het GORE-TEX is volledig waterdicht, terwijl andere technologieën vaak waterafstotend zijn. Het is daarom belangrijk om je kleding af te stellen op je doel. Doe je een duurloop in koude temperaturen met kans op regen, dan is GORE-TEX kleding ideaal. Bij warmere omstandigheden voldoet een waterafstotend materiaal. Het materiaal zie je ook terugkomen in kledingaccessoires. Denk hierbij aan mutsen, handschoenen of caps.

Bekijk Gore-tex hardloopkleding

Hardlopen in de regen en kou

Het regent, het is koud en je hebt geen zin. Het GORE-TEX materiaal biedt een oplossing, maar wat is nu het ideale winterse hardloopoutfit? Tijdens je run is het belangrijk om je voeten en bovenlichaam warm en droog te houden. In winterse omstandigheden adviseren wij een drie-lagen-systeem. Een thermoshirt, hardloopshirt en als laatste een GORE-TEX hardloopjack. Maar waarom? Een thermoshirt zorgt voor warmte, een hardloopshirt voert overtollig vocht direct af en het GORE-TEX hardloopjack houdt de regen aan de buitenkant. Lees hier alles over hardlopen in de winter.

Je draagt GORE-TEX schoenen of kleding als je de bescherming tegen regen nodig hebt. Als je vooraf verzekerd bent van een nat pak, dan is het niet verstandig om GORE-TEX schoenen of kleding te dragen. Het membraan is volledig waterdicht en hierdoor heeft het overtollige water geen mogelijkheid om afgevoerd te worden. Water in je schoenen leidt uiteindelijk tot blaren of irritatie en dit is alles behalve bevorderend voor je run.

Bekijk waterdichte hardloopjacks

In een adem

Het GORE-TEX membraan houdt regenwater buiten en voert overtollig zweet effectief af. Dit maakt het een waterproof materiaal. Je vindt het terug in hardloopschoenen, trailschoenen, hardloopbroeken, hardloopjacks en verschillende kledingaccessoires.

Vormt GORE-TEX een meerwaarde voor je run? In koude en natte omstandigheden is het antwoord volmondig: JA! Houd echter altijd het doel en de omstandigheden in het achterhoofd. Als je vooraf weet dat je door beekjes of diepe plassen zult lopen, kan het membraan een extra belasting vormen. Het houdt immers water buiten, maar als het water via je enkels in je schoenen loopt omdat je gehele voeten onder water komen, laat het ook geen water naar buiten lopen. Dan kun je beter schoenen dragen met een bovenwerk van dun Mesh-materiaal. Je weet zeker dat je natte voeten krijgt, maar als je daarna over droge paden loopt, kan het water dan ook weglopen en je voeten langzaam weer opdrogen. Wil je een hevige regenbui trotseren in de kou? Dan is kleding of schoenen met GORE-TEX materiaal een ideale toevoeging aan jouw hardloopoutfit!

Heb je toch nog vragen over het waterproof materiaal na het lezen van deze blog? Neem dan contact op met onze klantenservice of bezoek een van onze fysieke winkels in Nederland. Hier staan hardloopspecialisten klaar om je alles over GORE-TEX te vertellen.

Bekijk GTX schoenen