Skip to main content

De temperaturen zijn gedaald en ook al hebben we wellicht iets minder zin om naar buiten te gaan, we laten ons niet tegenhouden door het koude weer. De vraag is alleen, hoe kun je je het beste kleden tijdens het hardlopen in de winter? Lagen zijn de ideale combinatie. In deze blog omschrijven wij deze aan de hand van een basislaag, tussenlaag en buitenlaag. De lagen maken we af met diverse accessoires. Zo kun jij goed en warm gekleed toch dat rondje lopen.

Welke hardloopkleding draag je bij welke temperatuur?

Bij temperaturen onder de 10 graden wordt aangeraden om gebruik te maken van het drie-lagen-systeem. Boven de 10 graden kun je meestal toe met twee of met één laag. Let op, dit is natuurlijk per persoon verschillend. De een heeft het nou eenmaal eerder koud dan de ander.

Het drie-lagen-systeem wordt met name gebruikt om het bovenlijf warm te houden in de winter. Meer dan twee lagen om het onderlijf gaat vaak ten koste van je bewegingsvrijheid, iets wat je natuurlijk niet wilt als je comfortabel hard wilt lopen. Vandaar dat we het drie-lagen-systeem meestal toepassen op het bovenlijf. Uiteraard kun je wel met lagen werken voor het onderlijf.

Shop dameskledingShop herenkleding
Thermokleding hardlopen winter
Falke Sportondergoed

De basislaag voor de winter

De eerste laag van het drie-lagen-systeem bestaat uit een basislaag. De basislaag dient met name voor het afvoeren van vocht. Zo blijf je droog en voorkom je afkoeling. Deze laag kan bestaan uit een singlet, t-shirt of shirt met lange mouwen met goede vochtafvoerende eigenschappen. De basislaag bestaat vaak uit een mix van polyester en polyamide, maar er wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van het natuurlijke merinowol.

Hardlopen in de winter met thermokleding

Thermo-ondergoed is een ander voorbeeld van een goede basislaag om te dragen in de winter. Een denkfout die veel voorkomt, is dat er gedacht wordt dat het je lijf alleen verwarmt. Dit is niet het geval, thermo-ondergoed houdt je lichaamstemperatuur stabiel. Je lijf produceert warmte om te functioneren. Tijdens het hardlopen ontstaat er meer warmte. Thermokleding zorgt ervoor dat die extra geproduceerde warmte beter wordt vastgehouden en dus niet direct aan je omgeving wordt afgegeven.

Afhankelijk van de intensiteit van je training kun je de dikte van je ondergoed kiezen. Zo zul je een dunnere thermolaag dragen tijdens het hardlopen op een hoger tempo en een dikkere laag tijdens het lopen van een lange afstand op een lager tempo. Thermo-ondergoed kun je zowel voor het bovenlijf als voor het onderlijf als basislaag dragen.

Bekijk thermokleding damesBekijk thermokleding heren

De tussenlaag

Bovenop de basislaag draag je een tussenlaag. Deze laag heeft voornamelijk een isolerende functie en zorgt dat vocht beter wordt afgevoerd. De tussenlaag beschermt je tegen winterse kou van buitenaf en dat zorgt voor minder energieverspilling. Afhankelijk van de temperatuur en je persoonlijke voorkeur wordt deze laag dikker of dunner. De tweede laag kan bijvoorbeeld bestaan uit een shirt met lange mouwen, een fleecetrui of een dun hardloopjasje. Uiteraard kun je deze stukken ook combineren. Het is belangrijk om te blijven denken in laagjes. Je kunt beter twee dunne shirts over elkaar heen dragen dan een dikke trui. Op deze manier kun je tijdens je training nog wat uittrekken als je het warm krijgt.

Een belangrijk punt om naar te kijken bij het kiezen van de juiste tussenlaag is de samenstelling van materialen. De materialen in de laag moeten beschikken over eigenschappen die warmte- en vochttransport mogelijk maken. Dit voorkomt een te snelle afkoeling na het hardlopen. Een shirt met halve rits is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor het regelen van warmte. Heb je het toch nog koud tijdens het lopen? Sommige shirts beschikken zelfs over een thermische laag of hoge kraag. Het is aan jou waar jij je het prettigst in voelt!

Bekijk tussenlagen damesBekijk tussenlagen heren
Hardloopwinterkleding
Hardloopjacks voor de winter
Winterjack hardlopen

Hardloopjacks voor de winter

Loop jij graag met een hardloopjack? Een jas over je kleding beschermt je tegen koude wind en/of regen. Wind heeft een sterke invloed op je temperatuurbeleving. Om afkoeling door wind te voorkomen is het belangrijk dat een hardloopjas winddicht is. In principe zijn waterdichte jacks ook winddicht. Houd er wel rekening mee dat, ook al zijn de jassen winddicht, de meesten niet langer dan een halfuur bescherming bieden tegen harde regen. Hardloopjassen zijn dus eigenlijk waterafstotend of waterbestendig. Toch bestaan er ook waterdichte jacks. Deze jassen hebben een hogere afwerking door de waterdichte coating. Klinkt dat meer als een jack voor jou? Weet dan wel dat je hierdoor in een hogere prijsklasse zal zitten.

Tijdens het hardlopen ontstaat er lichaamswarmte. Als deze lichaamswarmte onvoldoende wordt afgevoerd kan er condensvorming aan de binnenzijde van het jack ontstaan. In een waterdicht hardloopjasje dat niet ademt, word je dus alsnog nat. Daarom is het belangrijk dat een jas voldoende ademt en overbodige warmte afvoert.

Ook belangrijk bij het vinden van het juiste jasje is dat hij netjes aansluit op je lichaam, maar wel genoeg bewegingsruimte biedt. Sommige hardloopjassen beschikken over handige touwtjes op verschillende plekken. Zo kun je de jas op maat aantrekken.

Sommige hardlopers hebben het gauw warm tijdens het lopen en transpireren veel, zelfs in de winter. Zij zullen wellicht geen jas dragen maar een combinatie van andere kledingstukken. Denk aan een ondershirt, shirt met lange mouwen en een dunne fleece met rits op wintertights.

Bekijk hardloopjacks damesBekijk hardloopjacks heren

Wintertights

Een buitenlaag voor je onderlijf dragen we allemaal. In je ondergoed over straat is tenslotte een beetje gek. Je hebt verschillende onderkleding die je kunt dragen in de winter. Een tight is vaak een fijne buitenlaag om te dragen. Een hardlooptight is doorgaans ontworpen om wrijving en irritatie tijdens het lopen te voorkomen. De gestroomlijnde pasvorm geeft minder weerstand tijdens het hardlopen, waardoor je misschien toch dat nieuwe record loopt tijdens de koude dagen. Die warme chocomel staat immers op je te wachten.

Als een normale hardlooptight niet warm genoeg is kun je er ook een trainingsbroek overheen dragen en dus werken met twee lagen. Je kunt ook kiezen voor één laag en gebruik maken van een wintertight.
Een wintertight is net even dikker dan een normale tight. De tight is ontworpen met de winter in het achterhoofd, dus vaak wordt er gebruik gemaakt van materialen die een licht thermisch effect hebben. Dit is vergelijkbaar met het effect van thermokleding, echter meestal in een lichtere variant. Wil je maximale bewegingsvrijheid en wat extra warmte? Dan is de wintertight wellicht een goede keuze. Heb je het sneller koud of ga je hardlopen in extremere omstandigheden? Dan is het twee lagen systeem meestal een betere keuze.

Bekijk wintertights damesBekijk wintertights heren
Wintertight hardlopen
Hardloopverlichting
Hardloopkleding voor winter handschoenen

Accessoires

Naast de drie lagen mogen we de accessoires niet vergeten. Via de uiteindes van je lijf, te noemen je hoofd, oren, neus, handen en voeten, verlies je namelijk veel lichaamswarmte. Daarom is het handig om in de winter deze delen van je lijf te bedekken. Je kunt een muts, pet of multifunctionele buff dragen. Zo’n hoofddeksel is bij regen en sneeuwval ook prettig. Hierbij is het wel handig dat de muts of pet waterdicht is.

Tijdens het hardlopen in de winter merkt je lijf dat het koud is buiten. Om je energie zo efficiënt mogelijk in te zetten, vernauwen de aderen in de uiteindes van je lijf. Dus ook in je handen en voeten. Hierdoor ontstaat het bekende fenomeen koude handen en voeten. Dit kan zelfs zeer gaan doen of schade aanrichten. Daarom is het verstandig om handschoenen en warme sokken te dragen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten handschoenen. Mocht je graag je telefoon willen gebruiken tijdens het hardlopen, dan kun je voor handschoenen kiezen waarmee je de touchscreen kunt bedienen. Daarnaast zijn er ook waterafstotende handschoenen of handschoenen met een wollen voering. Het is maar net waar jij de voorkeur aan geeft.

Tenslotte is veiligheid in het donker ook zeker niet onbelangrijk. Ook hier kun je kiezen wat jij het comfortabelst vindt lopen. Zo heb je reflecterende hesjes en banden, lampjes voor aan je kleding, hoofdbanden met verlichting en LED-strips. Door verlichting te dragen tijdens het hardlopen zorg je voor zoveel mogelijk zichtbaarheid voor iedereen om je heen. Zo kom je ook weer veilig thuis!

Bekijk accessoires

Bij koude temperaturen raden we drie lagen aan zodat je warm, droog en comfortabel kunt blijven lopen. Bij iets warmere temperaturen kun je ervoor kiezen om de basislaag en de tussenlaag samen te voegen. Natuurlijk is de juiste kledingcombinatie voor elke hardloper verschillend. Experimenteer daarom zelf wat voor jou het prettigst loopt in de winter.

Ga naar de webshop