Skip to main content

Hoe duurzaam zijn hardloopschoenen? Deze vraag is je vast wel eens door je hoofd geschoten. Merken zijn tegenwoordig veel bewuster van hun ecologische voetprint en proberen deze ook te verkleinen. 
Schoenen hebben een enorme impact op het milieu. Jarenlang zijn er hardloopschoenen geproduceerd zonder na te denken over de gevolgen voor de toekomst. Het gaat om zowel de materialen als de productie tot de ‘rustplaats’ van de grondstoffen. Eerlijkheid gebied te zeggen dat de meeste lopers, waaronder ikzelf, hardloopschoenen in de kliko gooien na veelvuldig gebruik. Wat kunnen we zelf doen en wat doen bedrijven om een groener imago te krijgen?

Shop alle schoenen

Heb je enig idee hoe duurzaam jouw schoenen zijn en welke bedrijven goed op weg zijn om deze vicieuze cirkel te doorbreken? Ik heb het voor jullie uitgezocht.

Ecologische voetprint

Ik kan wel stellen dat alle bedrijven bewuster bezig zijn met het milieu. Op alle websites is een kopje duurzaamheid te vinden waar wordt vertelt wat zij doen om duurzame producten te produceren. Dit is al een heel goede stap voorruit, maar welke merken onderscheiden zich nou echt van de andere?

HELP END PLASTIC WASTE

Het merk adidas werkt samen met de organisatie Parley om te voorkomen dat plastic in onze oceanen terecht komt. In plaats daarvan zetten ze het plastic om tot sportkleding en hardloopschoenen. Op deze manier willen ze het probleem omzetten in een vooruitgang, met een eco-innovatieve vervanging voor plastic, namelijke Parley Ocean Plastic. Dit materiaal is gemaakt van gerecycled plastic afval dat ze hebben opgeruimd van stranden voordat het de oceaan bereikte. Dit gerecycled plastic wordt omgezet in garen en hier worden de adidas X Parley producten van gemaakt. Daarnaast belooft adidas geen gebruik meer te maken van plastic zakken en zal hun fabriek geen plastic voor eenmalig gebruik meer verwerken. Daarnaast heeft adidas ook nog een Primeblue, Primegreen en vegan collectie. De Primeblue collectie is gemaakt van 50% Parley Ocean Plastic. De Primegreen collectie bestaat uit een reeks gerecyclede high-performance materialen. Last but not least, de vegan collectie bestaat uit diervrije alternatieven. ‘Petje af voor adidas’.

Adidas x Parley
salomon index 01

A Ready to recycle performance running shoe

Ook Salomon is goed bezig. De Salomon Index 01 is een volledig recyclebare hardloopschoen. Deze allround trainingsschoen draagt zorg voor de planeet en kan worden gerecycled als je er klaar mee bent. De schoen is ontworpen om uit elkaar gehaald te worden. Zo kun je de TPU onderkant en het polyester bovendeel van elkaar scheiden, waardoor het eenvoudig te recyclen is. Het materiaal is gemaakt van gerecyclede producten zoals PET- flessen en/of materiaalafval.

Plogging

Een nieuwe trend uit Zweden komt overwaaien genaamd ‘Plogging’. Deze trend komt zowel jou als het milieu ten goede. Plogging combineert hardlopen met afval opruimen. Ik zeg een win-win situatie!

HOKA ONE ONE x Cotopaxi

De samenwerking tussen HOKA ONE ONE en Cotopaxi heeft iets moois opgeleverd, namelijk een schoen die tijdens elke fase van de levenscyclus van het product rekening houdt met ethische aspecten. Het ‘Engineered Mesh’-bovenwerk bevat vezels van gerecycled Polyester. Hierdoor draagt de Torrent 2 een steentje bij aan het bewaken van het milieu. ‘Do Good’ is het credo van Cotopaxi.  Dit raakt elk aspect van het bedrijf. Van het donatie model tot de bedrijfscultuur en het duurzame productontwerp. 1% van de inkomsten wordt besteed aan het bestrijden van armoede en het ondersteunen van gemeenschapsontwikkeling. Iedere aankoop van een klant zou een gift zijn aan de mensen die in de armste regio’s van de wereld leven.

HOKA ONE ONE x Cotopaxi Torrent 2
ASICS

EDO to Tokyo

ASICS lanceerde vorig jaar een collectie schoenen en verpakking van gerecyclede materialen volgens duurzaamheidsmethode van het vroege Tokio, genaamd EDO to Tokyo (het huidige Tokio). In de 17e tot 19e eeuw was hergebruik en recycling een intergraal onderdeel van het leven in Japan, waar mensen bijna alles als waardevol hulpmiddel zagen om opnieuw te gebruiken. In deze schoenenlijn wordt er gebruik gemaakt van gerecycled polyester in het bovenwerk. Dit is gemaakt van PET-flessen. ASICS wilt in 2030 helemaal over zijn gegaan naar 100% gerecyclede polyester vezels in het bovenwerk van alle schoenen. Daarnaast is hun doel om in 2050 een koolstofuitstoot van nul bereikt te hebben en in 2030 een CO2-reductie van 63%. Tevens streeft ASICS ernaar om in 2030 in al hun bedrijfsfaciliteiten 100% hernieuwbare elektriciteit te gebruiken.
Goed streven!

MOVE TO ZERO

Nike maakt grote stappen als het gaat om duurzaamheid op het gebied van het verkrijgen, verwerken en produceren van hun materialen. MOVE TO ZERO houdt in dat Nike streeft naar een CO2 neutraal en afvalvrij productieproces, om zo de toekomst van de sport te beschermen. Kleding met het label ‘sustainable materials’ bestaat voor minstens 55% uit gerecycled materiaal en de schoenen met dit label staan minstens uit 20% van hun gewicht uit gerecycled materiaal.

Nike

Run the ocean

Onze oceanen hebben jouw hulp nodig. Tussen 28 mei en 8 juni gaan wij zoveel mogelijk kilometers maken. Voor elke kilometer die je hardloopt, ruimen adidas en Parley het gewicht van 10 plastic flesjes op van de stranden en eilanden.
Ga jij ook voor een schonere wereld? Meld je dan aan via onderstaande button.

Run the ocean

Be aware of what you wear

In deze blog licht ik hardloopschoenen uit, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat aan de kleding gedacht wordt, zodat je een duurzame outfit kan samenstellen. Odlo mogen we hierin niet vergeten. Zij zetten zich ontzettend in voor het milieu. Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid is al jaren een kernonderdeel in de bedrijfscultuur. Odlo neemt zijn verantwoordelijkheid op sociaal vlak en op het gebied van milieu heel serieus. Het merk wilt dat toekomstige generaties ook kunnen genieten van sportactiviteiten in een prachtig, natuurlijke omgeving. Zo maakt Odlo geen gebruik meer van plastic tasje, hebben zij hun CO2 uitstoot gereduceerd met 70%, hebben zij 210 ton PET-flessen gerecycled naar polyester in 2020 en zijn alle verzenddozen gemaakt van gerecycled materiaal.

odlo
Mizuno

Vegan friendly

De volledige collectie hardloopschoenen van Mizuno is 100% vegan friendly. Dit houdt in dat elke schoen binnen de hardloopcollectie vrij is van dierlijke materialen en dat er geen dierenleed heeft plaatsgevonden bij de ontwikkeling van de hardloopschoenen.

It’s a start

Ik heb een paar merken uitgelicht die echt een dusdanig verschil maken. Ik durf wel te zeggen dat elk merk ermee bezig is en ook echt in hun productie(proces) eraan denken, maar er is nog een hele weg te gaan. De één is al verder in deze ontwikkeling dan de ander. Hopelijk doet goed voorbeeld volgen.

Nike recyclen
Shop

Salomon
Index 01
voor heren

salomon index 01
Shop Salomon Index 01 voor heren
Shop

adidas x Parley
producten
heren en dames

adidas Terrex Two Ultra Parley
Shop adidas x Parley producten
Shop

HOKA x Cotopaxi
Torrent 2
Unisex

torrent 2
HOKA ONE ONE x Cotopaxi unisex