Skip to main content
HOKA Mach X hardloopschoenen
HOKA Mach X hardloopschoenen

Productreview

HOKA Mach X – Ben jij klaar voor raceday?

Maak kennis met de nieuwste HOKA Mach X. Verhoog je tempo dankzij superfoam in combinatie met een PEBAX plaat en het vertrouwde ProFlyX dempingsmateriaal. De Mach X is geschikt voor snelle trainingen en wedstrijden. Wanneer trek jij hem aan?

Shop damesmodelShop herenmodel
HOKA Mach heren hardloopschoen

3redenen waarom de HOKA Mach X geschikt is voor jou

Opsomming1

Je zoekt een hardloopschoen voor 5 en 10 km wedstrijden

De HOKA Mach X is een ideale hardloopschoen voor 5 en 10 km wedstrijden. Dat komt door de tussenzool die bestaat uit twee verschillende foamsoorten. Daardoor krijg je tijdens het lopen een mooie combinatie van een zachte demping, maar ook een responsief gevoel. Deze snelle racer is bovendien wat stabieler bij het lopen op een bochtig parcours.

Opsomming 2

Je bent fan van een directe hardloopschoen

HOKA staat bekend om maximale demping. De Mach X vult de behoefte van hardlopers die een wat meer directe hardloopschoen wensen. Je krijgt dus minder het gevoel op een zacht matras te staan zoals bij de gewone versie van de Mach X. De Pebaxplaat in de tussenzool versterkt het directe gevoel waardoor je makkelijk op snelheid kan blijven.

Opsomming 3

Je zoekt temposchoen voor je schoenrotatie

Huh wat is een schoenrotatie? Als je fanatiek traint voor een halve of hele marathon is het verstandig om minimaal 2 paar hardloopschoenen af te wisselen. Daardoor krijgt je lichaam een andere belasting waardoor je minder kans op blessures hebt. De HOKA Mach X kan je gebruiken voor snelle trainingen naast bijvoorbeeld de HOKA Clifton of Bondi. Deze modellen zijn geschikt voor rustige duurlopen.

Hoka Mach X allround hardloopschoen
Hoka Mach X allround hardloopschoen
Hoka Mach X allround hardloopschoen
“De HOKA Mach X biedt het antwoord voor de hardlopers die liefhebber zijn van een wat meer directe schoen, maar toch met veel energieteruggave.”

Daan Glorie – Productexpert

Wist je dat…

HOKA is opgericht in 2009 door twee Franse trailrunners genaamd Jean-Luc Diard en Nicolas Mermoud. Deze trailrunners liepen veel downhill en merkten op dat er geen hardloopschoen bestonden met maximale demping en een snelle afwikkeling. Zij bedachten een idee om een hardloopschoen te maken met een extreem dikke zool, een brede slijtzool en “Rocker-shape” van de tussenzool. Deze kenmerken zien we nog steeds terug in de hardloopschoenen van HOKA.

De HOKA Mach X in detail

Hoka Mach X
Mesh bovenwerk

gemaakt van gerecyclede materialen.

PEBA en EVA foam

voor een bouncy en responsief responsief gevoel bij elke stap.

PEBAX-plaat in de tussenzool

voor een stabiele en snelle afwikkeling van hak naar voorvoet.

Durabrasie rubberen slijtzool

voor verhoogde grip en goede duurzaamheid op strategische plekken.

Evolutie van Clayton naar Mach X

De HOKA Mach heette vroeger de HOKA Clayton. Het doel van de Clayton was om een lichtgewichte hardloopschoen te creëren die je zowel kan gebruiken voor duurlopen als intervaltrainingen. De naam en technologieën zijn veranderd, maar verder is de Mach net zo veelzijdig als dat de Clayton vroeger was. En nu heeft de Mach er een grote broer bij met de Mach X die afgestemd is voor trainingen en wedstrijden.

3kenmerken van de HOKA Mach X

Opsomming1

Jacquard mesh bovenwerk

Het Jacquard mesh bovenwerk is gemaakt van gerecyclede materialen en zorgt voor een goed ademend vermogen. De hielkap is intern verstevigd en geeft veel steun voor je enkels. De schoenlip is dun waardoor deze geen druk of wrijving op je wreef geeft. Zodra je schoen aantrekt krijg je het gevoel alsof je een wedstrijdschoen aan je voeten hebt. Om gewicht te besparen is er gekozen voor een enkellaagsbovenwerk met voldoende ruimte in de voorvoet.

Opsomming 2

Veerkrachtig PEBA en EVA foam voor een hoge energieteruggave

De tussenzool van de HOKA Mach X bestaat uit twee verschillende foammaterialen. De bovenste laag is het PEBA foam, wat we kennen van de HOKA Rocket X 2. Dit foammateriaal geeft 34% meer energieteruggave ten opzichte van het dempingsmateriaal wat wordt gebruikt in de HOKA Carbon X 3. Bij elke stap voel je de voortstuwing naar voren. De onderste laag bestaat uit ProflyX foam dat gebaseerd is op EVA. Dit foam zorgt voor de stabiliteit en het grondcontact.

Opsomming 3

Pebaxplaat in de tussenzool

Bij alle snelle schoenen van HOKA met een X zit normaal een carbonplaat, maar niet bij de Mach X. Deze snelle schoen heeft een Pebaxplaat. Pebax is een hoogwaardige polymeer dat de eigenschappen van zowel rubber als plastic combineert. De plaat zorgt voor stabiliteit, flexibiliteit en een soepele afwikkeling naar de voorvoet.

De HOKA Mach X in de test

Onze schoenen worden door ons eigen experts getest. Daan Glorie heeft de HOKA Mach X voor jou uitgeprobeerd. Lees hier zijn bevindingen.

Buff

Daan Glorie

Productexpert

Buff

Daan Glorie

Productexpert

Kenmerken HOKA Mach X

Offset
5 mm
Gewicht heren
Ca. 266 gram
Gewicht dames
227 gram
Schoentype
Neutraal
Artikelgroep
Wedstrijdschoenen

Mening van onze experts

Mate van pronatie
 1. Neutraal
 2. Minimaal
 3. Middelmatig
 4. Hevig
Ondersteuning
 1. Weinig
 2. Gemiddeld
 3. Veel
Demping
 1. Weinig
 2. Gemiddeld
 3. Veel
Responsiviteit
 1. Weinig
 2. Gemiddeld
 3. Veel

Fit

“Het bovenwerk doet mij denken aan een kruising tussen de HOKA Mach en de HOKA Rocket X2. De schoenlip is lekker dun en enorm ademend. Daardoor krijg ik het gevoel alsof je voet omhelst wordt. De hielkap is erg stevig door een interne versteviging. Tijdens het lopen had ik daardoor geen last van hielslippen. De ruimte in de voorvoet is ruim voldoende, waardoor ik tijdens een langere duurloop geen last had van irritaties of drukpunten. Wat mij betreft had het bovenwerk nog iets lichter gemogen, want dan heb je echt dat raceday gevoel tijdens je dagelijkse trainingen.”

Hoka Mach X Fit

Stride

“Eerlijk gezegd moest ik even wennen aan de HOKA Mach X. Ik verwachtte namelijk een super bouncy hardloopschoen voor snelle tempo’s, trainingen en wedstrijden. Toch is dit model iets harder en steviger. Ik kreeg daardoor veel grondcontact, ondanks de vrij dikke tussenzool. Dat komt door de combinatie van twee foamsoorten in de tussenzool. De bovenste laag is heel veerkrachtig superfoam, terwijl de onderste laag wat traditioneler EVA foam is. De PEBAX plaat zorgt voor een lekkere en soepele afwikkeling van hak naar voorvoet. We leven in een tijdperk met “superfoam” waarbij hardloopschoenen steeds wat zachter worden. En niet iedereen vindt dat lekker. De HOKA Mach X biedt het antwoord voor de hardlopers die liefhebber zijn van een wat meer directe schoen, maar toch met veel energieteruggave.”

HOKA Mach X Zool

Speed

“Waarom zou je kiezen voor de HOKA Mach X in plaats van de gewone HOKA Mach? Kies vooral voor de Mach X als je een hardloopschoen wil die wel een beetje bouncy aanvoelt, maar ook veel grondcontact geeft. HOKA staat natuurlijk bekend om “max cushioning”. Wat dat betreft is de HOKA Mach X een vreemde eend in de bijt, omdat deze schoen niet een extreem zachte tussenzool heeft. Je kan deze schoen zien als de opvolger van de vroegere Carbon Rocket. De nieuwe Carbon Rocket X 2 is wat meer een marathonschoen geworden terwijl het vroeger een snelle 5 en 10 km hardloopschoen was. Nu kan je de HOKA Mach X inzetten als je plannen hebt voor een snelle 5 of 10 km.”

HOKA Mach X Speed

De HOKA Fly collectie

De HOKA Fly collectie bestaat uit hardloopschoenen die gericht zijn op snelheid. Zo zijn de HOKA Rocket X 2 en de Carbon X 3 wedstrijdschoenen voor de halve en hele marathon. Beide schoenen hebben een carbonplaat, maar de Rocket X 2 heeft een meer responsieve tussenzool. Daardoor krijg je bij elke stap veel energie terug. De HOKA Carbon X 3 is de beste keuze voor lopers die wat meer stabiliteit nodig hebben. Doordat de carbonplaat wat lager in de schoen ligt is deze snelle schoen ook geschikt voor hardlopers met een wat zwaarder postuur of loopstijl. Om je voor te bereiden op de snelheden tijdens de wedstrijd kies je voor een temposchoen. Deze zijn wat lichter dan duurloopschoenen (zoals de Clifton en Bondi), maar hebben geen carbonplaat. Daardoor voelen deze schoenen aangenamer en dwingen je minder in een bepaalde snelheid. De HOKA Mach X en HOKA Mach kan je gebruiken voor baantrainingen, intervallen en snelle duurlopen.

Eindsprint

De Mach X is een verrassende nieuwe schoen van HOKA die inspeelt op de behoefte van hardlopers. Een snelle wedstrijdschoen voor 5 en 10 km, maar ook prettig tijdens het lopen van tempo’s in trainingen. Je kan deze schoen zien als de opvolger van de vroegere HOKA Rocket X. In plaats van een carbonplaat heeft de Mach X een Pebax plaat waardoor de schoen wat soepeler is. Deze schoen is wat minder geschikt voor de halve en hele marathon.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de HOKA Mach X dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.