Skip to main content
ASICS Novaablast 4
ASICS Novablast 4

Productreview

ASICS Novablast 4 – Veerkracht tijdens elke hardlooptraining

Voel de adrenaline door je aderen stromen en verhoog je hartslag met de nieuwste ASICS Novablast 4. Deze hardloopschoen is zo veelzijdig dat je hem zowel voor rustige als snelle trainingen kan aantrekken. Met een compleet vernieuwd bovenwerk en nieuwe demping is de Novablast 4 weer een stap comfortabeler dan voorheen. Wij hebben hem mogen testen en delen onze ervaringen.

Bekijk damesmodelBekijk herenmodel
ASICS Novablast 4

3redenen waarom de ASICS Novablast 4 geschikt is voor jou

Opsomming1

Je zoekt een fijne temposchoen

Elk jaar kijken hardlopers reikhalzend uit naar de nieuwste Novablast en nu is hij hier. De Novablast is een populaire temposchoen, omdat hij lichtgewicht is en je tijdens het hardlopen het gevoel geeft alsof je op een trampoline loopt. De voorvoet van de schoen is namelijk erg veerkrachtig, waardoor je bij de afzet je net even wat meer energie teruggeeft. De Novablast 4 is erg geschikt voor tempotrainingen en intervallen op de weg.

Opsomming 2

Je loopt meestal afstanden tussen de 5 en 21 km

De Novablast 4 valt in de categorie “Run Faster” bij ASICS. Dat betekent dat hij geschikt is voor elke hardlooptraining waar ook wat snelheid bij komt kijken. Deze hardloopschoen is vooral ontworpen voor de hardlopers die afstanden tussen de 5 en 21 km lopen. Uiteraard kan je ook een marathon lopen op deze schoen, maar er zijn dan betere opties zoals de Metaspeed collectie of de ASICS Superblast.

Opsomming 3

 Je wil een lichtgewicht allround hardloopschoen

De Novablast 4 is een temposchoen en allround hardloopschoen in één. Sinds de 3e versie heeft de schoen een bredere basis gekregen en is daardoor ook stabiel als je op rustige tempo’s loopt. Het gewicht van 260 gram voor heren is indrukwekkend, want dat is 40 gram lichter dan de gemiddelde hardloopschoen. Met de nieuwe geometrie is de nieuwste Novablast ook een stuk soepeler geworden.

ASICS Novablast 4
ASICS Novablast 4
ASICS Novablast 4
“De Novablast is een populaire temposchoen, omdat hij lichtgewicht is en je tijdens het hardlopen het gevoel geeft alsof je op een trampoline loopt.”

Daan Glorie – Productexpert

Wist je dat?

De Novablast elk jaar wordt gelanceerd in verschillende varianten? We hebben het dan niet alleen over de kleuren, maar ook over een TR- en Lite-Show versie. Wat is dat precies? TR staat voor trail en dat betekent dat de Novablast TR is voorzien van een slijtzool met noppen voor het hardlopen op onverharde paden. De Lite-Show variant heeft reflecterende elementen bij het bovenwerk zodat je extra opvalt in het donker.

De ASICS Novablast 4 in detail

ASICS Novablast 4
Engineered Woven Upper

voor een naadloze en comfortabele pasvorm.

Flytefoam Blast + ECO demping

geeft bij elke stap een energiek gevoel onder de voet.

AHAR rubber

is geüpdatet met een lagere dichtheid voor uitzonderlijke duurzaamheid.

Kiezen voor de ASICS Novablast 4 of de ASICS Superblast?

De Superblast is de overtreffende trap als het gaat om demping, energieteruggave en snelheid. Deze snelle hardloopschoen bestaat voornamelijk uit het Flytefoam Blast Turbo dempingsmateriaal, wat een superieure energieteruggave geeft bij elke stap die je zet. Niet voor niks wordt de Superblast vaak gebruikt voor lange afstanden zoals de halve en hele marathon, omdat je dan veel baat hebt bij net even wat meer demping en “energy return”. De Novablast 4 is wat meer geschikt voor afstanden tot de halve marathon en geeft wat meer grondcontact.

3kenmerken van de ASICS Novablast 4

Opsomming1

Engineered woven upper

De Novablast 4 heeft een Engineerd Woven Upper, wat lichtgewicht is en gemaakt is uit één stuk. Dat betekent dat het volledig naadloos is en wat stretch heeft voor optimaal comfort. In de voorvoet zijn extra ventilatiegaten zodat je voeten goed kunnen ademen. De schoenlip is flinterdun en geïnspireerd op de wedstrijdschoenen van ASICS. Door de vleugelconstructie van de schoenlip is er geen druk op de wreef en het creëert bovendien een zacht gevoel. Het ASICS logo is verwerkt in de stof van het bovenwerk en dat geeft de Novablast 4 een moderne uitstraling.

Opsomming 2

Flytefoam Blast PLUS ECO demping

De grootste update van de Novablast 4 zien we in de tussenzool. Deze is nu verrijkt met het Flytefoam Blast PLUS ECO foam, wat ook is toegepast bij de nieuwste Nimbus en Kayano. Flytefoam Blast+ ECO zorgt voor zachtere landingen en extra demping en bovendien bestaat dit foam voor 20% uit biobased materialen. Dit doet ASICS om stappen te zetten richting een duurzame toekomst.

Opsomming 3

Nieuwe geometrie van de tussenzool

De geometrie van de tussenzool lijkt nu erg op dat van de ASICS Superblast. Vooral de hiel van de schoen staat nu veel meer omhoog. Dit zorgt voor het bekende “schommelstoel effect”. Zodra je voet de grond raakt zal je een soepele afwikkeling naar de voorvoet ervaren. Een extra bijkomend voordeel is de verbeterde stabiliteit. Het grote pluspunt van een schommelstoel is dat deze nooit zal omvallen door het ronde ontwerp. En dit geldt ook voor de Novablast 4.

De ASICS Novablast 4 in de test

Wij testen alle hardloopschoenen door onze eigen experts. Lees hier binnenkort de bevindingen van Daan Glorie.

Daan Glorie All4running

Daan Glorie

Productexpert

Daan Glorie All4running

Daan Glorie

Productexpert

Technische specificaties ASICS Novablast 4

Offset
8 mm (hiel: 41.5mm / voorvoet 33.5mm)
Gewicht
Ca.225 gram dames / 260 gram heren
Type loper
Neutraal
Type schoen
Allround hardloopschoen
Type demping
Flytefoam Blast+ ECO

Verwachtingen

“De Novablast is in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste ASICS modellen. En dat heeft meerdere redenen. Ten eerste is de schoen lichtgewicht en heeft een soepele afwikkeling. Bovendien heeft de Novablast veel demping vanaf de voorvoet waardoor je een zetje meekrijgt. Ik ben benieuwd of de Novablast 4 net zo veerkrachtig is als zijn voorganger, want de tussenzool is compleet vernieuwd naar Flytefoam Blast Plus.”

Fit

“Deze Novablast 4 heeft een bovenwerk dat geïnspireerd is op een wedstrijdschoen. De schoenlip is dun, het mesh materiaal heel ventilerend en de pasvorm rondom de middenvoet is lekker strak. Ik vind het fijn dat de hielkap iets hoger is ik niet uit de hiel glip. Door de treklus aan de achterkant kan je de schoen makkelijk aan- en uittrekken. De Novablast is minder geschikt voor hardlopers met een brede voet. Die kunnen beter kiezen voor de Nimbus 25 of Nimbus 25 (Wide).”

ASICS Novablast 4 Fit

Stride

“Met de Novablast heb ik vanaf het begin lekker kunnen lopen. De landing vanaf de hak voelt heel stabiel. De overgang van hak naar voorvoet is heel natuurlijk door de geometrie van de tussenzool. Ik voel tijdens het hardlopen de energieteruggave vanaf de voorvoet. Als ik wat tempoversnellingen doe, dan helpt de schoen mij om op snelheid te blijven lopen. Zijn er ook minpunten? Voor mij had de hak is subtieler gemogen, want ik heb het gevoel alsof deze mij tegenhoudt om op de voorvoet te lopen.”

ASICS Novablast 4 Stride

Speed

“Voor de meer ervaren hardloper is de Novablast een geschikte temposchoen terwijl het voor een beginnende hardloper een goede allround schoen kan zijn. Dit komt door de stabiliteit vanaf de hak in combinatie met de zachte Flytefoam Blast Plus demping. Ik ga de Novablast 4 vooral gebruiken tijdens lange duurlopen en tempolopen in zone 2-3. Ik train nu voor een voorjaarsmarathon en vind het fijn om een schoen te hebben zonder carbonplaat, maar wel met een vlotte afwikkeling en licht in gewicht.”

ASICS Novablast 4 Speed

De ASICS Run Faster hardloopschoenencollectie

De Novablast 4 maakt onderdeel uit van de “Run Faster” collectie van ASICS. Dit zijn hardloopschoenen gericht op het lopen van snelle tijden tijdens trainingen en wedstrijden. De “Run Faster” helpt jou om moeiteloos in de hoogste versnelling te komen. De ASICS Novablast 4 is de meest veelzijdige temposchoen, die je ook als allrounder kan gebruiken. De Dynablast is gericht op de beginnende hardloper of de loper die een fijne hardloopschoen wil voor baantrainingen. Wil je een halve of hele marathon zo comfortabel mogelijk lopen? Kies dan voor de ASICS Superblast. Ga je liever voor de beste en snelste wedstrijdschoen om records mee te verpulveren? Overweeg dan de ASICS Metaspeed Sky+ of Edge+.

Heb je advies nodig over een ASICS schoenrotatie? Schoenrotatie betekent dat je minimaal twee verschillende hardloopschoenen afwisselt om blessures te voorkomen. Wij geven twee voorbeelden van een geschikte schoenrotatie, namelijk:

  • ASICS Novablast (rustige en snelle trainingen) + ASICS Superblast (voor finishen van een halve en hele marathon)
  • ASICS Novablast (rustige en snelle trainingen) + ASICS Metaspeed Edge+ (voor een snelle halve en hele marathon)
ASICS Novablast Matrix

Eindsprint

Met de ASICS Novablast 4 heb je een allround hardloopschoen met een wat sneller karakter. Door het vernieuwde bovenwerk en tussenzool is de Novablast 4 niet alleen een stuk soepeler, maar heeft ook wat meer demping en energieteruggave. Loop je momenteel al op de Novablast 3? Dan kan je moeiteloos overstappen naar het nieuwste model, omdat hij nog steeds stabiel is en hetzelfde veerkrachtige gevoel heeft. De Novablast 4 is wat minder geschikt voor baantrainingen en wedstrijden. Ga dan voor de Metaspeed collectie.

De ASICS Novablast 4 is vergelijkbaar met de HOKA Mach 5 en de Saucony Kinvara 14. Dit zijn allemaal allround hardloopschoenen die ook erg geschikt zijn voor tempotrainingen.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de ASICS Novablast 4 dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.