Skip to main content
De 10 beste hardloopschoenen
Alles over hardloopschoenen

Top 10

De 10 beste hardloopschoenen

Op zoek naar de beste hardloopschoenen? Er bestaan hardloopschoenen voor elke type hardloper. Maar welke hardloopschoen moet je nu kiezen? Waar moet je op letten bij het aanschaffen? Een beginnende hardloper heeft andere hardloopschoenen nodig dan een marathonloper. De beste hardloopschoen hangt ook af van jouw type voet en bepaalde afwikkeling. Daarom zetten wij de top 10 beste hardloopschoenen voor jou op een rijtje. Deze top 10 verdelen wij onder in een top 5 neutrale hardloopschoenen en een top 5 antipronatie hardloopschoenen. Tevens geven we je een toelichting welke hardloopschoenen voor jou geschikt zijn.

Ga naar de Online Shoe Advisor
De beste hardloopschoenen

3voordelen van hardloopschoenen

Opsomming 1

Bovenwerk geeft steun en veel ademend vermogen

Het bovenwerk van hardloopschoenen is vaak gemaakt van meshmateriaal. Dit mesh is naadloos, lichtgewicht en zit zeer comfortabel rondom de voeten. Daardoor kunnen je voeten goed ademen en is er weinig kans op blaren. De hielkap van een hardloopschoen is meestal intern verstevigd en geeft daardoor ondersteuning aan de enkels.

Opsomming 2

Efficiënte en aangename schokdemping

Hardloopschoenen bieden een efficiënte schokdemping. Tijdens het hardlopen komt er bij elke landing 2 tot 3 keer je lichaamsgewicht op je onderbenen terecht. Daarom is de demping van schoenen erg belangrijk. De impact van de landing wordt effectief opgevangen zodat je het hardlopen langer kunt volhouden. Elke hardloopschoen heeft zijn eigen, unieke demping. Afhankelijk van je afstand en niveau kan je kiezen voor veel of weinig demping.

Opsomming 3

Persoonlijke ondersteuning

Je kan hardloopschoenen globaal indelen in twee verschillende types. Je hebt neutrale en antipronatiehardloopschoenen. Neutrale hardloopschoenen zijn voor hardlopers met een neutrale voetafwikkeling. Antipronatiehardloopschoenen zijn ontworpen voor overpronerende lopers die wat ondersteuning nodig hebben voor de enkel en knie. De zool van antipronatiehardloopschoenen is vaak verstevigd aan de binnenzijde zodat de enkel niet overmatig naar binnen kan vallen.

De top tien beste hardloopschoenen
10 beste hardloopschoenen
De top tien beste hardloopschoenen
"Bepaal jouw doelstelling voordat je een hardloopschoenen kiest. Als je net begint is stabiliteit en comfort het belangrijkste. Wil je snellere tijden lopen dan raden wij een tempo- of wedstrijdschoen aan."

Daan Glorie – Productexpert

De beste hardloopschoenen

Wat is demping in hardloopschoenen?

Met demping bedoelen we het type foam dat gebruikt wordt in de tussenzool van de hardloopschoen. Er bestaan hardloopschoenen met hele harde foammaterialen en zeer veerkrachtige dempingsmaterialen. Welke demping het beste is hangt onder andere af van je lichaamsgewicht, stabiliteit vanuit je gewrichten, loopervaring en jouw doelstelling. Marathonlopers hebben de voorkeur voor wat meer demping en comfort terwijl een beginner vooral een uitgebalanceerde demping wil hebben. Uitgebalanceerd betekent dat de tussenzool een mooie mix heeft van demping en stabiliteit.

hardloopschoenen voor dameshardloopschoenen voor dames

Wat is offset in hardloopschoenen?

Offset is het verschil in de hoogte van de hiel ten opzichte van de voorvoet. De meeste hardloopschoenen hebben een offset van 8 tot 10 mm. Dit maakt de schoen geschikt voor een grote groep hardlopers. Schoenen met een offset van 6 mm en lager zijn meestal ontworpen voor midden- en voorvoetlopers. Hoe lager de offset, hoe meer je namelijk op je voorvoet gaat lopen. Dat is ten minste de theorie, in de praktijk zijn er enkele uitzonderingen. Haklanders met een korte pas en hoge pasfrequentie hebben namelijk ook vaak baat bij een wat lagere offset.
Als beginnende hardloper kan je het beste kiezen voor een wat hogere offset, omdat deze hardloopschoenen minder impact hebben op de kuitspieren en achillespezen.

De vier categorieën hardloopschoenen

Bepaal jouw doelstelling voordat je de beste hardloopschoenen kiest. Als je net begint is stabiliteit en comfort het belangrijkste. Wil je snellere tijden lopen dan raden wij een tempo- of wedstrijdschoen aan. Deze zijn lichter in gewicht en hebben een veerkrachtige demping voor maximale energieteruggave. Globaal kan je hardloopschoenen in 4 categorieën onderverdelen:

  • Neutraal: dit zijn hardloopschoenen voor hardlopers met een neutrale voetafwikkeling.
  • Antipronatie: hardloopschoenen ontworpen voor de overpronerende hardloper die wat ondersteuning nodig heeft.
  • Tempo: lichtgewicht hardloopschoenen die ideaal te gebruiken zijn voor templopen en intervallen.
  • Wedstrijd: hardloopschoenen met veerkrachtige demping, carbon en innovatieve technieken voor het lopen van persoonlijke records.

De neutrale en antipronatiehardloopschoenen in onderstaande tabel zijn zogenoemde allrounders. Dit betekent dat je deze schoenen kunt dragen tijdens rustige en snelle trainingen. Tempo- en wedstrijdschoenen zijn lichtgewicht en zijn speciaal ontworpen voor het lopen van persoonlijke records.

ASICS

Neutraal
Gel Nimbus
Gel Cumulus

Antipronatie
GT 2000
Gel Kayano

Tempo
Magic Speed
Novablast

Wedstrijd
Metaspeed Sky
Metaspeed Edge

Brooks

Neutraal
Ghost (Max)
Glycerin

Antipronatie
Adrenaline GTS
Glycerin GTS

Tempo
Hyperion Tempo
Hyperion Max

Wedstrijd
Hyperion Elite

Saucony

Neutraal
Ride
Triumph

Antipronatie
Guide
Tempus

Tempo
Kinvara (Pro)
Endorphin Speed

Wedstrijd
Endorphin Elite
Endorphin Pro

HOKA

Neutraal
Clifton
Bondi

Antipronatie
Arahi
Gaviota

Tempo
Mach
Mach X

Wedstrijd
Rocket X
Cielo X

Mizuno

Neutraal
Wave Rider
Wave Sky

Antipronatie
Wave Inspire
Wave Horizon

Tempo
Rebellion Flash
Rebellion Sonic

Wedstrijd
Rebellion Pro

Nike

Neutraal
Pegasus
Vomero

Antipronatie
Structure
Invincible

Tempo
Pegasus Turbo
Streakfly

Wedstrijd
Vaporfly
Alphafly

Salomon

Neutraal
Aero Blaze
Aero Glide

Antipronatie
DRX Blaze

Tempo
Aero Volt

Wedstrijd
Phantasm

Karhu

Neutraal
Fusion

Antipronatie
Ikoni
Synchron

Tempo

Wedstrijd

adidas

Neutraal
Supernova Rise
Supernova Prima

Antipronatie
Supernova Solution

Tempo
Adizero Boston
Adizero SL

Wedstrijd
Adios Pro
Takumi Sen

On

Neutraal
Cloudsurfer
Cloudmonster

Antipronatie
Cloudrunner
Cloudflyer

Tempo
Cloudswift

Wedstrijd
Cloudboom Strike

New Balance

Neutraal
880
1080

Antipronatie
860
Vongo

Tempo
Rebel
SC Pacer

Wedstrijd
SC Elite
SC Trainer

De top 10 hardloopschoenen

Wij zetten de 10 beste hardloopschoenen voor jou in een overzicht. We hebben deze tien onderverdeeld in neutraal en antipronatie. De lijsten zijn willekeurig gerangschikt en bij elk model staat aangegeven waarom deze voor jou geschikt zou zijn.

De top 5 neutrale hardloopschoenen

ASICS Gel Nimbus

ASICS Nimbus 26

De ASICS Gel Nimbus 26 is een betrouwbare neutrale allround hardloopschoen. Al jaren is de Nimbus geliefd onder de lange afstandslopers. Deze hardloopschoenen staan bekend om het geven van een luxe loopgevoel met veel demping. In de hiel is een gel demping geplaatst voor extra veel comfort tijdens de landing. De Nimbus is zowel geschikt voor een beginnende als gevorderde loper door zijn uitstekende demping en stabiliteit.

Offset: 8 mm  Gewicht: 304 gr heren / 262 gr dames

Brooks Ghost 16

De Brooks Ghost 16 zijn hardloopschoenen voor de neutrale loper. Deze geliefde hardloopschoen blijft maar beter worden. De Brooks Ghost 16 heeft meerdere updates gekregen om de schoen nog zachter te maken. De veranderingen zitten voornamelijk in de tussenzool en het bovenwerk. De Ghost 16 is erg geschikt voor haklanders vanwege de hogere offset en aangename demping op de hiel.

Offset: 12 mm  Gewicht: 286 gr heren / 255 gr dames

Nike Pegasus 41

De Nike Air Zoom Pegasus 41 zijn neutrale, allround hardloopschoenen. De ‘Pegasus’ is het oudste model hardloopschoenen van Nike. Tevens één van de populairste. De schoenen zijn ideaal voor je dagelijkse run, maar zijn ook prima te gebruiken tijdens het lopen van een duurloop. Hardlopers die op zoek zijn naar een lichtgewichte schoen kunnen hun hart ophalen bij de Pegasus 41.

Offset: 10 mm  Gewicht: 309 gr heren / 242 gr dames

HOKA Clifton 9

HOKA Clifton 9

De HOKA Clifton 9 zijn neutrale hardloopschoenen. Het nieuwste model van de populaire Clifton is lichter en nog zachter dan zijn voorganger. Al jaren staat de Clifton bekend als de “hardloopschoen met maximale demping” die favoriet is bij vele beginnende en gevorderde hardlopers. Door de lagere offset is de Clifton het meest geschikt voor midden- en voorvoetlopers.

Offset: 5 mm  Gewicht: 248 gr heren / 204 gr dames

New Balance 880v14

New Balance 880v14

De New Balance Fresh Foam X 880v14 zijn neutrale, allround hardloopschoenen. Deze schoen behoort tot de Fresh Foam familie en staat bekend om zijn aangename demping. De schoen is wat lichter en veerkrachtiger geworden dan zijn voorganger door een update van het Fresh Foam X dempingsmateriaal. Of je nu de deur uitgaat voor een korte of lange run, met de 880v14 aan jouw voeten ben je klaar voor elke type hardlooptraining.

Offset: 6 mm  Gewicht: 300 gr heren / 238 gr dames

De Top 5 antipronatiehardloopschoenen

De Top 5 antipronatie
hardloopschoenen

ASICS Kayano 31

De ASICS GEL-Kayano 31 is de schoen die je nodig hebt als je op zoek bent naar een antipronatie allround hardloopschoen met veel demping. Of je nu op pad gaat voor een 5km of een wat langere duurloop; de GEL-KAYANO kan het allemaal. De schoen is geschikt voor zowel beginnende als ervaren lopers.

Offset: 10 mm  Gewicht: 299 gr heren / 270 gr dames

adidas Supernova Solution

adidas Supernova Solution

De Supernova Solution is een allround hardloopschoen die is ontworpen voor de overpronerende hardloper. De Dreamstrike+ tussenzool geeft een gebalanceerde demping met de nodige energieteruggave. Dankzij EnergyRods gemaakt van foam ervaar je een soepele afwikkeling van hiel naar voorvoet, maar met de nodige stabiliteit. Ervaar een nieuw niveau van hardlopen met deze allround hardloopschoen!

Offset: 10 mm  Gewicht: 289 gr heren / 240 gr dames

Brooks Adrenaline 23

Brooks Adrenaline GTS 23

De Brooks Adrenaline GTS 23 zijn hardloopschoenen voor overpronerende lopers. Deze hardloopschoen staat bekend om haar hoge mate van loopcomfort en het luxe instapgevoel. De allround hardloopschoenen bieden ondersteuning voor overpronerende lopers wanneer zij dat nodig hebben, in tegenstelling tot een continue correctie die de meeste antipronatieschoenen geven. De Adrenaline GTS 23 is geschikt voor lopers van alle niveau’s en met name ook haklanders vanwege de hogere offset.

Offset: 12 mm  Gewicht: 289 gr heren / 255 gr dames

Saucony Guide 17

Saucony Guide 17

Of je nu traint voor een marathon of gewoon geniet van een ontspannen rondje hardlopen, de Saucony Guide 17 is de ideale allround hardloopschoen voor de overpronerende loper. Korte of lange runs maken; de Guide doet het allemaal. Dit maakt hem geschikt voor zowel beginners als ervaren hardlopers. Haal het beste uit iedere stap met deze allround hardloopschoen!

Offset: 6 mm  Gewicht: 269 gr heren / 232 gr dames

Mizuno Wave Inspire 20

Mizuno Wave Inspire 20

Kies voor de Mizuno Wave Inspire 20 en ervaar de perfecte combinatie van comfort en prestaties tijdens het hardlopen met deze antipronatie allround hardloopschoen. Deze schoen kan elk tempo aan dat je loopt, of het nu gaat om een run van 5 km op gemiddeld tempo of een lange run. Met de Inspire 20 trek je een veelzijdige en betrouwbare allround hardloopschoen aan.

Offset: 12 mm  Gewicht: 305 gr heren / 245 gr dames

Eindsprint

Wat is de beste hardloopschoen voor jou? Bepaal ten eerste je doel en kijk welke type hardloper je bent. Op onze website kan je de Online Shoe Advisor invullen en zo persoonlijk schoenadvies krijgen. Aan de hand van jouw gegevens en enkele (stabiliteit)testen wordt op basis van je voetprofiel en onze hardloopdatabase de juiste hardloopschoenen gekoppeld aan je profiel. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Heb je nog vragen over hardloopschoenen? Neem dan contact op met een van onze productexperts via onze klantenservice.

Shop hardloopschoenen voor damesShop hardloopschoenen voor heren