Skip to main content
Nieuws

Wat is het meest geschikte thermo-ondergoed om in te hardlopen?

door 24 oktober 2016december 6th, 2017No Comments
Saucony Reflex

Binnenblijven vanwege de lage temperatuur? Niet nodig! Met een laag thermo-ondergoed kun je zelfs in de meest winterse omstandigheden hardlopen zonder dat je last krijgt van de kou. Maar welk thermo-ondergoed kun je het beste kiezen?. All4running-medewerkster Margon Groen zette de verschillende soorten op een rij.

Baby, it’s cold outside! Onze trainingen gaan door, want zeg nou zelf: een beetje kou houdt ons toch niet tegen?! Met deze dalende temperaturen wordt het belang van goede hardloopkleding steeds groter. Door de juiste lagen en materialen te dragen, zul je van de kou zo min mogelijk last hebben. Zoals altijd begint alles bij de eerste laag: het thermo-ondergoed. Maar waar is het goed voor en wat zijn nu eigenlijk de verschillen?

Functioneel materiaal

Voor we verder gaan is het belangrijk te weten hoe goede hardloopkleding in elkaar zit. Functionele hardloopkleding wordt gemaakt van ademend, vochtopnemend en -afdrijvend materiaal. Hierdoor blijf je zelf op temperatuur en droog. Niet-functionele materialen, zoals bijvoorbeeld katoen, nemen het transpiratievocht op en houdt het bij zich. Duidelijk voorbeeld hiervan is de theedoek na de afwas. Deze wordt zwaar en nat, en het duurt erg lang voordat de theedoek weer droog is. Wanneer je dit draagt als kleding zul je sneller afkoelen en wordt de kans op blessures vergroot.

Thermo-ondergoed, de naam zegt het al, draag je direct op de huid. Zo komt de kleding het beste tot zijn recht. Dit is ook de reden dat de shirts goed aansluitend gedragen dienen te worden. Uiteraard moet het wel prettig aanvoelen!

Odlo thermo-ondergoed

Verschillende soorten thermo-ondergoed

Er zijn verschillende soorten thermo-ondergoed. Zo heb je singlets, t-shirts, longsleeves, slips en boxershorts. Daarnaast wordt er een verschil gemaakt tussen verschillende sporten en de verschillende seizoenen. De categorie thermokleding die geschikt is wordt bepaald door de temperatuur en de mate van intensiteit; hoe passiever de activiteit, hoe warmer het thermo-ondergoed moet zijn. Zo wordt de “warm” lijn geadviseerd voor wintersport, maar bijvoorbeeld ook voor wandelen in de winter.

Voor hardlopen in de winter adviseren we niet de warmste lijn, maar die daaronder. Bij Odlo is dit de Evolution Light, bij Craft de Be Active Comfort en Falke noemt het Running Athletic. Binnen deze lijnen kun je zelf variëren met het soort shirt dat je draagt. Over het algemeen zien we dames kiezen voor een thermo longsleeve, terwijl veel mannen liever een thermo t-shirt dragen.

Craft thermo-ondergoed

Combineren van thermo-ondergoed

Leuk hoor, al die verschillende soorten en technieken, maar hoe combineer ik het nu eigenlijk? Om warm te blijven werk je met verschillende laagjes. Uiteraard is dit afhankelijk van de temperatuur, maar ook hoe snel jij het koud hebt. Hieronder een klein overzichtje voor de winter, uiteraard zelf aan te passen. Houdt hierbij ook de wind in de gaten; hoe meer wind, des te belangrijker het jasje.

Kouder dan 10 graden
Mannen:
• Lange tight
• Thermo t-shirt
• Longsleeve
• Eventueel: jack
OF
• Lange tight
• Thermo longsleeve
• T-shirt
• Eventueel: jack

Vrouwen:
• Lange wintertight
• Thermo longsleeve,
• Longsleeve of t-shirt
• Jack

Let er goed op dat alle lagen die je draagt functioneel zijn. Je kunt nog zo’n goed ondershirt hebben, zodra je een niet functionele laag onder of over deze kleding draagt, valt de werking weg. Dat zou zonde zijn!

Bekijk thermo-ondergoed