Skip to main content
Hardlopen in warm weer, tips en trucs
Luchtige hardloopkleding bij warm weer

Advies

Hardlopen met warm weer

Het warme weer komt eraan. De zomers worden steeds warmer en dus is het extra belangrijk om na te denken hoe je gaat hardlopen in de hitte. Welke kleding trek je aan? Waar moet je rekening mee houden? In dit blog geven wij jou 10 tips zodat je veilig en met meer plezier in de zomer kan hardlopen. Geniet van het zonnetje, maar wees ook goed voorbereid.

Hardlopen in de hitte

1otips voor hardlopen bij hoge temperaturen

Opsomming 1

Draag een petje of Buff

Een petje is bijna onmisbaar als je gaat hardlopen in het zonnetje. Het zorgt ervoor dat de zon uit je ogen blijft waardoor je beter zicht hebt op het verkeer of de mooie natuur. Een bijkomend voordeel is dat het petje zweet kan opnemen zodat dit niet in je ogen komt. Bij extra warme temperaturen kan je het petje onder een koude kraan nat maken voor optimale verkoeling. Als je het vervelend vindt om met een klep te lopen kun je ook kiezen voor een hoofdband om het zweet uit je gezicht te houden.

Bekijk hoofdaccessoires
Opsomming 2

Neem voldoende drinken mee

Hoe warmer het weer, hoe meer je gaat zweten. Zorg er daarom voor dat je voldoende drinken meeneemt. Als het erg warm is dan is het beter om al te drinken voordat je dorst krijgt. Neem water of sportdrank mee met bijvoorbeeld een flesjesgordel (de Nathan Trail Mix Plus 3), doe een soft flask in een belt (Compressport Free Belt en Salomon Soft Flask) of gebruik een drinkvest (Salomon Active Skin 4 Set).

Bekijk draagaccessoires
Opsomming 3

Draag luchtige kleding

Een goede zomeroutfit helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren. Echte zomerkledingitems zijn bijvoorbeeld singlets, 2-in-1 shorts, korte tights en shirts met korte mouwen. Het mesh van zomerkleding is vaak extra dun en voelt lichtgewicht aan. Dankzij het goed ademende vermogen en de zweetafvoerende materialen blijft je lichaam droog en comfortabel. Vergeet ook zeker niet functioneel sportondergoed om schuurplekken te voorkomen. Meer weten? Lees ons blog over hardloopkleding in de zomer.

Shop luchtige hardloopkleding
Hardlooppetje bij warm weer
Luchtige hardloopkleding bij warm weer
Hardlooppetje bij warm weer
"Het is misschien een cliché, maar de meeste clichés zijn wel waar. Pas je training aan als het een warme dag is.”

Daan Glorie – Productexpert

Hardlopen in warm weer
Opsomming 4

Neem een pinpas mee om wat te kopen onderweg

Mocht je toch langer onderweg zijn dan vooraf gepland, is het handig om een pinpas mee te nemen. Daardoor kan je bij een tankstation nog een flesje water halen of een sportreep. Plan vooraf je lange duurloop langs tankstations, supermarkten of andere winkels zodat je altijd nog wat kan halen bij een noodgeval.

Opsomming 5

Draag een zonnebril

Een zonnebril filtert de straling van de zon en beschermt je ogen. Als de zonnekracht zo sterk is dat je je huid moet insmeren om niet te verbranden, kan de zon ook schade toe brengen aan het oog. De zonnebrillen van Goodr zijn stijlvol, budgetvriendelijk en zeer lichtgewicht. Dankzij een speciale vormgeving en gripcoating blijven de Goodr zonnebrillen altijd goed zitten. Zoek je naar een meer geavanceerde hardloopzonnebril? Dan raden wij het merk Julbo aan die een brede collectie lichtgewicht zonnebrillen voor hardlopen heeft. Lees alles over hardloopzonnebrillen in ons speciale blog.

Shop hardloopzonnebrillen
Opsomming 6

Loop heel vroeg in de ochtend of juist wat later op de avond

In de zomer is het al gauw te warm om buiten te sporten. Houd dus rekening met het tijdstip om te trainen. In de ochtend of wat later op de avond is de temperatuur lager dan midden op de dag. Dat komt onder andere doordat de zon in de middag op zijn hoogste punt staat. Vaak is in de middag daardoor de zonkracht veel hoger, waardoor je eerder verhit raakt of je huid sneller verbrandt.

Opsomming 7

Pas je training aan

Het is misschien een cliché, maar de meeste clichés zijn wel waar. Pas je training aan als het een warme dag is. Denk hierbij aan het aanpassen van je tempo. Loop bijvoorbeeld in marathontempo in plaats van je 10 km snelheid. Neem wandelpauzes bij het lopen van intervallen of kies bewust voor een langere drinkstop tijdens je duurloop. Onthoud dat de training maar een training is. Het gaat niet om de eindtijd of het resultaat, maar meer om het genieten en het proces.

Opsomming 8

Smeer jezelf goed in

Als de zon schijnt word je huid blootgesteld aan UV-stralen. Deze kunnen huidschade aanrichten en het risico op huidkanker vergroten. Smeer jezelf ook vaker per dag in, want er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermt als je je ’s ochtends hebt ingesmeerd.

Opsomming 9

Denk om elektrolyten

Elektrolyten zijn essentiële mineralen die zorgen voor de juiste vochtbalans in het lichaam. Als je drinkt zal het vocht niet willekeurig zijn weg vinden. De elektrolyten zorgen voor het transporteren van voedingsstoffen en vocht naar de juiste plekken in het lichaam. Voorbeelden van elektrolyten zijn natrium, kalium en magnesium. Je kunt ze uit gewone voeding halen (zoals groente en fruit) maar ook uit sportdrank zoals de SIS Go Hydro Tablet. Dit is een buisje van 20 tabletten die onder andere zout, calcium en magnesium bevatten. Los een tablet op in een bidon van 500 ml en drink dit bijvoorbeeld tijdens of na je training om goed te hydrateren en aan te vullen. Let op dat dit geen sportdrank is die veel extra energie geeft.

Shop sportvoeding
Opsomming 10

Kies voor een route in het bos

Hardlopen in het bos is niet alleen leuk, maar ook heel functioneel in de zomer. Doordat je in de schaduw loopt is het een stuk koeler, waardoor je beter kunt trainen. In het bos vind je vaak gepeilde en gekleurde routes die je kan volgen. Daardoor hoef je niet na te denken over de afstand en de route. Je volgt gewoon de pijltjes en kan de training korter maken door bijvoorbeeld maar één rondje te lopen in plaats van twee of drie. Of zet je bidon neer op een boomstam of bankje waardoor je elke ronde even kan drinken.

Eindsprint

Uiteraard is de zomer ook het ideale moment om te genieten van een verdiende vakantie. Neem even wat hardlooprust of ga een periode wat minder fanatiek trainen. Daardoor kan je lichaam herstellen en opladen voor de volgende trainingsperiode. Neem je hardloopschoenen gerust mee op vakantie, maar voel je niet verplicht om te gaan lopen. Ga vooral hardlopen als je zin hebt. Je bent je conditie niet zo snel kwijt, dus maak je daar niet druk om. Geniet van de zon, wees voorbereid als je gaat hardlopen en ga met nieuwe energie het najaar in!

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze productexperts via onze klantenservice.