Skip to main content
Top tien beste Trailschoenen
Top tien trailschoenen

Trailrunning  > Wat is trailrunning?

Wat is trailrunning?

Trailrunning is misschien wel de mooiste manier van hardlopen die er bestaat. In de natuur, klimmen over heuvels, lopen door de blubber en slalommen door het hoge gras. Het hardlopen op onverharde paden is populairder dan ooit. Maar hoe begin je nu met trailrunning? Welke materialen heb je nodig? En heb je dan echt specifieke trailschoenen nodig?

Stel je eens voor. Je loopt door het bos in hartje zomer en ziet de zon stralen door de bomen. Als je verder loopt zie je een mooie zandheuvel en daar maak je een sprintje tot de top. Boven op de heuvel is de beloning voor dat harde werken. Een prachtig uitzicht op de vogels, bomen en paden. Het voelt even alsof je zelf een vogel bent. Zo vrij als een vogel. Je hebt overzicht en krijgt nieuwe inzichten. Heel even heb je geen afleiding, geen verplichtingen en stress. Je bent werkelijk vrij. Een prachtig gevoel dat je hebt bereikt dankzij het lopen in de natuur.

In deze blog vertellen wij jou alles over trailrunning zodat jij ook de eerste stappen kunt zetten in deze fantastische tak van hardlopen.

Shop trailrunningartikelen
All4running trail

7meest gestelde vragen over trailrunning

Opsomming 1

Wat is trailrunning?

Trailrunning is het hardlopen op onverharde paden. Dit kan hardlopen in een bos bij jou in de omgeving zijn tot hardlopen in de hoge bergen in Zwitserland. De essentie is dat je gaat hardlopen in de natuur in plaats van op de weg, asfalt en klinkers. Veel hardlopers vinden het hardlopen op trails veel leuker omdat het hun associeert met avontuur, je minder op tijd focust en de uitdaging aangaat met de elementen.

Opsomming 2

Waarom is trailrunning zo leuk?

Trailrunning voelt aan als een soort mini-avontuur. Je gaat hardlopen op nieuwe plekken en paden, weet niet waar je uitkomt en hebt prachtige uitzichten zodra je een beklimming hebt overwonnen. De beklimming wordt vervolgens beloond met een fantastische afdaling op volle snelheid. Onze collega Daan vertelt over een van zijn trailrunningavonturen:

“Op de zondag loop ik altijd een lange duurloop. Soms in voorbereiding op een marathon, maar vaak ook voor het plezier. Zo ging ik een keer met collega Lisanne trailen in Schoorl. Lisanne geeft vaak training in Schoorl en kent daar de paden heel erg goed. We liepen een prachtige route beginnend bij het Klimduin. Dit is een geweldig steile zandhelling waardoor je hartslag meteen door het dak gaat. Vervolgens liepen we op nieuwe paden naar het strand van Hargen. Eenmaal op het strand stelde Lisanne voor om de schoenen uit te trekken en even te pootje paden in de Noordzee. Een heerlijke verfrissing zo halverwege de run. Normaal stop ik nooit tijdens een lange duurloop, maar dit was een fijne onderbreking. Na de dip in de zee beklommen wij tot slot de lange trappen bij het bezoekerscentrum. Dit was een van mijn leukste, mooiste en meest avontuurlijkste runs ooit!”

Top tien trailschoenen
New Balance Trail More v3 dames trailschoenen
Top tien trailschoenen
"Trailrunning voelt aan als een soort mini-avontuur. Je gaat hardlopen op nieuwe plekken en paden, weet niet waar je uitkomt en hebt prachtige uitzichten zodra je een beklimming hebt overwonnen.”

Daan Glorie – Productexpert

Top tien beste trailschoenen 2023
Opsomming 3

Heb je als beginner echt trailschoenen nodig?

Als je gaat beginnen met trailrunning kan je prima met wegschoenen door de bossen, duinen en over het strand hardlopen. De meeste trails in Nederland zijn niet al te technisch qua hoogteprofiel of moeilijk begaanbare paden. Ga je echter veel hoogtemeters maken en hardlopen op technisch terrein (blubber, rotsen en stenen) dan zijn trailschoenen echt aan te raden voor een betere grip en stabiliteit.

Opsomming 4

Wat is het verschil tussen wegschoenen en trailschoenen?

Trailschoenen zijn vaak iets zwaarder en steviger ten opzichte van gewone hardloopschoenen voor op de weg. Daarnaast hebben deze schoenen een bepaald noppenprofiel voor extra stabiliteit en grip. Afhankelijk van het type trailrun dat je gaat doen is er een specifieke trailschoen voor jou. Ben je van plan om een korte afstand te lopen in de blubber? Of ga je juist voor een lange afstand met veel hoogtemeters? Bij de volgende vraag gaan wij dieper in op onze collectie trailschoenen.

Opsomming 5

Waar moet je op letten als je trailrunningschoenen aanschaft?

Net zoals hardloopschoenen voor op de weg verschillen trailschoenen in ondersteuning, stabiliteit en demping. Lees ook ons blog over de top 10 beste trailschoenen. In het kort zijn er vier verschillende categorieën:

Bekijk alle trailschoenen
Opsomming 6

Kan je met trailschoenen ook op de weg hardlopen?

De meeste trailschoenen zijn niet geschikt voor het hardlopen op de weg. Dat komt doordat veel trailschoenen noppen en weinig demping hebben. Daardoor zal je hardere klappen krijgen op asfalt en de noppen zullen daardoor relatief snel slijten.
Alleen hybride trailschoenen zijn geschikt voor het lopen op de weg, omdat deze schoenen wat meer demping hebben en minder grove noppen. Enkele voorbeelden van hybride trailschoenen zijn:

Opsomming 7

Wat heb je nodig voor trailrunning?

Naast specifieke trailschoenen is het goed om na te denken over specifieke producten voor trailrunning. Zo bestaat er een Nike Trailcollectie met een groot scala van hardloopschoenen, kleding en accessoires voor trailrunning. Lees meer hierover in ons blog over Nike Trail. Hierbij een overzicht van producten die handig zijn voor trailrunning.

 • Trailvest
  Een vest waarin een waterzak past zodat je 1,5 tot 3 liter water mee kunt nemen. Er bestaan verschillende soorten vesten, namelijk: met waterzak, met flesjes, lichtgewicht en gericht op korte trails maar ook vesten met heel veel opbergmogelijkheden. Lees ook ons blog over de top 5 rugzakken.
 • Waterflesjes zoals soft flasks
  Dit zijn compacte en opvouwbare waterflesjes zodat je drinken mee kunt nemen. Vaak passen soft flasks ook in rugzakken zodat je nog meer drinken kan meedragen.
 • Speedcup
  Dit is een siliconen drinkbeker. Bij sommige wedstrijden zijn plastics bekers verboden vanwege het milieu en moet je je eigen drinkbeker meenemen.
 • Trailkleding
  Denk bijvoorbeeld aan een waterdicht hardjoopjack zodat je droog blijft tijdens korte en lange trailruns.
 • Horloges met navigatie
  De Polar Grit X is uitgerust met een navigatiefunctie. Zo kan je een mooie route opslaan en volgen op dit horloge. Een handige tool waarmee je nieuwe paden kunt ontdekken.
Shop drinksystemen en bidonsShop trail- en hardloopkleding

Meer weten?

Bij All4running vind je een groot aanbod aan trailschoenen, speciale kleding en accessoires. Wil je meer weten over specifieke collecties voor trailrunning? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze hardloopexperts helpen je graag verder bij het selecteren van de juiste trailschoenen of het vinden van het beste hardloopjack.