Skip to main content

Een goede sport-BH is net zo essentieel als je hardloopschoenen. Zo’n sport-BH is ontwikkeld om je borsten te ondersteunen tijdens het uitvoeren van diverse sporten. Maar biedt een reguliere sport-BH de juiste steun tijdens het hardlopen? Brooks introduceerde begin februari een nieuw soort BH, die speciaal is ontworpen voor hardloopsters: de Run Bra. Bij All4running hielden we zelf een onderzoekje. Onze dames hebben de Run Bras namelijk alvast voor je getest. In deze blog delen we onze bevindingen, geven we je een aantal tips en duiken we in de onderzoeksresultaten van Brooks.

Shop je Run Bra hier

Wist je dat vrouwen die de verkeerde sport-BH dragen langzamer lopen? Brooks werkte samen met experts van de Universiteit van Portsmouth, Engeland. Zij constateerden dat vrouwen bij het dragen van de verkeerde sport-BH zo’n 4 cm per stap verliezen. Dit heeft te maken met de maten van ondersteuning die een sport-BH je moet geven. Een ‘verkeerde’ BH zorgt voor mindere controle van de beweging die de borsten maken tijdens het hardlopen. En dat kan dus tegen je werken.

The hidden mile

4 cm per stap verliezen klinkt wellicht als niet zo veel. Maar op de marathonafstand is dit al gauw 1,5 km die je extra loopt. Met de nieuw ontwikkelde Run Bra wilt Brooks het lopen van de zogenoemde ‘Hidden Mile’ voorgoed beëindigen. De Run Bra is ontworpen om te voldoen aan de impact die het hardlopen heeft op het vrouwelijk lichaam en dus de borsten. De BH’s verminderen borstbeweging en bieden comfort in een breed scala aan maten. Bij All4running is de Brooks Run Bra te verkrijgen in een aantal modellen: de Scoopback, Crossback en Racerback. Wij hebben de Crossback en de Racerback getest.

Brooks Run Bra
Brooks Run Bra

Sports Bra Run Bra

Toen wij met Brooks in contact waren over de testmodellen, adviseerde zij ons de modellen te selecteren op basis van je cupmaat. Waarom? Omdat uit hetzelfde onderzoek als de Hidden Mile bleek dat vrouwen met een grotere cupmaat (vanaf D) voorkeur hadden voor het Racerback-model. Daarom kozen wij ervoor om de collega’s met cupmaat A tot en met C een Crossback BH te geven en de dames met maat D of groter een Racerback BH. Toevallig draag ik zelf cupmaat D en heb ik voor de vergelijking zowel een Crossback als de Racerback aangetrokken. Ik merkte al gauw dat de Crossback te strak was voor mij. Ik kreeg hem met moeite aan en het voelde niet comfortabel. Ik kan het advies van Brooks daarom beamen.

Vrouwelijk gevoel

Alle modellen uit de Brooks Dare Run Bra-collectie beschikken over voorgevormde cups. Dit werd bij onze testers goed opgevangen. “Zonder voorgevormde cups voel ik mij toch minder lekker. Ik heb al geen grote cup-maat en de meeste sport-BH’s geven mij het gevoel dat het platgedrukt wordt, dan blijft echt niks van over.” Een andere collega vertelde dat de voorgevormde cups in de Run Bra net dat beetje vrouwelijkheid teruggeven, die je met veel sport-BH’s kwijtraakt. Een voorgevormde cup oogt niet alleen mooi, het heeft ook een functionele werking. Voorgevormde cups bieden comfort dankzij de lichte padding en geven gerichte ondersteuning. Zo houdt de BH de borsten op hun plaats tijdens het hardlopen.

Brooks Run Bra

True to size?
Het dragen van de juiste maat is van groot belang als je wilt dat je sport-BH de juiste ondersteuning geeft. Bij ons ontstonden er een aantal vragen omtrent de maatvoering van de Run Bras. De Crossback BH is namelijk te verkrijgen in cupmaat A/B en maat C/D. Dus de dames met cupmaat A of B ontvingen een A/B en de dames met cupmaat C ontvingen een C/D. Zoals al eerder genoemd is, hebben we op advies van Brooks de dames met een maat D of groter de Dare Racerback gegeven. Deze BH is verkrijgbaar in de maatvoering zoals we hem kennen; 70D, 75D, 80D etc. Dit bleek tijdens de testfase ook de juiste keuze te zijn geweest omdat de maten goed zaten. Van de 14 testers droegen er 10 de Crossback en 4 de Racerback. Van de Crossback-groep kan worden gezegd dat de maten niet geheel ‘true to size’ vallen. Omdat de cupmaten zijn gecombineerd viel de BH bij veel van de dames net iets te groot of te klein. Mijn advies? Kom je BH even passen in een van onze winkels om er zeker van te zijn dat je de juiste maat meeneemt. Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met onze klantenservice.

No worries!

Opvallend bij ons onderzoek was dat de meeste vrouwen die de Dare Crossback droegen, aangaven dat de BH niet geheel aansloot onder de oksels. Dit werd gelukkig niet als onprettig ervaren tijdens het hardlopen. De Crossback Bra van Brooks is een prachtige hardloop-BH. Omdat de BH bijna naadloos is, geen sluitingen of verstelbare bandjes bevat, voelt het bijna als een tweede huid. Collega’s die wel tevreden waren over de maat van hun BH zeiden “het is zonder twijfel de meest comfortabele sport BH die ik ooit heb aangehad!” Een nadeel van de BH die je als pullover aantrek, is dat je de BH niet zelf kan verstellen. Gelukkig bestaat de Dare-collectie uit meerdere modellen en kun je ook kiezen voor de Scoopback of Racerback. Deze kun je, als ze niet meteen goed zitten, zelf verstellen. Collega’s die de Racerback droegen waren allemaal zeer tevreden.

Brooks Run Bra
Brooks Run Bra

De conclusie

Ondanks dat de maten niet bij iedereen goed zaten, waren alle dames zeer te spreken over de Run Bras. De eerste indrukken waren goed, de stof van de BH’s voelde prettig aan en beide BH’s waren gemakkelijk aan en uit te trekken. Bij de Racerback zit de sluiting aan de achterkant en trek je de BH ook over je hoofd aan. “In het begin was dit even uitzoeken hoe je dit het beste kon doen, maar je went er snel genoeg aan”. Onze vrouwen lopen gemiddeld 2 keer per week hard en doen zowel aan snelle trainingen (interval, fartlek) als aan hardlopen op (ongeveer) 1 tempo. De Racerback en Crossback Bra geven bij beide soorten trainingen voldoende steun. Enkelingen ervoeren dit anders, maar de mate van steun blijft natuurijk een persoonlijk gevoel.

Nieuw

Brooks Dare Racerback

Overzicht

Brooks Run Bra
Shop de Racerback
Shop nu

Brooks Dare Crossback

Overzicht

Brooks Run Bra
Shop de Crossback
Zie ook

Alle Brooks Dare Run Bras

Overzicht

Shop de Dare-collectie