adidas x All4running

Road To Berlin

BMW BERLIN MARATHON

Hoe bereiden 3 verschillende lopers zich voor op dit unieke evenement?

Zondag 25 september 2022 klinkt het startschot van de BMW Berlin Marathon. In de Road To Berlin volgen wij 3 atleten, Amsterdammers en vrienden in hun voorbereidingen.

COUNTDOWN TO BERLIN

2022/09/25 09:01:00

KLAAS BOOMSMA

Hij wil een persoonlijk record lopen in Berlijn. Dat betekent dat Klaas Boomsma (48) onder de 2:56 uur moet duiken in de Duitse hoofdstad. Moet kunnen, vindt hij. Zeker nu hij op vermogen traint, met de Stride. Die vertelt hem precies welk tempo hij moet en kan lopen. ‘Afhankelijk van de omstandigheden weet ik of het ook zal uitpakken als voorspeld. Vermogen geeft aan wat mogelijk is, in tegenstelling tot lopen op hartslag en tempo – die geven juist aan waar je grens ligt.’ Afijn, hier kun je het lang of kort over hebben, maar feit is dat je gewoon keihard moet trainen en flink moet doorlopen op die 42 kilometer om wat voor mooi PR dan ook te kunnen verbeteren.

HERMAN LEEMAN

‘Alles onder de 2:40 uur is mooi meegenomen’, zegt Herman Leeman. Hij maakt zich klaar voor zijn laatste weken van de voorbereiding op de marathon van Berlijn. Je zou hem een laatbloeier kunnen noemen, met zijn 53 lentes. Maar als marathonloper is hij nog jong, want hij liep pas vijf jaar geleden zijn eerste 42 kilometer. ‘Ik ga kijken hoe ik me voel op de dag van de wedstrijd. Net als in een schaakspel, moet je weten wanneer je moet schakelen. Het is mooi als je je snelheid niet te vroeg verspeelt en je de laatste zeven kilometer nog wat over hebt’, weet hij. ‘Ik ben 53, dus ik moet slim lopen’, zo redeneert de Amsterdammer. ‘Ik ben een diesel; als het goed is heb ik de tweede helft nog wat over.’

YOSHI GROEN

Voor Yoshi Groen (31) is de marathon van Berlijn een middel, geen doel. Hij focust zich op de TCS Amsterdam Marathon en maakt van de 42 kilometer door Berlijn een laatste, lange duurloop. De crux voor hem is holding his horses, zijn kruit niet verschieten en kortom zich rustig zien te houden en er, zoals hij zelf zegt, niet als een jong kalf vandoor te gaan na de start. Wie Yoshi een beetje kent, snapt hier de uitdaging van. ‘Ik ga achterin het startvak staan en ik ga voor het eerst in mijn leven proberen een negatieve split te lopen.’

De juiste marathon gear

Wedstrijdgerichte marathonlopers bezitten vaak drie paar schoenen. Een stabiele, goed dempende schoen voor lange duurlopen op onverharde wegen, een goed dempende schoen voor alle duurlopen op de weg en een lichter, stabiel model voor snelheidstrainingen en wedstrijden.

De adidas-collectie hardloopschoenen kun je opdelen in twee categorieën:

Training

adidas hardloopschoenen voor trainingen

Ultraboost 22
De perfecte balans tussen gewicht, demping en responsiviteit.

Demping

100%

Directheid

30%
Shop nu

SolarGlide 5
Less is more, de SolarGlide 5 is een betrouwbare, fijne hardloopschoen.

Demping

80%

Directheid

40%
Shop nu

Adistar CS
De Adistar CS helpt lopers te begeleiden, beschermen en te ondersteunen.

Demping

70%

Directheid

30%
Shop nu

Racing

adidas hardloopschoenen voor race day

Adizero Adios Pro 3
De snelle wedstrijdschoenen met carbon en het responsieve LightstrikePro-foam

Demping

80%

Directheid

80%
Shop nu

Prime X
Deze schoenen zorgen voor optimaal comfort, zelfvertrouwen en stabiliteit.

Demping

100%

Directheid

100%
Shop nu

Boston 11
Voor je snelle duurtrainingen,  intervallen en wedstrijden

Demping

80%

Directheid

70%
Shop nu