Skip to main content
Marathon Berlijn

Marathon

Alles over de marathon

De marathon is een magische afstand en voor veel hardlopers een éénmalige uitdaging. Wij informeren, inspireren en motiveren jou om de marathon te lopen met relevante artikelen en thema’s. Waarom ga jij een marathon lopen? Loop je voor de uitdaging of heb je een extra drive om de marathon te lopen voor het goede doel? Hoe dan ook, zorg ervoor dat je goed voorbereid aan de start verschijnt. De meeste hardlopers trainen 3 tot 6 maanden voor de marathon. Je moet echter wel al een halve marathon in de benen hebben, voordat je begint met een marathonvoorbereiding.

Lees meer
“Een marathon is 42 kilometer en 195 meter lang. Het wordt ook wel gezien als het koningsnummer van de loopsport, aangezien het zo’n grote afstand is.”

Daan Glorie – Productexpert

Marathon Zijbalk

Wat is een marathon?

Een marathon is 42 kilometer en 195 meter lang. Het wordt ook wel gezien als het koningsnummer van de loopsport, aangezien het zo’n grote afstand is. Waarom is de marathon 42,195 km? Dan duiken we de geschiedenisboeken in en zien dat het is ontstaan in Griekenland. In het stadje Marathon was een belangrijke veldslag waarbij de Grieken de Perzen versloegen. De boodschapper Pheidippides liep 42 km van Marathon naar Athene om het goede nieuws te brengen. Bij de Olympische Spelen in Londen 1908 werd de marathon gehouden van Windsor Castle tot de finish bij de koninklijke tribunes in het White City Stadion. Deze afstand was precies 42 km en 195 meter. Sindsdien is dit de officiële marathonafstand.

Het lopen van een marathon

Als jij een marathon wil lopen, dan begint het met een goede voorbereiding. Bouw langzaam je lange duurlopen op, test je schoenen en maak een wedstrijdplan. Zo is niet alleen de kans op succes groter, maar kan je ook meer genieten tijdens de wedstrijd. Wil je meer weten over het lopen van een marathon? Lees dan ons blog boordevol tips and tricks.

De grootste marathons ter wereld: de “Major 6”

De “Major 6” zijn de 6 grootste marathon ter wereld en als je deze hebt gelopen ontvang je een unieke gepersonaliseerde “Six Star Medaille”. De Major 6 marathons zijn: Tokyo, Londen, Boston, Berlijn, Chicago en New York. Het is niet makkelijk om aan deze marathons mee te doen, want soms moet je meedoen aan een loting voor een startbewijs. Bovendien gelden voor de Boston Marathon strenge kwalificatie-eisen per leeftijdscategorie. Deze marathons onderscheiden zich door hun unieke parcours, grote deelnemersaantallen en prachtige sfeer door de vele toeschouwers langs de kant van de weg. Bovendien kan je het lopen van de marathon combineren met een vakantie dankzij deze inspirerende en historische steden.

De grootste marathons van Nederland: Amsterdam & Rotterdam

Amsterdam Marathon

De Amsterdam Marathon is een van de grootste hardloopevenementen in Nederland. Ruim 20.000 deelnemers staan aan de start van deze iconische marathon met start en finish in het Olympisch Stadion. Hoe zet je een topprestatie neer in Amsterdam? Wat zijn de kenmerken van het parcours en welke schoenen kies je? Je leest het allemaal in dit blog over de Amsterdam Marathon.

Rotterdam Marathon

“De Mooiste Marathon” van Nederland. Althans, dat is wat de organisatie claimt. Met een start bij de Erasmusbrug, een prachtige route door het Kralingse Bos en een iconische finish op de Coolsingel is dit jaarlijks een marathon waar veel hardlopers naar uitkijken. Dit snelle parcours trekt hardlopers wereldwijd en veel lopers waarderen de enthousiaste aanmoedigingen langs de kant. Wil je onze tips en tricks weten over deze marathon? Lees dan ons expert blog over de marathon van Rotterdam.

Rotterdam marathon

Meer weten over marathons?

Wil je meer weten over trainen voor de marathon en trainingsschema’s? Ontdek dan onze pagina’s met hardloopschema’s voor de marathon, tips over sportvoeding en specifieke inzichten over hardloopkleding en accessoires voor de marathon.