Skip to main content
Tien tips voor het lopen van een martathon
Tien tips voor het lopen van een martathon

Training en herstel  >  Hardlopen in warm weer

Drinken Stride Adidas

Hardlopen in warm weer

Het warme weer komt eraan. De zomers worden steeds warmer en dus is het extra belangrijk om na te denken hoe je gaat hardlopen in de hitte. Welke kleding trek je aan? Waar moet je rekening mee houden? In dit blog behandelen we het allemaal zodat jij veilig en verantwoord kan hardlopen in de warme zomer.

Shop hardloopkleding voor de zomerShop accessoires voor de zomer

4zaken om rekening mee te houden in warm weer

Opsomming 1

Trek luchtige kleding aan

Hoe warmer het buiten is, hoe moeilijker je jouw warmte kwijt kunt raken. En je produceert nogal wat warmte tijdens het lopen. Kies daarom voor kleding met een hoog ademend vermogen en een lossere pasvorm.

Opsomming 2

Zorg ervoor dat je voldoende drinkt

In de warmte zweet je ook meer dan normaal, omdat je lichaam probeert om op die manier af te koelen. Het is wel heel belangrijk om je vochtbalans goed op peil te houden, anders is dit slecht voor je prestaties én zelfs je gezondheid

Opsomming 3

Bescherm jezelf tegen de zon

In het warme weer kan de zonkracht ook erg sterk zijn. Om jezelf te beschermen tegen de invloed hiervan is het belangrijk om de zon zo veel mogelijk uit je gezicht te houden met bijvoorbeeld een petje of een zonnebril.

Opsomming 4

Pas je training aan

Je kunt er niet vanuit gaan dat je in de warmte net zo goed kunt presteren als bij normale temperaturen. Daarom is het verstandig om je training aan te passen aan de omstandigheden. Onze experts geven jou de beste tips.

Hardlooppetje bij warm weer
Drinksystemen all4running
“In de warmte zweet je ook meer dan normaal, omdat je lichaam probeert om op die manier af te koelen. Het is wel heel belangrijk om je vochtbalans goed op peil te houden, anders is dit slecht voor je prestaties én zelfs je gezondheid.”

Daan Glorie – Productexpert

Marathon Tips and Trics

Luchtige hardloopkleding voor warm weer

T-shirts & singlets

Het bovenlijf kun je koel en luchtig houden door kleding te dragen die vocht snel afvoert en luchtdoorlatend is. Zowel t-shirts als singlets bevatten vaak panelen van mesh, een stof die zorgt voor extra ventilatie. Deze panelen zitten bijvoorbeeld onder de oksels en kun je herkennen aan de minuscule gaatjes in de stof. >Vaak is kleding wat speciaal is gemaakt voor wedstrijden ook al heel ademend, zoals de Nike Aeroswift-collectie.

Daarnaast gebruiken de meeste merken bij het maken van bovenkleding technieken en stoffen die vocht gemakkelijk afvoeren. Bij het aanschaffen van nieuwe hardloopkleding is het raadzaam om in de productomschrijving te checken welke stoffen en technieken zijn gebruikt: zo kom je erachter of een kledingstuk gemaakt is om je koel te houden.

Shop t-shirts & singlets

Shorts & korte tights

Wat broeken betreft is er bij warme temperaturen voor ieder wat wils. Als je het zo luchtig mogelijk wilt houden, kies dan voor een losvallende short. Vind je het prettig om een aansluitend broekje te dragen, dankun je kiezen uit korte tights in verschillende lengtematen. De meeste van deze korte tights zijn van vochtafvoerende stoffen gemaakt en hebben naden die zo min mogelijk schuren.

Er is ook nog de keuze uit 2-in-1 shorts. Deze bestaan uit een losvallend broekje met daaronder een strakke, korte tight van een vaak wat dunnere stof. In een 2-in-1 short kun je vrij bewegen en ervaar je het comfort van een tight, maar ben je net iets meer bedekt dan wanneer je alleen een korte tight draagt.

De favoriet van Menno:

Nike Aeroswift 2 Inch Short
“Bij het lopen in de hitte heb ik eigenlijk het liefst zo min mogelijk kleren aan, zonder dat anderen er aanstoot aan nemen. Een splitshort als deze van Nike is dan ideaal, want hij is kort, heeft veel bewegingsruimte en is lekker luchtig.”

Shop shorts & korte tights

Ondergoed

Waar mensen vaak niet aan denken bij het uitzoeken van een hardloopoutfit is het belang van een goed passende onderbroek. Deze stof ligt tenslotte het dichtst bij de gevoelige delen van de huid. Een goede onderbroek zorgt dat zweet actief wordt afgevoerd en zo kun je veel irritatie voorkomen. Hardlooponderbroeken zijn vaak in dermate ademend dat de extra laag niet warmer aanvoelt. Het is ook belangrijk dat je de juiste maat ondergoed hebt zodat het niet kan bewegen op de verkeerde plekken of omhoog kruipt.

Een ander item waar snel overheen wordt gekeken maar zeker niet vergeten mag worden, zijn je sokken. Warme en toch iets zweterige voeten kunnen snel gaan irriteren in je schoenen. Goede sokken kunnen een hoop irritatie en frustratie voorkomen. Je hebt hardloopsokken in allerlei diktes en lengtes, waaronder ook dunnere en kortere sokken voor hardlopen in warmere temperaturen. De Falke RU5-collectie is daar een goed voorbeeld van. En onthoud; blije voeten lopen harder!

Shop sokken

Voor de ladies

Aangezien je borsten geen spieren bevatten is ondersteuning belangrijk. Een goede sport-BH is daarbij essentieel. Wist je al dat een sport-BH het stuitereffect van je borsten vermindert met maar liefst 78%? Het belangrijkste is natuurlijk dat je sport-BH doet waarvoor je hem koopt: je borsten ondersteunen. Daarnaast moet hij comfortabel zitten. Tijdens het hardlopen moet je niet het gevoel ervaren van een knellende BH. Daarom is het belangrijk om te zoeken naar een goed aansluitend model dat bewegingsvrijheid biedt. De juiste sport-BH zal meestal voorzien zijn van een brede onderband. Deze zorgt ervoor dat de borsten nog eens extra worden gestabiliseerd. De schouderbanden zijn wat breder omdat deze het gewicht van je borsten beter verdelen.Shock Absorber Ultimate Run Padded Een goede sport-BH geeft je zelfvertrouwen. Daarom mag je jezelf best trakteren op een prachtig nieuw exemplaar. Het oog wil tenslotte ook wat!

De favoriet van Lisanne:

Shock Absorber Ultimate Run Padded Bra

“Dit is echt mijn lievelingsbeha. Hij zit heerlijk stevig en ik vind hem ook heel mooi afgewerkt. De rugsluiting is heel fijn en hij sluit aan de voorkant ook mooi hoog aan.”

Shop sport-bh's

Hoe blijf je gehydrateerd?

Neem voldoende drinken mee

Hoe warmer het weer, hoe meer je gaat zweten. Zorg er daarom voor dat je voldoende drinken meeneemt. Als het erg warm is dan is het beter om al te drinken voordat je dorst krijgt. Neem water of sportdrank mee met bijvoorbeeld een flesjesgordel, doe een soft flask in een belt of gebruik een drinkvest.

De favorieten van Daan:

“Mijn favoriete zomeraccessoire is de Salomon Pulse Belt in combinatie met de Salomon Soft Flask 250ml, want dan hoef ik geen rugzak te dragen maar heb wel wat drinken mee. De Salomon Speed Cup is ook ideaal, want tijdens mijn run loop ik wel eens langs een waterpunt. Dan kan ik met de opvouwbare beker makkelijk even wat drinken. Tegenwoordig is de Speedcup bij de meeste trailruns ook verplicht, omdat ze afscheid nemen van plastic bekers met het oog op de duurzaamheid en de natuur.”

Denk om elektrolyten

Elektrolyten zijn essentiële mineralen die zorgen voor de juiste vochtbalans in het lichaam. Als je drinkt zal het vocht niet willekeurig zijn weg vinden. De elektrolyten zorgen voor het transporteren van voedingsstoffen en vocht naar de juiste plekken in het lichaam. Voorbeelden van elektrolyten zijn natrium, kalium en magnesium. Je kunt ze uit gewone voeding halen (zoals groente en fruit) maar ook uit sportdrank.

De favoriet van Stephan:

SIS Go Hydro Tablet Cola Caffeïne
“De tabletten laten mijn water smaken naar een soort zoute cola. Dat was in het begin een beetje gek, maar dit is uitgegroeid tot mijn favoriete sportdrank.”

Brooks trailcollectie
"Elektrolyten zorgen voor het transporteren van voedingsstoffen en vocht naar de juiste plekken in het lichaam. Voorbeelden van elektrolyten zijn natrium, kalium en magnesium. ”

Daan Glorie – Productexpert

Bescherm jezelf tegen de zon

Een goede outfit om de lente en zomer te trotseren, is niet compleet zonder goede accessoires. Het weer wordt beter en het zonnetje laat zich weer vaker zien. Bescherm je gezicht en je ogen tijdens het hardlopen met een functionele hardlooppet of zonnebril. Hardlopen in het zonnige weer maakt ons heel blij, maar je ogen vinden dit minder fijn. Bescherm je ogen tegen UV-straling en voorkomt dat je continu met je ogen moet knijpen door een goede zonnebril te dragen.

Hardloopzonnebrillen

Een zonnebril filtert de straling van de zon en beschermt je ogen. Als de zonnekracht zo sterk is dat je je huid moet insmeren om niet te verbranden, kan de zon ook schade toebrengen aan het oog. De zonnebrillen van Goodr zijn stijlvol, budgetvriendelijk en zeer lichtgewicht. Dankzij een speciale vormgeving en gripcoating blijven de Goodr zonnebrillen altijd goed zitten. Zoek je naar een meer geavanceerde hardloopzonnebril? Dan raden wij het merk Julbo aan die een brede collectie lichtgewicht zonnebrillen voor hardlopen heeft. Lees alles over hardloopzonnebrillen in ons speciale blog.

Hardlooppetten

Een petje is bijna onmisbaar als je gaat hardlopen in het zonnetje. Het zorgt ervoor dat de zon uit je ogen blijft waardoor je beter zicht hebt op het verkeer of de mooie natuur. Een bijkomend voordeel is dat het petje zweet kan opnemen zodat dit niet in je ogen komt. Bij extra warme temperaturen kan je het petje onder een koude kraan nat maken voor optimale verkoeling. Als je het vervelend vindt om met een klep te lopen kun je ook kiezen voor een hoofdband om het zweet uit je gezicht te houden.

Shop hardloopzonnebrillenShop hardlooppetjes

Pas je training aan

Onze hardloopexperts trainen zeer regelmatig en hebben zelf ook veel ervaring met het lopen in warm weer. Lees hier hun tips om de hitte te verslaan:

Menno: ga voor een korte training met veel rustmomenten

“Als baanatleet doe ik op de warme zomerdagen het liefst trainingen die gericht zijn op pure snelheid. Je spieren zijn dan lekker warm, je hebt geen lange warming-up nodig en alles lijkt iets soepeler te gaan. In de hitte kunnen langere intervallen heel veel vragen van je lichaam, maar door inspanningen te doen van maximaal 30 seconden met daarna voldoende rust loopt je lichaamstemperatuur niet te ver op.”

Camille: loop wat langzamer

“Als het echt heel warm is, dan pas ik het tempo van mijn trainingen naar beneden aan. Als er bijvoorbeeld in het schema staat dat ik intervallen moet doen in het tempo van mijn beste 10 kilometer, pas ik dit aan naar mijn marathontempo. Je moet niet vergeten dat de warmte zorgt voor extra stress op het lichaam, dus als je probeert dezelfde tempo’s te lopen als normaal moet je lichaam daar langer van herstellen. Ik probeer altijd de volgende training op het schema ook in gedachten te houden.”

Lisa: Ga niet midden op dag de deur uit

“In de zomer vind ik het midden op de dag soms te warm om buiten te sporten. In de ochtend of wat later op de avond is de temperatuur lager dan midden op de dag. Ik kijk vaak de dag voor mijn training op mijn weerapp om te zien wanneer de temperatuur het laagst is en of het droog blijft. Ik houd daarbij ook de zonkracht in de gaten, want mijn huid verbrand vaak snel.”

Daan: Vermijd het asfalt en ga het bos in

“Op zonnige dagen is lopen over asfalt extra heet. Dan kies ik in plaats daarvan voor een rondje door het bos. Hardlopen in het bos is niet alleen leuk, maar ook heel functioneel in de zomer. Doordat je in de schaduw loopt is het een stuk koeler, waardoor je beter kunt trainen. In het bos vind je vaak gepeilde en gekleurde routes die je kan volgen. Daardoor hoef je niet na te denken over de afstand en de route. Je volgt gewoon de pijltjes en kan de training korter maken door bijvoorbeeld maar één rondje te lopen in plaats van twee of drie. Ik zet mijn bidon vaak neer op een boomstam of bankje waardoor ik elke ronde even kan drinken.”

Brooks trailcollectie